4. října 2015 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Hrozně mě baví prvorepubliková a rakouská kuchyně, říká oblíbená autorka Zatloukalová

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Autorka oblíbených kuchařek Jana Florentýna Zatloukalová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Autorka oblíbených kuchařek Jana Florentýna Zatloukalová | foto:  Tomáš Krist, MAFRA
PRAHA Hodně povídání a méně fotografií, tak vypadají kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové. „Snažím se vysvětlit všechno do detailů, aby v hlavě nevznikaly otazníky typu — nevím, co znamená dusit do měkka,” říká v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Co vás dovedlo k psaní kuchařek?
Všechno to začalo tím, že jsem neuměla vařit a cítila jsem se tím, řekněme, ponížená nebo méněcenná. Hrozně jsem chtěla dokázat svému chlapovi, že když už ho miluji, tak se vším všudy a že jsem ochotná se kvůli němu naučit vařit. Postupně jsem si recepty psala do šuplíku. Ve chvíli, kdy jsem se dostala se svou malou nemocnou dcerou na oddělení hematologie mezi děti, které prodělávaly leukémii a léčbu, která s tím souvisela, a pobývala tam s ní dlouho, potřebovala jsem myslet ve volných chvílích na něco jiného a tvořit. Říkala jsem si, mám své začátečnické recepty, třeba by mohly být užitečné i někomu jinému.

Začala jsem ze svých poznámek tvořit rukopis případné knihy. Přemýšlela jsem, jaká bude nejlepší cesta, jak oslovit nakladatelství. Zveřejňovala jsem své recepty na internetu, psala články, později je nabídla časopisu o vaření a až když jsem měla nějaký důkaz, že někdo stojí o mé texty, jsem šla za nakladatelem. Tomu se myšlenka začátečnické kuchařky tak líbila, že na svět přišla Kuchařku pro dceru.

Jana Florentýna Zatloukalová

Vystudovala statistiku, přesto se v dospělosti vyučila kuchařkou. V současné chvíli píše svou již pátou Kuchařku pro dceru, vedle toho se věnuje psaní blogu, kam pravidelně každý týden přispívá. Věří, že vařit se může naučit každý.

Název knížky je trojsmyslný. Nejenom že je v něm schována moje dcera, která byla těžce nemocná a o kterou jsme ve finále přišli, ale stejně tak jsem v něm já jako dcera své matky, která se nenaučila doma vařit. A do třetice i jakákoli jiná žena nebo dívka v téhle zemi je něčí dcera, tudíž je to de facto pro kohokoli, kdo stojí v kuchyni a zrovna si neví rady.

Lidovky.cz: Četla jsem, že než jste se pustila do svého prvního guláše, dělala jste si rešerše z postupů na internetu tři dny. Děláte to tak občas ještě i dnes?
Určitě ne. U toho guláše šlo o to, že jsem absolutně neměla ponětí, co znamená dusit maso do měkka. Teď už to samozřejmě dávno vím. Tehdy jsem ale potřebovala projít spoustu zdrojů, ptát se spousty lidí, abych měla jistotu, že když už se do guláše po těch třech dnech pustím, tak že to dopadne. Dřív neexistovaly kuchařky jako dnes, které už jdou mnohem víc do detailů a zachycují jich víc. V podstatě se recepty vešly na jeden nebo dva řádky a byly velmi schématické. Nerozuměla jsem jim a neuměla jsem si poradit s tím, co mi říkaly. Připadala jsem si v tom hrozně sama. Říkala jsem si, že jsem snad jediná, kdo tomu nerozumí, protože evidentně všechny kuchařské knihy předpokládají, že si základní znalosti odnese každý z domova, nebo se s nimi dokonce i narodí.

Lidovky.cz: Co je vaší největší inspirací pro vlastní recepty?
Určitě chci vytvářet recepty, které budou užitečné nejenom pro mě, ale i pro čtenáře. To znamená, aby byly z dostupných surovin, aby zapadaly do rychlého životního stylu a našeho českého chuťového vkusu. Když už se pustím do indického kari, tak jen výjimečně, beru to jen jako zajímavé zpestření. Je to vítaná změna, ale nechci ho vařit každý den.

Lidovky.cz: Takže exotická kuchyně vám příliš neříká?
Pokud si někam jdu pro inspiraci, tak do starých českých kuchařek. Myslím, že byly pestřejší. Hrozně mě baví prvorepubliková a rakouská kuchyně, která je nám velmi blízká, protože se navzájem s tou naší dlouho ovlivňovala. Co se týká exotických jídel, tak se jimi inspiruji opravdu jen výjimečně a obvykle navíc vařím jen taková exotická jídla, která už jsem někde ochutnala a chci si je zopakovat i doma.

Lidovky.cz: Máte v poslední době nějaký zvlášť oblíbený recept?
Vždycky budu milovat bramboráky. Milovala jsem je od dětství a milovat je budu. Recept na bramboráky je určitě ten, který považuji za svůj nejoblíbenější.

