Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kuchařské kurzy letí. Nejvíce sushi a steaky

Jídlo

  7:00
Kulinářské kurzy se těší stále větší oblibě. Největší zájem je nejrůznější druhy úprav steaků a sushi. Návštěvníkům kurzů vaření je od 25 do 50 let a jsou mezi nimi jak úplní začátečníci, tak i lidé, kteří mají vaření jako koníček a chtějí se něčemu zajímavému přiučit.
Sushi - ilustrační foto.

Sushi - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Nejatraktivnější jsou steaky a sushi. Na naše kurzy chodí převážně čeští zájemci o vaření, občas i lidé anglicky mluvící. Spolupracujeme i se zahraničními kuchaři," řekl David Izák z Pražského kulinářského institutu, který každý měsíc nabízí desítky kurzů.

Kurz nazvaný Sushi od A do Z zde stojí 3600 korun a trvá pět až šest hodin. Stejnou částku zaplatí i zájemci o kurz nazvaný Dokonalé úpravy různých druhů masa. "Maximální počet účastníků na kurz je dvacet a jsou tak z osmdesáti procent vyprodané na měsíc dopředu," dodal Izák.

"Evergreenem je u nás sushi. Kurz pořádáme ve spolupráci s přední českou japanoložkou Kristinou Kopáčkovou. Naučíte se správně připravit rýži, několik druhů sushi, japonskou polévku, několik druhů japonských salátů a zálivek," řekl Michal Nikodem, majitel školy vaření Ola Kala. Díky malému počtu klientů na kurzu, což je maximálně deset lidí, se lze věnovat všem, čímž se smažou rozdíly mezi začátečníky a pokročilými, dodal Nikodem.

Sushi - ilustrační foto.

Kurzy zdravého stravování nefrčí

"Kromě steaků a sushi je hodně oblíbená italská a francouzská kuchyně a také třeba výroba pralinek," řekla Petra, která pracuje ve škole vaření Chefparade. Jejich aktuální novinkou je kurz africké kuchyně za 1090 korun, kde se lidé naučí vařit třeba pokrm zvaný Benna Chin, což je africké rizoto s jehněčím masem.

"Máme asi šedesát druhů kurzů. Třicet až čtyřicet procent našich klientů dostane účast v kurzu darem. Další část návštěvníků je cíleně hledá, protože vaření je jejich velkým koníčkem. Někteří chodí několikrát a vezmou s sebou i své známé," sdělil Michal Barták, majitel brněnského kuchařského studia Divoká vařečka. Podle něj je v jeho kuchařské škole nejmenší zájem o kurzy zdravého stravování, například bezlepkové kurzy. "Je to neprávem. Lidé mají nějak vsugerováno, že z toho nemůže vzejít dobré jídlo," dodal Barták.

"Loni jsem byla na kurzu české kuchyně. Během pěti hodin jsme uvařili svíčkovou, telecí líčka, zelňačku, švestkové knedlíky a připravili tatarák. Co jsme nesnědli, to jsme si odnesli domů v krabičkách, spolu s certifikátem, zástěrou a recepty," popsala své dojmy jedna z návštěvnic kurzu Adéla. Pochvalovala si také to, že po celou dobu byl v kuchyni sommeliér a účastníkům naléval vybraná vína a radil, jaká vína se hodí k jakým typům pokrmů. Kurz dostala jako dárek a připustila, že moc vařit neumí. "Ale vůbec to nebyl problém, začínajícím radil lektor, jak nakrájet cibuli, a zkušeným kuchařkám pak nejrůznější triky a vychytávky," dodala Adéla.

Autoři: ,

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...