2. června 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Hamburger jedí příborem jen
Evropané. Ochutnejte Ameriku

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 12Diskuse
Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky. | foto: Alakarte.cz
Hamburger je sice vizitkou Ameriky, ale americká kuchyně je mnohem pestřejší a rozmanitější. Přesvědčí vás o tom festival Taste of America, který kromě zmíněných šťavnatých burgerů přichystá i typické americké steaky, polévky a dezerty.

Americká strava je v Česku často spojována s řetězci rychlého občerstvení. Jelikož je ale kombinací starých tradic i mezinárodních vlivů, nabízí mnohem více. "Rádi bychom vyvrátili zažité stereotypy, že Amerika jsou pouze hamburgery," říká Jana Sehnálková z Amerického centra.

Jak chutná opravdová americká jídla se budou moci lidé přesvědčit v šesti pražských restauracích. Ty nabídnou průřez typických specialit. Hosté se mohou těšit na grilovaný hanger steak neboli hovězí pupek či nachos s hráškovým guacamole, nebudou chybět ani typické dezerty jako čokoládové brownie nebo lívance s javorovým sirupem.

Festival Taste of America:

Americké speciality budete moci v termínu od 4. do 29. června 2012 ochutnat v šesti pražských restauracích. Všechna festivalová menu jsou tříchodová za cenu 290 Kč a jsou k dispozici na festivalové stránce www.tasteofamerica.cz, kde si lze také jednoduše rezervovat stůl ve vybrané restauraci.

Hamburger? Zásadně rukou

O možnost ochutnat pravého burgera ale návštěvníci nepřijdou. Poctivě jim ho připraví třeba v restauraci Jáma. "Vybrali jsme hamburger jako vlajkovou loď. Věřím, že hamburger je vizitka americké kuchyně. Není to jen jídlo, ale i styl," vysvětluje Max Munson, majitel restaurací Jáma Steakhouse a Restaurant Jáma. A slibuje, že burgera, kterého hosté ochutnají u nich v restauraci zdaleka nemá na toho z fastfoodu.

"Do hamburgerů používáme maso přímo od řezníka. Je to zadní hovězí ořech a roštěná. Hlavně nesmí být tuhé," vysvětluje šéfkuchař Jámy Martin Lev. Omáčku BBQ si připravují sami, stejně tak hranolky. Maso do hamburgerů propečnou na přání zákazníka: "Jelikož jsme si jistí, že je maso čerstvé, nikoliv mražené, můžeme ho podávat i medium," dodává šéfkuchař. Kromě hamburgera dostanou hosté mexickou polévku a jako zákusek mrkvový dort.

Mexická polévka

Suroviny: 150 g cibule * 150 g mrkve * 50 g česneku * 100 g nudliček do polévky * 15 g fahitas koření * 8g chilli * 200 g sterilovaných fazolí * 15 g papriky červené (koření) * sůl * cukr * olej * 1,5 l vody * ledový salát * chipsy

Postup: Orestujeme mrkev, cibulku, česnek, přidáme červenou papriku a zalijeme vodou. Necháme cca 15min provařit a nasypeme vlasové nudle, chilli a fahitas koření. Když jsou nudličky polovařené, přidáme sterilované fazole i s nálevem a necháme ještě 5 min vařit. Vše dochutíme solí, cukrem a chilli. Podáváme s ledovým salátem a pečenými chipsy.

A jak se jí hamburger? "Zásadně rukama. Jen v Evropě ho jedí příborem...a pak také moje maminka," říká s úsměvem Max Munson z Chicaga, jehož americká restaurace funguje v Česku už 18 let. "Jinak třeba byznysmeni v Chicagu si vždy hodí kravatu za krk, předkloní se a zakousnou se," vysvětluje Munson. On sám má nejradši burgera se slaninou a čedarem. "Když máte ale v burgeru hodně ingrediencí, musíte ho pořádně zmáčknout," dodává.

Restaurace, které se zúčastní Taste of America:

Banditos Restaurant a Bar, Praha 2 (šéfkuchař Ivan Ivanovič)
Dock House, Praha 4 (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)
Jáma Steakhouse, Praha 1 (šéfkuchař Martin Lev)
James Joyce The Irish Pub, Praha 1 (šéfkuchař Martin Duchoň)
Restaurace Jáma, Praha 1 (šéfkuchař Martin Lev)
T.G.I. Friday’s, Praha 5 (šéfkuchař Miroslav Máša)

Nejlepší chilli con carne

Součástí festivalu bude také druhý ročník soutěže o nejlepší chilli con carne "Chilli con carne contest 2012". Uskuteční v sobotu 16. června mezi 15. a 18. hodinou v Restauraci Jáma. "Loni tu bylo přes sto lidí a byla to zábava. Chilli con carne je něco jako vaše svíčková. Každý kuchař ji dělá jinak. Lidé tu budou moci ochutnat několik druhů a pak napsat, které bylo nejlepší," říká Munson. Jelikož na zahrádce, kde se soutěž koná, není moc místa, je lepší provést rezervaci na webu www.tasteofamerica.cz.

Zároveň mají všichni milovníci amerických burgerů možnost zúčastnit se hlasování o restauraci s nejlepším burgerem v Čechách. Hlasování probíhá jednoduchou formou na Facebook stránce www.facebook.com/NejlepsiBurger a nechybí ani možnost přidat svůj oblíbený podnik. Hlasovat můžete až do 29. června, kdy bude vyhlášen vítěz.

  • 12Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz