12. června 2015 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Italské spiedini. Jemně
pikantní kuřecí špízy na grilu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Špízy pečte pozvolna nebo v troubě | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Špízy pečte pozvolna nebo v troubě | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
Grilování má svá pravidla, ale občas je dobré je porušit a místo pořádného kusu masa v nudné marinádě nebo buřtů, často téměř i bez masa, připravit něco originálně italského. Třeba spiedini - špízy plné výborných chutí, které evokují slunnou Itálii.

Dávné jídlo venkovanů ve své jednoduchosti dodnes představuje pochoutku, které málokdo odolá. Vyzkoušejte špízy s kuřetem a cuketou, jsou jak stvořené pro milovníky italských pokrmů - šťavnaté, plné chutí a italské harmonie.

Co vlastně znamenají spiedini?

Pokud se ptáte, co vlastně jsou spiedini, odpověď je tato: jsou to špízy a současně název originálního italského pokrmu, který je mimo jiné odvozen od slova spiedo, což znamená rožeň. Spiedini byly jídlem rolníků a venkovanů už před staletími. Náplní špízů mohou být masa, vnitřnosti, ryby i zelenina. Vše se krájí na úhledné malé kostky, mleté maso může mít i tvar kuliček, a napichuje na dřevěné či kovové tyčky za současného prokládání panccetou (italskou slaninou), cibulí, zeleninou a bylinkami. Suroviny se předtím máčejí v olivovém oleji s pepřem a solí a po navléknutí na jehly se vše griluje na dřevě nebo dřevěném uhlí.

O autorce:

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Spiedini mnoha tváří

Některé prameny uvádějí zaručeně italskou verzi spiedini a to obalení masa v ochucené strouhance, i když podle regionů se jejich příprava může značně lišit. Pravou pochoutkou jsou rolky z telecího masa, známé zejména v Lombardii, které se zavinou s plátky prosciutto, mozzarely a piniových oříšků. Mohou se podávat i v italské omáčce s česnekem.

Pro milovníky ryb lze spiedini připravit z rybích kousků ve tvaru kostek, nejlépe z bílých druhů ryb, a doplnit řádnou dávkou citrónu a bylinek. Dnešní nejpopulárnější verzí spiedini jsou špízy připravované z mořských plodů, zejména oblíbených krevet a kalamárů, nabízí je kromě zavedených italských podniků i nově otevřená pražská restaurace La Bottega Di Finestra.

Nelze opominout, že kuřecí špízy ve strouhance a opečené na oleji a jsou velmi oblíbeným lehkým a rychlým obědem a podávají se i se špagetami a rajčaty a řádnou dávkou parmezánu.

V Americe přeměněno na spidie, houska slouží jako rukavice

Až vám někdo v americkém státě New Yorku nabídne spiedie (čti: spidi), což je sendvič naplněný kostkami masa, věřte, že původně jde vlastně o spiedini pocházející z Itálie. Zvláště do střední části tohoto státu pokrm přivezli italští emigranti. Oblíbené rychlé jídlo z různých druhů masa, jehněčího, hovězího nebo kuřecího, je marinováno přes noc. Ihned po upečení na grilu se zabalí do měkkého chleba nebo rolky a polije marinádou. Chlebová houska, nejčastěji ve tvaru submarines (ponorky), slouží podobně jako rukavice na sundavání masa z horkého špízu. Podává se se salátem nebo hranolky, marináda, spíše tedy dresink, je z oleje, vinného octa a spousty originálních italských bylinek včetně máty.

Italské spiedini - lahodné kuřecí špízy

Kuřecí spiedini nejsou kebaby

Možná si řeknete, že připravíte normální kuřecí kebaby a máte spiedini. Kebab ale vychází z perského názvu pro špíz a je známý na Středním východě. S chutí špízů to však tak jednoduché není, Italové vždy přidávají ke kuřecímu masu další suroviny, které podpoří jeho chuť. Ke kuřeti se skvěle hodí citrón a jeho šťáva se přidává do marinády. Hlavní prim však hrají bylinky, kterých musí být vždy dostatek, od bazalky a oregana až po šalvěj a rozmarýn. I pikantnější verze nejsou výjimkou, takže pálivou paprikou nebo chilli papričkami se moc nešetří.

Se špízem je možné si pohrát

Ideální zeleninovým doplněním pro kuřecí špíz je cuketa a cibule. Ze sýrů se velmi hodí i kyperský halloumi, který se neroztéká a výborně završí chuť kuřete, takto třeba připravuje spiedini i největší guru přes grilování Steven Reichlen. Získat tu pravou chuť Itálie pak můžete přidáním zelené salsy z mandlí, kaparů, citrusové kůry a bylinek, kterou opečené kousky kuřete polijete.

Kuřecí maso skvěle ladí s citronem a parmazánem

S nápadem zabalit macerované a v ochucené strouhance obalené kuřecí kousky do plátků cukety a dát přímo na gril, jsem se inspirovala u Madalene Bonvivi-Hamel, která tvrdí, že cuketa báječně udrží kuře šťavnaté a má pravdu. Pokud chcete mít maso více pod kontrolou nebo nebýt závislí na přízni, či spíše nepřízni počasí při grilování, dejte kuřecí špízy do trouby a pečte při stálé teplotě 200° C 25 až 35 minut, dokud nebude kuřecí maso propečené. Růžové maso u kuřete je strikně zakázáno!

Spiedini - kuřecí špízy po italsku

  • 500 g kuřecích prsíček nebo stehen bez kůže
  • 3 menší cukety
  • na marinádu:
  • 5 lžic olivovového oleje
  • 20 g másla
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 lžička mořské soli
  • čerstvě namletý pepř
  • na strouhanku:
  • 8 lžic bílé kvalitní hrubší strouhanky, je možno ji připravit nasekáním bílého pečiva v mixéru
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 5 lžic nastrouhaného parmazánu
  • hrst plocholisté petrželové natě
  • hrst čerstvého oregana

Na omáčku:

  • 4 lžíce majonézy
  • 3 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany
  • hrst zelených kaparů nebo na kostičky nakrájené nakládané okurky
  • trochu soli, cukru a lžička láku z kaparů nebo okurek

Postup: Nejdříve si rozpalte gril nebo rozehřejte troubu na 200 °C. Pokud použijete na špíz bambusové tyčky nebo špejle, namočte je nejdříve do vody. V kastrůlku zahřejte olivový olej s máslem, a jakmile se máslo rozpustí, dejte stranou. Přidejte 2 stroužky česneku, sůl a pepř a nechte vychladit. Mezitím si připravte strouhanku, nastrouhejte kůru z citrónu a parmazán. Bylinky nasekejte na jemno a vše promíchejte.

Strouhanka s parmazánem, citronovou kůrou a bylinkami
Špízy podávejte s omáčkami: s kapary, s pálivými papričkami či koprem


Kuřecí maso nakrájejte na menší kostky, namáčejte v olivové marinádě a pak obalte ve strouhance. Při obalování přitlačte, aby se na mase udrželo co nejvíce strouhanky. Položte na plech ještě na chvilku v chladu odpočinout. Nakrájejte cukety podélně na tenké plátky, nejlépe na mandolíně nebo širším struhadle. Kuřecí kousky zaviňte do plátku cukety a propíchněte špízovou jehlou nebo bambusovou tyčkou nebo špejli. 

Pečte při střední teplotě grilu plechu, dokud maso uvnitř nebude propečené. Na grilu pravidelně otáčejte a počítejte s tím, že špízy připravené z kuřecích stehen budou trvat trochu déle než prsíčka. Podávejte s ochucenou omáčkou s kapary nebo s okurkami anebo si ochuťte máslo šalvějí nebo jinými bylinkami, vše je dovoleno. A nezapomenout na salát, pro letní servírování k masu je ideální!

 

DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz