náhledy
1 – Nejprve z ryby oškrábejte šupiny – opatrně, použijte tupou stranu nože, aby se neporušila kůže. Menší pstruhy většinou ani čistit není třeba.
Autor: Tomáš Krist, Lidové noviny
2 – Rybu pod přední ploutví zařízněte až k páteři a seřízněte filet.
Autor: Tomáš Krist, Lidové noviny
Řez veďte co nejpřesněji podél páteře, pokud kost nebudete kopírovat, přijdete zbytečně o maso, pokud přitlačíte moc, zůstanou v něm kosti (3).
Autor: Tomáš Krist, Lidové noviny
4 – Seřízněte břišní kosti – odřezky se použijí do vývaru nebo na omáčku.
Autor: Tomáš Krist, Lidové noviny
5 – Nakonec je potřeba odstranit vnitřní kosti – jejich konce jsou vidět (případně po mase přejeďte prstem, ucítíte je). Nejlepší je kosti prostě vytahat pinzetou.
Autor: Tomáš Krist, Lidové noviny
Je to trochu piplačka, ale výsledek za to stojí – získáte čistý filet zcela bez kostí (6).
Autor: Tomáš Krist, Lidové noviny
Čerství pstruzi.
Autor: Shutterstock