6. září 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak poznat burčák z
moravských hroznů? Poradíme vám

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 20Diskuse
Burčák ve skle | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Burčák ve skle | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny
Server Lidovky.cz na začátku týdne upozornil, že na českém trhu je spoustu burčáku z dovezených hroznů. Jak si pojistit, že kupujete ten z moravských vinic? "Označení 'Burčák' zaručuje, že výrobek je z českých hroznů, pokud nese název 'zkvašený mošt', jedná se o výrobek z dovozu," říká místopředseda Vinařské asociace Petr Marek.

Jak je to s moravským burčákem? Server Lidovky.cz zveřejnil rozhovor s Tomáše Kristem, ve kterém vinař tvrdil, že se burčák vyrábí především z maďarských hroznů, proti tomu se však ohradil místopředseda Vinařské asociace Petr Marek.

"Označení 'Burčák' může nést pouze produkt, který je vyroben z hroznů původem v Česku. Pokud některý výrobce uvádí na trh částečně zkvašený mošt původem z jiné země původu, než je Česku pod označením 'Burčák', porušuje zákon," vyjádřil se Marek.

Zdravý burčák

Kvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje čtyři až šest procent alkoholu. Obsahuje také velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost. Díky kvasinkám v něm jsou i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.

Podle Tomáše Krista jsou hrozny z Maďarska či Slovenska levnější i kvalitnější. S tím ale polemizuje místopředseda Marek, který tvrdí, že nízká cena maďarských hroznů odpovídá jejich kvalitě. 

Podle Marka dovoz levnějších, ale méně kvalitních hroznů ze zahraničí ohrozilo tradiční domácí výrobu burčáku. "Musím konstatovat, že v posledních letech se spousta našich členů přestala zcela věnovat produkci burčáku, nebo jeho produkci zcela omezila. Je to mimo jiné i prostředím, které vytvořili "draví" dovozci maďarských či slovenských hroznů, kteří nabízejí první zkvašené mošty mnohdy i jeden měsíc před začátkem sklizně na moravských vinicích a za cenu, která je pod výrobním nákladem kvalitního moravského hroznu," píše v prohlášení Marek a dodává: "Kvalitní burčák se tak objevuje jen krátkou chvíli a v omezeném množství."

Jak poznat burčák?

  • Burčák - pod názvem burčák lze prodávat produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné, k prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku.
  • Částečně zkvašený mošt - hrozny pochází z jiné země původu
apeAlena Pecháčková
  • 20Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz