Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Instantní polévku bych si už nedal, říká Martin Škoda

Jídlo

  15:00
Nevystudoval žádnou gastronomickou školu, vaření ho zkrátka baví a i si u něj odpočine. Své zkušenosti a recepty se rozhodl předat i ostatním - vydal kuchařku Škoda nevařit. "Myslím si, že není důležité mít nějaké papíry o tom, že jste profi kuchař, ale že daleko důležitější je ten přístup a radost, kterou do práce dáváte," prozradil sedmnáctiletý Martin Škoda v on-line rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Martin Škoda napsal v sedmnácti kuchařku s názvem Škoda nevařit. Čtenářům serveru Lidovky.cz odpovídal on-line na jejich dotazy. foto:  Jan Zatorsky, Lidové noviny

Poté, co mladičký Martin Škoda vydal svou první kuchařku, spustil se mediální kolotoč. Novináři ho mají za novou hvězdu gastronomie a srovnávají ho s kuchařem Jamiem Oliverem. Ten také Martina hodně inspiroval. "Bavil mě totiž jeho přístup a chuť, se kterou to všechno dělal. Ukázal mi, že gastronomie nemusí být jen o stresu ve velké kuchyni, ale i o příjemně strávené části dne se skvelým výsledkem," říká student česko-španělského gymnázia v Českých Budějovicích.

CELÝ ON-LINE ROZHOVOR ČTĚTE ZDE:

Nová kuchařská hvězda? Odpovídal Martin Škoda, kterému přezdívají český Jamie Oliver. Jeho odpovědi si přečtěte ZDE

A chtěl by jít v Jamieho šlépějích? "Nějaké plány do budoucna mám a objevují se mi i nové možnosti. Zatím nechci být moc konkrétní, ale pokud se něco třeba rozjede, určitě se o tom dozvíte," říká. Vaření a jídlu se ale určitě chce věnovat nadále. "Gastronomii bych chtěl do svého budoucího života nějakou formou zapojit, zatím nechci moc spekulovat, abych si nenaběhnul, ale moc mě to baví a vaření si užívám," dodává.

V začátcích mu podle jeho slov hodně pomohla některá vide a kuchařky, ostatní se naučil sám. "Snažím se být tvůrčí a vymýšlet své kombinace. Tím se dá asi i nejlépe vypracovat, když sám zkoušíte nové věci," říká Martin Škoda. Jelikož stále studuje, nemůže si dovolit za jídlo tolik utrácet, ale podporu prý má.

ČTĚTE TAKÉ:

A jaké jídlo opravdu nesnáší? "Opravdu nemusím šišky s mákem a těstoviny s tvarohem." Nejoblíbenější jídlo prý Martin nemá. "Baví mě všechno nové, co mě něcím překvapí a zaujme! Třeba pomalu dušená masa jsou geniální," vysvětluje. Nejvíce při vaření oceňuje čerstvé a kvalitní suroviny. "Instantní polévku bych si už nedal," dodává.

Martin Škoda

Sedmnáctiletý Martin Škoda je často srovnáván s kuchařem Jamiem Oliverem.

Sedmnáctiletý Martin Škoda není vyučený kuchař a ani žádný profík, studuje česko-španělské gymnázium v Českých Budějovicích, hraje ve školním divadle, rád fotí a cestuje. Žije s rodiči v Soběslavi, má dva bratry. Vaří už dobrých osm let a nyní napsal kuchařku pro své vrstevníky plnou pestrých receptů a hudby s názvem Škoda nevařit. Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Martin, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...