Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jak peče Praha ukáže vánoční kulinářská soutěž

Jídlo

  7:00
Jak peče Praha. Tak se jmenuje vánoční kulinářská soutěž, kterou pořádá Pražská informační služba. Do soutěže se může přihlásit každý, kdo do 14. listopadu pošle svůj recept na vánoční cukroví, perníčky či pečivo.
Vánoční cukroví - ilustrační foto.

Vánoční cukroví - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Věhlas vánočního cukroví, které je unikátní součástí českých Vánoc, přesahuje daleko za hranice České republiky. Soutěží Jak peče Praha chceme tuto proslulou tradici podpořit a napomoci tak gastronomii a cestovnímu ruchu v naší metropoli," řekla Lucie Ramnebornová, ředitelka Pražské informační služby.

Pečení cukroví - ilustrační foto.

Odborným garantem soutěže je přední česká cukrářka Mirka van Gils Slavíková, majitelka francouzského profesionálního titulu Professeur en sucre d´Art, která v uplynulých letech mimo jiné připravovala delikátní dezerty pro oficiální zahraniční návštěvy, například pro Condoleezu Riceovou, Angelu Merkelovou či Roberta Fica.

"Mým hlavním směrem je výchova laické veřejnosti a mladých odborníků, a protože opravdu miluji vánoční svátky, rozhodla jsem se podpořit tento projekt," vysvětlila Mirka van Gils Slavíková.

Kam recepty zasílat?

Zájemci mohou své recepty na vánoční cukroví, perníčky či pečivo vkládat do elektronického formuláře na stránkách www.jakpecepraha.cz, zasílat e-mailem na adresu recepty@pis.cz nebo je osobně přinést sepsané na adresu PIS či do Turistických informačních center PIS.

Za asistence cukrářské specialistky budou tipy došlé do 14. listopadu odborně posuzovány a také zveřejněny na soutěžním webu. Mirka van Gils Slavíková rovněž vybere deset nejzajímavějších, z nichž veřejnost internetovým hlasováním vybere vítěze. První cenou soutěže je osobní automobil Ford Ka.

Finálové recepty budou moci návštěvníci Prahy ochutnat v Turistickém informačním centru ve Staroměstské radnici a vítězný recept na vánočních trzích na Staroměstském náměstí, ale i v předních pražských kavárnách a restauracích, které budou zveřejněny na soutěžním webu. Deset nejúspěšnějších receptů se stane předlohou připravované česko-anglické kuchařky Jak peče Praha.

Autor: