Hraběcí mlsání
16. 4. od 10 hodin, Státní zámek Velké Březno, Ústí nad Labem, www.zamek-vbrezno.cz
Víte, co Magdalena Dobromila vařila panu hraběti? Přímo v komnatách zámku Velké Březno můžete ochutnat deset pochoutek z kuchyně poloviny 19. století. Gurmánská prohlídka začíná v každou celou hodinu od 10:00 do 16:00. Vstupné je 90 korun. Na zámek vás dopraví Zubrnická muzeální železnice. Prohlídnout si můžete i pivovar Velké Březno.
Jaro v kuchyni babiček a prababiček
15. - 16. 4., od 10 hodin, Regionální muzeum Mělník, www.muzeum-melnik.cz
Přijďte ochutnat pokrmy, které vařily hospodyně v 19. a 20. století o jarních svátcích. Těšit se můžete na jemnou zeleninovku, tradiční hlavičku, tvarohové smaženky či jehněčí s majoránkovou omáčkou. Vstupné je 70 korun.
Jarní trhy v Benešově
16. 4., od 8 do 16 hodin, dvůr Pivovaru Ferdinand, Benešov
www.benesov-city.cz
Dvůr Pivovaru Ferdinand bude hostit v sobotu farmářské trhy, tentokrát se zaměří na velikonoční svátky. V prodeji budou vajíčka, různé druhy velikonočního pečiva, velikonoční pomlázky, košíky, kraslice a sušené vazby. Koupit můžete i sýry, mléčné výrobky, med, ryby, víno, šťávy a koření. Točit se bude i pivo z místního pivovaru.
Velikonoce na zámku Napajedla
16. 4., od 9 do 17 hodin, Zámek Napajedla
www.zameknapajedla.cz
Nenechte si ujít malý jarmark domácích delikates. Kromě něj si užijete klasické Velikonoce na zámku, podívat se můžete na šikovné ruce našich řemeslníků - bude se drátkovat, malovat kraslice a tvořit s dětmi v dětské dílničce. Na závěr si můžete pochutnat na zámeckém štrůdlu.
Hrnčířské slavnosti
16. - 17. 4., od 9:00 do 17:00, Zámek Nelahozeves
www.lobkowiczevents.cz
Speciality zámecké kuchyně a ochutnávky lobkowiczkých vín můžete okusit na hrnčířských slavnostech na zámku v Nelahozevsi. Na návštěvníky čekají dobové stánky s hrnčířskými a velikonočními výrobky. Po celou dobu slavností bude otevřen rodný dům Antonína Dvořáka a kostel Svatého Ondřeje, kde Dvořák hrával na varhany.