Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hospodští slyší na speciály, radují se ve Slavkově

Pivo

  5:20
Minipivovary v okolí Brna za sebou mají vesměs úspěšný rok. Lidé u nich oceňují zejména speciály a pivní styly, které velké podniky přehlížejí.

Slavkovský pivovar vaří speciály dvakrát do měsíce. foto: Slavkovský pivovar

Slavkovský pivovar vaří speciály dvakrát do měsíce. “Hospodští si na to zvykli, hodně na to slyší,“ tvrdí Zdeněk Vlček, který se v podniku stará o obchod. Speciální várky mají podle něj obsah deset až dvacet hektolitrů. Pivovar vybírá světové styly, vaří piva belgická nebo americká. Kromě toho sází na svou klasickou produkci spodně kvašených piv.

“Máme asi třicet hospod, které nás pravidelně berou, dalších třicet až čtyřicet jsou ochutnávkové pivnice, kde se piva střídají,“ dodal Vlček. Minipivovar před dvěma lety postavila společnost Destila, jež se zabývá výrobou technologií pro pivovary. Loni ve Slavkově uvařili 2600 hektolitrů, což je zhruba o čtvrtinu více než v roce 2013.

Stálicí na trhu je brněnský Pegas, jeden z prvních minipivovarů v Česku. Loni si udržel hranici 2400 hektolitrů. “Výroba se řídí spotřebou v naší pivnici, ve které se prodá cirka 80 procent produkce pivovaru,“ vypočítává sládek Jiří Čejka. Minipivovar produkuje čtyři základní druhy piva. “K tomu je vždy v nabídce také jeden speciál, který se střídá zhruba po měsíci. Jedná se více méně o variace na zahraniční pivní styly. Nyní je například na čepu Porter, poté bude následovat světlé svrchně kvašené pivo s podílem žitného sladu R.I.P.A.,“ popisuje Čejka stav na začátku února 2015.

A minipivovarů na jižní Moravě přibývá. Loni začal vařit Městský zámecký pivovar Oslavany a vyrobil kolem 500 hektolitrů piva. V nabídce má tři stálé druhy piv, k tomu přidává speciály. “V letošním roce bychom chtěli výstav pivovaru zvýšit a nabídnout naše piva i v okolních městech a obcích,“ plánuje oslavanský sládek Tomáš Darebný.

Koncem loňského roku spustil výrobu brněnský pivovar, který nese jméno sládka Petra Hauskrechta. Vlastní hospody ještě nemá. “Restaurace zatím naše pivo zkouší, letos bychom chtěli vyrobit 2500 hektolitrů,“ přibližuje Pavel Havlík ze zakladatelské Brněnské pivovarnické společnosti.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...