Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Izraelská kuchyň na Letné. Ochutnejte o víkendu maklube či šašlik

Jídlo

  6:00
Je lehká, aromatická a chutná. Izraelskou kuchyň ovlivnila arabská a středomořská gastronomie, i proto v ní hlavní roli hrají bylinky a zelenina. „Je to kuchyň mnoha chutí, tvoří most mezi minulostí a současností. Máme recepty, které jsou staré stovky let, ale objevují se v ní moderní chutě,“ říká šéfkuchař Kamel Hashlomon.

Kamel Hashlomon foto: Archiv Kamela Hashlomona

Hashlomon představí v rámci třetího ročníku festivalu Dny Jeruzaléma kouzlo izraelské kuchyně. Pomůžemu s tím jeho kolega Ilan Garousi, který patří  patřící mezi nejžádanější kuchaře Jeruzaléma, několik let provozoval vyhlášenou Jeruzalémskou restauraci Chakra a minuly rok otevřel další restauraci s názvem Satya.

Češi by měli vyměnit sádlo za olivový olej, říká slovinský šéfkuchař

Ve spolupráci se svým neméně slavným palestinským šéfkuchařem Kamelem Hashlomonem představí kulinářskou show plnou blízkovýchodních pochutin. Na pražské Letné v rámci „Jeruzalémské kavárny“ budou přítomni každý den festivalu. Pražské gurmány uvedou do tajů blízkovýchodní kuchyně. 

„Obilí, čočka, tahini a čerstv bylinky a zelenina. To jsou suroviny, které naši kuchyň charakterizují,“ vysvětluje palestinský šéfkuchař a dodává: „A samozřejmě také káva.  Pijeme arabskou kávu ochucenou kardamonem a je mnohem více pražená než normální káva. Obvykle je vyřena ve speciální nádobě a je velmi silná,“ říká. 

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...