"Osvěžující je už samotné aroma a příchuť ledové kávy. Prosazuje se tam hlavně kyselost a ovocné příchutě, které se v horkém stavu potlačují," řekla tréninková manažerka Petra Kolářová ze společnosti Starbucks. Pro přípravu ledové kávy je podle ní vhodnější zrnková než instantní. "Je vhodná zejména díky ovocné, citrusové chuti, která se u instantních káv těžko hledá," vysvětlila.
Připustila, že instantní káva je pro přípravu jednodušší a pohodlnější.
"Instatní káva je výhodou hlavně kvůli rychlosti. Zážitek ze zrnkové kávy ale stojí za to," tvrdí Kolářová.
French press i mixér
Nejvhodnější pro přípravu ledového nápoje z mleté zrnkové kávy je podle odbornice tzv. french press, tedy jednoduchá skleněná nádoba. "Po asi čtyřminutovém vylouhování se káva zředí stejným množstvím ledu. Získá se tak osvěžující nápoj, který se může vychutnávat po celý den," uvedla.
Upozornila, že ledová káva připravená ze zrnkové suroviny se nemusí kombinovat s mlékem, ani jinak dochucovat. "Srazilo by to typickou ovocnou chuť. Dochutit se může jen cukrem nebo jiným sladidlem," doporučila.
Voňavá pěna i ledový nádech kávy typický pro nápoj známý jako frappé se může "vykouzlit" pomocí šejkru, frappovače nebo mixéru. Podle znalců z Institutu kávy si ale zájemci mohou vystačit i se zavařovací sklenicí nebo tzv. PET lahví se širším hrdlem. Do vysoké sklenice se nalije voda, přidá se cukr, rozpustná káva, několik ledových kostek a pak už se jen zamíchá. Vznikne tak hustá pěna, která se dolije mlékem či vodou. Přidat se může sladká smetana či jiná dochucovadla, radí.
Konzumace ledové kávy neznamená podle odborníků nijak výraznou zátěž pro organismus. "Konzumace čtyř až šesti šálků, tedy zhruba 300 miligramů kofeinu denně je pro lidský organismus přiměřená," říká odborný poradce z Institutu kávy Pavel Kohout. Podle lékaře je káva v ledovém stavu "neškodným doplněním obvyklých denních kávových rituálů".
Důležitý poměr vody a kávy
Nejčastější chybou při přípravě kávy je podle Kolářové poměr kávy a vody. "Panuje povědomí, že pokud se použije menší množství kávy, bude nápoj slabší. To však tak docela neplatí," uvedla. Zdůraznila, že poměr by měl být deset gramů na každých 180 mililitrů vody. "Pokud má někdo chuť na slabší kávu, může hotový nápoj zředit vodou," uvedla.
Jak na ledovou kávu? Používejte zrna
PRAHA -
Zejména africké druhy kávy, které vynikají aromatickými ovocnými tóny, jsou podle odborníků vhodné pro přípravu osvěžujících ledových nápojů. V horkých letních dnech se ledová káva, podobně jako ledový čaj, těší velké oblibě. V kombinaci s čokoládou, čokoládovými kousky, mlékem, smetanou a hlavně s ledem tvoří lahodné
variace, které potěší chuťové buňky a zároveň člověka povzbudí.
Ledová káva foto: Shutterstock
Etiketa pro Čechy: Bílé tenisky na nohou první dámy si prošlapaly cestu na Hrad. Kdy je toto obutí nevhodné?
Operace nosu některým lidem úplně změní život, říká špičkový plastický chirurg Kufa. Jak podle něj hezky stárnout?
Tady bude holubník! Recept, jak na přemnožené ptáky bez zabíjení, okoukala česká města od sousedů za hranicemi
Čtyři hodiny u monitoru a dost. Proti „syndromu počítačového vidění“ zkuste pravidlo 20/20/20, radí lékařka
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...