12. července 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Gril nade vše. Zkuste mušle
sv. Jakuba se zeleninou

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Grilované mušle sv. Jakuba se zeleninou. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilované mušle sv. Jakuba se zeleninou. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Krkovička, křídla, zeleninový špíz. Z grilu chutná všechno líp než z trouby. A pokud máte ten s poklopem, nemusíte v létě troubu zapnout ani ve chvíli, kdy zabalíte poslední nohavici jablečného štrúdlu.

O tom, komu připsat zásluhy za vynález grilování, se dodnes vedou spory. Francouzský tábor tvrdí, že slovo barbecue pochází z výrazu barbe-a-queue neboli "pečení od fousků po ocásek". Pak je tu ale taky teorie, že grilování je gastronomická úprava známá už původním obyvatelům Ameriky, konkrétně Aravakům, což je poměrně velká skupina jazykově a kulturně příbuzných indiánských kmenů z Jižní Ameriky. Ti maso připravovali na roštu vyrobeném ze syrového dřeva, které nazývali barbacoa. Ať tak nebo tak, jisté je, že ve své dnešní podobě se k nám barbecue rozšířilo ze Spojených států, kde zahradní posezení s přáteli, pečenými žebírky a naducanými hamburgery milují víc než kdekoli jinde na světě.

Pokud se vám ale burgery, křídla i česká krkovička už trochu zajídají, je čas na změnu. Na grilu totiž můžete připravit kompletní menu – snad s výjimkou polévky, rozhodně však s dezertem.

Mistr kuchař

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

"Pokud máte gril s poklopem, můžete na něm upéct třeba i pizzu nebo štrúdl," popisuje Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, "díky poklopu gril funguje jako horkovzdušná trouba. Pozor je potřeba dát jen na teplotu (gril by neměl být příliš rozpálený, ideální je takzvané nepřímé grilování, tedy stranou od největšího žáru) a taky na spodní stranu těsta, která se ráda připaluje. stačí ale dát pizzu či štrúdl na kus alobalu nebo pečicího papíru a bude se propékat rovnoměrně." takto připravený štrúdl můžete servírovat za patnáct dvacet minut od chvíle, co přiklopíte poklop, pizzu ještě dřív.

Roman Paulus nedá dopustit na grilovaný hovězí pupek a salát z grilovaných paprik (papriky potřeme olejem a pečeme na grilu, dokud se na nich nedělají puchýře, zabalíme do fólie a necháme chvíli zapařit; zčernalá slupka pak půjde nožíkem krásně odstranit a paprikám zůstane příjemná kouřová chuť). hlavně se ale šéfkuchař drží hesla, že méně je někdy více: "Není potřeba maso nakládat do marinád tisíce a jedné chuti. A není pravda, že všechno musí být alespoň tři dny naložené, aby to bylo dobré. když si pořídíte kvalitní maso, stačí mu mořská sůl, pepř, maximálně nějaká bylinka. cokoli dalšího už skvělou chuť masa jen přebije."

Grilované mušle sv. Jakuba se zeleninou

Na alobal nebo pečicí papír vyskládáme pár výhonků chřestu, přidáme nakrájenou jarní zeleninu (mrkev, hrášek) a mušle. Lehce osolíme, opepříme, přidáme nakládaný zázvor a rozdrcenou citronovou trávu a zakápneme sezamovým olejem a rýžovým vínem. Pečlivě uzavřeme do alobalu nebo pečicího papíru (pokud používáme papír, pomůžeme si natřením okrajů vaječným žloutkem. Balíčky vložíme na gril a přiklopíme poklopem. Po asi deseti minutách se nafouknou – v tu chvíli je jídlo hotové a může se podávat. Opatrně při rozbalování – hrozí popálení párou.

Připravila Iva Pospíšilová
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz