9. října 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Harlekýn jako z cukrárny?
Vyzkoušeli jsme pro vás recept

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Dort Harlekýn. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dort Harlekýn. | foto: Eliška Bramborová
Intenzivní chuť čokolády a šlehačky. To je Harlekýn. Nadýchaný dort s pařížskou šlehačkou omamně voní a rozplývá se na jazyku. Server Lidovky.cz pro vás vyzkoušel recept. Můžete ho upéct svým blízkým k narozeninám, ale hodí se například i k nedělní kávě. Určitě si ho zamilujete stejně, jako my.

To hlavní na dortu Harlekýn je pařížská (čokoládová) šlehačka. Lze ji koupit již hotovou v kelímku, ale mnohem lepší je udělat si ji doma. Má mnohem lepší chuť, barvu i vůni.

Pařížská šlehačka

Svařte 500 ml šlehačky s 200 g rozlámané čokolády na vaření. Společně pomalu zahřívejte, dokud se vše nespojí v hladkou směs. Přiveďte k varu a vařte zhruba jednu minutu. Stále míchejte, ať se smetana nepřipálí. Odstavte z plotny a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Na noc dejte do ledničky a druhý den vyšlehejte do tuha. Díky převaření nemusíte použít ztužovač.

Na dort budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • 6 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 6 lžic cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 200 g čokolády na vaření

Postup:

Vymažte dortovou formu máslem a vysypejte hrubou moukou nebo ji vyložte pečícím papírem. V míse utřete žloutky s cukrem do pěny. Poté zašlehejte olej, přidejte kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte vyšlehaný sníh se špetkou soli do tuha. Směs vlijte do připravené dortové formy a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30 min.

ČTĚTE TAKÉ:


250 ml smetany vyšlehejte s jedním ztužovačem a naplňte jí zdobící sáček. Do druhého dejte ušlehanou pařížskou šlehačku, čtvrtinu si nechte stranou.

Vychladlý korpus vyjměte z formy a podélně rozkrojte. Na jednu polovinu navrstvěte pařížskou šlehačku a přiklopte zbytkem korpusu. Tmavou šlehačkou, kterou jste si nechali stranou potřete vršek i strany dortu. Nakonec se pusťte do zdobení. Střídejte bílou šlehačku s tmavou. Fantazii se meze nekladou.

Dobrou chuť!

  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz