16. prosince 2010 11:21 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak na kapra bez kostí? Poradí
vám v sobotu v Holešovické tržnici

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kapr. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kapr. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Naučit se připravovat chutného vánočného kapra bez kostí mohou návštěvníci kulinářských kurzů, které 18. prosince chystá holešovická tržnice v Praze. Poblíž tamních farmářských trhů se zájemci budou moci zúčastnit lekce uspořádané ve spolupráci s kulinářskou akademií Chefparade.

Cílem akce je podle pořadatelů změnit představu Čechů o štědrovečerní rybě, která strávníky často odpuzuje kvůli množství kostí.

Čtěte také:

Revoluce v přípravě kapra spočívá podle Elišky Sommerové z akademií Chefparade v jednoduchém opatření. "Místo podkov je třeba naporcovat kapra na filety," tvrdí. To by podle ní mohl po předvedení správné techniky zvládnout každý.

"Většina českých domácností připravuje kapra na vánoční stůl ve formě podkov plných kostí. Štědrovečerní večeře pak připomíná pitvu. Místo gurmánského zážitku Češi ve strachu před udušením porcují kapra na miniaturní kousky. Není divu, že ve zbytku roku nemají na pokrmy z kapra ani pomyšlení," uvedla Sommerová.

Kapr nejen v trojobalu
Specialisté chtějí návštěvníkům ukázat, že kromě klasického smaženého kapra je mnoho dalších variant, například kapr na kaštanovém pyré s pórkem a citronovou emulzí, kapr na krémové smetaně a teplým čočkovým salátem nebo kapr marinovaný v kopru a hořčici. Představí i pokrmy z méně známých českých sladkovodních ryb jako siven či pstruh.

Rok 2010 v obrazech

Své rady milovníkům ryb poskytnou také zástupci Rybářství Liběchov, které pravidelně na holešovickém trhu prodává živé ryby. Zakládá si na ruční manipulaci s jikrami i dospělými rybami a jejich chovu bez chemie, steroidů a antibiotik.

Holešovická tržnice je rozsáhlý památkově chráněný areál v centru Prahy vystavěný v secesním stylu v letech 1893 až 1895 jako městská jatka. Po zrušení jatek v roce 1983 se změnil v tržnici se zaměřením na maloobchodní služby. Součástí nabídky je celoroční farmářský trh.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.