Rybí omáčky - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy foto: Reprofoto

Jak poznat dobrou rybí omáčku?

Rybí omáčky - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
15. září 2009   11:39 | Lidovky.cz
Link
Link
Indonéský šéfkuchař Ari Munandar vás učí pracovat se surovinami, které používá asijská kuchyně. Tentokrát Ari vysvětlí, co a jak s rybí omáčkou.

Rybí omáčka (anglicky Fish sauce), která je také známá pod thajským názvem "nam pla", je jednou ze základních surovin v asijské kuchyni. Má kamarádka se mě nedávno, jak poznat dobrou rybí omáčku – dobré prý smrdí a ty špatné strašně smrdí.

Možná ano, ale pro pochopení pachu rybí omáčky je potřeba říct, k čemu vlastně tato základní surovina v asijské kuchyni slouží. Rybí omáčka je vyrobena z fermentovaných ančoviček a slouží nám tak, jako vám Evropanům sůl.

Kromě osolení pokrmu dává jídlu ještě určitou komplexnější chuť. Vždyť ančovičky se v evropských kuchyních používají stejně. Drobné ryby (ančovičky, případně jiné ryby, dary moře, jejich skelety - podle druhu omáčky.) se suší v dřevěných boxech naložené do soli a stlačováním pak produkují kýženou tekutinu. Ještě před uložením do lahviček projde omáčka varem a tím se eliminuje riziko jakýchkoliv nežádoucích bakterií.

Kamarádce jsem poradil, ať si koupí rybí omáčku značky Squid, která je všeobecně považována za nejkvalitnější a je i tady v Čechách celkem rozšířená. Sám jí v restauraci používám také.

Navzdory vyobrazení olihně na obale a názvu Squid je vyrobena opravdu jen z ančoviček, a to fermentovaním po dobu 18 měsíců. Používá se v podstatě do všech asijských jídel, jako jsou kari, polévky, saláty, smažená jídla nebo dipy na namáčení.

Její dávkování pozná každý snadno – stačí ochutnat podobně jako když si solíte, ale lžička až dvě zpravidla stačí. A ještě nejjednodušší "recept”: když smícháte nasekaný česnek, chilli paričku, nakrájený čerstvý koriandr a přilijete rybí omáčku nam pla, máte jednoduchý dip k masu, který můžete použít stejně dobře jako dresink na salát.

Kdo je Ari Munandar

Ari MunandarAri Munadra je původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru.

diskuse (5)
Poslat mailem
Vytisknout
Tip redakci

REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.
Pinouk Fermentace 0:45 19.11.2009
ALOIS.AMERICAN Rybi omacka 19:39 29.9.2009
politik09 tohle jsou větší problémy 13:05 27.9.2009
Rico NAPROSTO USVĚDČUJÍCÍ VĚTA: 16:05 16.9.2009
Jirka13 Re: NAPROSTO USVĚDČUJÍCÍ VĚTA: 1:38 5.10.2009

Počet příspěvků: 5, poslední 19.11.2009 12:45 Zobrazuji posledních 5 příspěvků.

Prohlédněte si fotogalerii

Vozili se jimi králové i arcibiskup - kočáry zaplnily Jízdárnu na Hradě
Dým a protesty ve Fergusonu, výjimečný stav a zákaz vycházení nepomohl
17 tisíc lidí pochodovalo Prahou za toleranci
Tvrdý trénink. Letní Letná nabídne cirkusové hvězdy
V 90 metrech na úzké pásce. Slacklinista pokořil Divokou Šárku
V Praze se rozezněly flašinety. Zahrály Beethovena i Mozarta
Česko se eboly bát nemusí. Má specializovanou nemocnici v Těchoníně
Několik mrtvých při sebevražedném útoku v Afghánistánu

Zpět na článek:Jak poznat dobrou rybí omáčku?

Klíčová slova: Rady Ari Munandara, ,





PŘEJDĚTE NA MOBILNÍ VERZI