Lidovky.cz: A kde berete nápady na psaní blogu? Čtenář tam může nalézt třeba popis druhů soli a na co se hodí.
Moc ráda si povídám se svými čtenáři, takže si myslím, že vím, co je trápí a co by chtěli zlepšit. Pak z toho vycházím ve svých článcích. Když například zjistím, že hodně mých čtenářek má problém s dochucením jídla a připadají jim výsledky fádní, jako kuchař hned vím, že z 95 procent je to tím, že neumí správně solit, že nevědí, v jakém okamžiku vaření mají přidat sůl do jídla a v jak velkém množství. Takže na základě takového podnětu pak napíšu článek.

Jana Florentýna Zatloukalová

Lidovky.cz: Vaše kuchařky jsou hodně povídací a naopak obsahují poměrně málo fotografií. Kdy jste si řekla, že takhle chcete psát?
Moje kuchařky mají spoustu textu, myslím, že víc, než ostatní kuchařky na trhu. Je to právě tím, že píšu pro začátečníky, jako jsem byla já. Snažím se vysvětlit všechno do detailů, aby tam nevznikaly žádné zbytečné otázky typu — co znamená dusit maso do měkka? Pokud by pak v takové knížce ještě navíc byly u každého jídla fotografie, vznikla by šestisetstránková bichle, kterou by asi ne každý chtěl. Teď zrovna je v tiskárně moje vůbec první knížka, už její páté vydání, do kterého jsem nakonec přece jen přidala mnohem víc fotografií. Pro začátečníka je velmi důležité vědět a vidět, jak má hotové jídlo vypadat. Takže tentokrát už se knížka blíží ke stavu, kdy má skoro každé jídlo svou fotku. Nicméně pořád je to ta stará dobrá známá Kuchařka pro dceru se srdíčkem na obalu, aby bylo jasné, že jde pořád o jednu a tu samou knížku.

Lidovky.cz: Na váš styl jsem slyšela hodně pozitivní reakce. Našli se ale i čtenáři, kterým vadil?
Rozhodně nepíšu pro zkušené kuchařky, protože ty dlouhé návody k ničemu nepotřebují. Hned poznají, že kniha není určená jim a odloží ji. Takže pak nemusím bojovat s ohlasy typu - kdo má zapotřebí číst takhle dlouhý článek o guláši?

Lidovky.cz: Hodně píšete o zdravé výživě. Jaké nejhorší návyky podle vás mají Češi ve stravování?
Ono je jíst zdravě a jíst zdravě. Spousta lidí se mylně domnívá, že jíst zdravě znamená, že musí jít nejdřív do prodejny se zdravou výživou a koupit si tam jáhly, pohanku, chia semínka a další potraviny, které se v současnosti vyzdvihují jako zdravé. Pro mě ale vařit zdravě znamená, že používám spoustu čerstvé zeleniny, takové, která zrovna dozrává a třeba je navíc i od malého pěstitele. Pak vím, že netrávila týden v kamionu po cestě přes celou Evropu, že nebyla sklizena nezralá a nebyla chemicky ošetřená, aby tu cestu vůbec přežila. Stejně tak do vaření nezapojuju produkty ve vysokém stupni průmyslového zpracování jako instantní polévky, dochucovadla a další polotovary.

Lidovky.cz: Dopřejete si ale i sama občas nějakou takovou neřest?
Dopřeju a nebojím se toho, ani si to nevyčítám. Myslím, že to pak zase vyvážím tím, co uvařím doma. Ale není to tak, že bych si šla pro nějakou neřest každý den.

Lidovky.cz: Po Dopolední kuchařce pro dceru chystáte i odpolední verzi. Jak to zatím vypadá?
V tuhle chvíli mám dopsanou asi půlku rukopisu. Chtěla bych ji přivést na svět v druhé polovině příštího roku. Určitě se bude hodně věnovat rychlým večeřím, s velkým podílem zeleniny a ze surovin relativně jednoduchých na přípravu.

Lidovky.cz: Dopolední kuchařku pro dceru jste si oproti těm ostatním vydala sama. Zvolíte stejnou cestu?
Zatím nevidím důvod, proč bych neměla, ale všechno se může změnit.

Autorka oblíbených kuchařek Jana Florentýna Zatloukalová
Hovory s řezníkem (Kuchařka pro dceru z masa a kostí): Jana Florentýna Zatloukalová

Lidovky.cz: Prozradíte, na co se mohou čtenáři těšit?
Z velké části se knížka zaměří na rychlé všednodenní večeře a odpolední svačiny, které už by neměly být moc sladké, protože tělo odpoledne nestihne sacharidy tak dobře využít a zpracovat. Zbytečně se v podobě tuku ukládají, kam nemají a pak je moc práce zbavit se jich. Knížku samozřejmě zakončím tím, co jíst, když přijde o půlnoci hlad. Konkrétně můžu jmenovat třeba quinoový salát s fetou, kuřecí nudličky na pánvi s cuketou a zeleninovou polévku s luštěninami.

  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.