28. října 2009 11:07 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Halloweenová dýně je zdrojem
neotřelých chutí, tvrdí kuchaři

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
dýně (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy dýně (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
PRAHA Nejen symbolem Halloweenu, ale také zdrojem neotřelých chutí se stává dýně, kterou čeští strávníci stále častěji objevují jako zajímavé zpestřením podzimního menu. Hodí se k masům, těstovinám a velmi chutná je jako hustý polévkový krém. Využít se může pro slané i sladké pokrmy a v její přípravě si libují domácí hospodyňky i slavní šéfkuchaři.

"Dýně je produkt, který patří k podzimu. V kuchyni se s nim dá pracovat velmi tvárně. Patří k dobrým podzimním chutím, které se hodí ke zvěřině, ale také do různých sladkých úprav," řekl šéfkuchař z pražské restaurace Prosecco Dušan Jakubec.

Podle znalců je obsah vydlabané tykve skvělá surovina pro přípravu jednoduchých pokrmů i zajímavých kulinářských specialit. "Můžeme ji konfitovat, zavařovat a různě ji dochucovat," uvedl Jakubec. Výtečná je podle něj jako příloha k masům. Pro lepší chuť je prý dobré tento produkt nejprve upéct. Často se pak dochucuje do sladké chuti, ale obohatí ji i sladkokyselý základ.

Podle znalců se hodí jako příloha spíše k červeným masům. V Česku se ale dlouho nevědělo co s ní. Někdejší dýňové kompoty, které měly připomínat chuť ananasu, strávníky od tohoto pokrmu spíše odpuzovaly. V současné době jej neváhají zařadit do svého menu ani luxusní restaurace, které aspirují na gastronomické ocenění Michelin.

"Dýni zbožňujeme. Je z ní výborná polévka, kaše, těstoviny nebo příloha opečená na másle," řekl šéfkuchař z hotelu Alcron Roman Paulus. Upozornil, že v minulosti se tykev v Česku sice pěstovala, ale lidé obdivovali spíše její rozměry než chuť. "Vrchol byl kompot, případně polévka. Do povědomí se tak dostala jako nepříliš chutný pokrm. Důvod byl také to, že se pěstovaly odrůdy, které se pro vaření příliš nehodily," míní.

Podle Pauluse ne každá dýně je vhodná pro to, aby se z ní vařilo. Zároveň se musí dbát je dochucení. "Chuťově je relativně neutrální. Dobře se ale kombinuje s českým vánočním kořením jako skořice, hřebíček nebo zázvor. Dá se velmi dobře ovlivňovat," řekl Paulus.

Nepříliš oblíbena tykev tak nabízí nepřeberné množství kulinářských variací. Delikátní dýňová omáčka skvěle doplní šťavnatý steak, výborná je podle znalců jako nádivka do kuřete nebo náplň do palačinek. Poněkud pracné je jen vydlabávání dužiny. Právě proto se snad z této činnosti stal rituál, který k Halloweenu neodmyslitelně patří.

ČTK
  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.