Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Hmyzí koktejly: je libo červa do drinku?

Jídlo

  7:00
NEW YORK - Na míchané nápoje pro otrlejší konzumenty alkoholu vsadila nová restaurace White & Church na newyorském Manhattanu. Koktejly "dochucuje" různým hmyzem, ale třeba i červy a štíry. Kromě chuti nezvyklé ingredience tyto míchané nápoje obohacují i o proteiny, píše deník The Daily.

Ochutnávka červů - ilustrační foto foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Fajnšmekři si například mohou dát koktejl Léto, jemuž prý cvrčci dávají oříškovou příchuť. Štíři v Modrém sametu pak jemně křupají a sušené červy v nápoji nazvaném Proč ne? údajně chutí ze všehoMíchaný nápoj nazvaný Proč ne? je na bázi klasické margarity, jen ho doplňují červi nejvíce připomínají hlínu.

Všechny nápoje jsou dílem Cristiny Biniové pocházející z italské Florencie. "Ano, jíst brouky je velmi podivné," říká její manžel a obchodní partner Matteo Boglione. "Vložit je do úst vyžaduje překonat psychologickou bariéru. Ale když to uděláte, zjistíte, že vás to neporazí. Že to vlastně pěkně křupe. Trochu jako bramborový lupínek," podotkl.

Hmyz je plný proteinů
Navíc některé druhy hmyzu podle něj mají stejně proteinů jako hovězí. Ke konzumaci je prý vhodných 1400 druhů. V některých částech Asie se prodávají na způsob kebabu, v Africe se smaží a Mexiku se jimi plní kukuřičné placky.

Letní cvrčkový koktejl Ani pro některé návštěvníky restaurace White & Church tak hmyz v nápojích není ničím divným. Někteří by si dokonce přáli nabídku vylepšit. "Samozřejmě, že bych dal přednost čerstvým červům. Ale chápu, co práce dá mít je k dispozici," uvedl jeden ze stálých hostů Primo Ravbar.

Také kůra a kameny
Experimenty Biniové v každém případě nekončí jen u hmyzu a červů. Do nápojů dává také kameny nasáknuté vermutem, v poslední době pak začala do martini přidávat kůru ze stromů. "Myslíme si, že její nadání má kořen v tom, že žila ve Florencii. Michelangelo. Da Vinci. Christina Biniová. Všichni pocházeli z Florencie," podotkl jiný newyorský barman a také Ital Michele Cillo.

Autoři: ,