7. července 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak na ledovou kávu? Používejte zrna

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Ledová káva | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ledová káva | foto: Shutterstock
PRAHA Zejména africké druhy kávy, které vynikají aromatickými ovocnými tóny, jsou podle odborníků vhodné pro přípravu osvěžujících ledových nápojů. V horkých letních dnech se ledová káva, podobně jako ledový čaj, těší velké oblibě. V kombinaci s čokoládou, čokoládovými kousky, mlékem, smetanou a hlavně s ledem tvoří lahodné variace, které potěší chuťové buňky a zároveň člověka povzbudí.

"Osvěžující je už samotné aroma a příchuť ledové kávy. Prosazuje se tam hlavně kyselost a ovocné příchutě, které se v horkém stavu potlačují," řekla tréninková manažerka Petra Kolářová ze společnosti Starbucks. Pro přípravu ledové kávy je podle ní vhodnější zrnková než instantní. "Je vhodná zejména díky ovocné, citrusové chuti, která se u instantních káv těžko hledá," vysvětlila.

Připustila, že instantní káva je pro přípravu jednodušší a pohodlnější.
"Instatní káva je výhodou hlavně kvůli rychlosti. Zážitek ze zrnkové kávy ale stojí za to," tvrdí Kolářová.

French press i mixér
Nejvhodnější pro přípravu ledového nápoje z mleté zrnkové kávy je podle odbornice tzv. french press, tedy jednoduchá skleněná nádoba. "Po asi čtyřminutovém vylouhování se káva zředí stejným množstvím ledu. Získá se tak osvěžující nápoj, který se může vychutnávat po celý den," uvedla.

Upozornila, že ledová káva připravená ze zrnkové suroviny se nemusí kombinovat s mlékem, ani jinak dochucovat. "Srazilo by to typickou ovocnou chuť. Dochutit se může jen cukrem nebo jiným sladidlem," doporučila.

Voňavá pěna i ledový nádech kávy typický pro nápoj známý jako frappé se může "vykouzlit" pomocí šejkru, frappovače nebo mixéru. Podle znalců z Institutu kávy si ale zájemci mohou vystačit i se zavařovací sklenicí nebo tzv. PET lahví se širším hrdlem. Do vysoké sklenice se nalije voda, přidá se cukr, rozpustná káva, několik ledových kostek a pak už se jen zamíchá. Vznikne tak hustá pěna, která se dolije mlékem či vodou. Přidat se může sladká smetana či jiná dochucovadla, radí.

Konzumace ledové kávy neznamená podle odborníků nijak výraznou zátěž pro organismus. "Konzumace čtyř až šesti šálků, tedy zhruba 300 miligramů kofeinu denně je pro lidský organismus přiměřená," říká odborný poradce z Institutu kávy Pavel Kohout. Podle lékaře je káva v ledovém stavu "neškodným doplněním obvyklých denních kávových rituálů".

Důležitý poměr vody a kávy
Nejčastější chybou při přípravě kávy je podle Kolářové poměr kávy a vody. "Panuje povědomí, že pokud se použije menší množství kávy, bude nápoj slabší. To však tak docela neplatí," uvedla. Zdůraznila, že poměr by měl být deset gramů na každých 180 mililitrů vody. "Pokud má někdo chuť na slabší kávu, může hotový nápoj zředit vodou," uvedla.

ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz