Rybí omáčky - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy foto: Reprofoto

Jak poznat dobrou rybí omáčku?

Rybí omáčky - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
15. září 2009   11:39 | Lidovky.cz
Link
Link
Indonéský šéfkuchař Ari Munandar vás učí pracovat se surovinami, které používá asijská kuchyně. Tentokrát Ari vysvětlí, co a jak s rybí omáčkou.

Rybí omáčka (anglicky Fish sauce), která je také známá pod thajským názvem "nam pla", je jednou ze základních surovin v asijské kuchyni. Má kamarádka se mě nedávno, jak poznat dobrou rybí omáčku – dobré prý smrdí a ty špatné strašně smrdí.

Možná ano, ale pro pochopení pachu rybí omáčky je potřeba říct, k čemu vlastně tato základní surovina v asijské kuchyni slouží. Rybí omáčka je vyrobena z fermentovaných ančoviček a slouží nám tak, jako vám Evropanům sůl.

Kromě osolení pokrmu dává jídlu ještě určitou komplexnější chuť. Vždyť ančovičky se v evropských kuchyních používají stejně. Drobné ryby (ančovičky, případně jiné ryby, dary moře, jejich skelety - podle druhu omáčky.) se suší v dřevěných boxech naložené do soli a stlačováním pak produkují kýženou tekutinu. Ještě před uložením do lahviček projde omáčka varem a tím se eliminuje riziko jakýchkoliv nežádoucích bakterií.

Kamarádce jsem poradil, ať si koupí rybí omáčku značky Squid, která je všeobecně považována za nejkvalitnější a je i tady v Čechách celkem rozšířená. Sám jí v restauraci používám také.

Navzdory vyobrazení olihně na obale a názvu Squid je vyrobena opravdu jen z ančoviček, a to fermentovaním po dobu 18 měsíců. Používá se v podstatě do všech asijských jídel, jako jsou kari, polévky, saláty, smažená jídla nebo dipy na namáčení.

Její dávkování pozná každý snadno – stačí ochutnat podobně jako když si solíte, ale lžička až dvě zpravidla stačí. A ještě nejjednodušší "recept”: když smícháte nasekaný česnek, chilli paričku, nakrájený čerstvý koriandr a přilijete rybí omáčku nam pla, máte jednoduchý dip k masu, který můžete použít stejně dobře jako dresink na salát.

Kdo je Ari Munandar

Ari MunandarAri Munadra je původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru.

diskuse (5)
Poslat mailem
Vytisknout
Tip redakci

REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.
Pinouk Fermentace 0:45 19.11.2009
ALOIS.AMERICAN Rybi omacka 19:39 29.9.2009
politik09 tohle jsou větší problémy 13:05 27.9.2009
Rico NAPROSTO USVĚDČUJÍCÍ VĚTA: 16:05 16.9.2009
Jirka13 Re: NAPROSTO USVĚDČUJÍCÍ VĚTA: 1:38 5.10.2009

Počet příspěvků: 5, poslední 19.11.2009 12:45 Zobrazuji posledních 5 příspěvků.

Prohlédněte si fotogalerii

22 míst, 111 hodin. To je cyklomaraton handicapovaných
Výbuchy, trosky, slzy. Válka v Gaze očima fotografů
Paříž, šampaňské a úsměvy. Stoprvní Tour de France se loučí
Připlutí Costy Concordie. Z národní ostudy se stala velká show
Tour de France trochu netradičně. Jak ji vidí fotografové?
Nizozemsko ve smutku. Letadlo přivezlo ostatky obětí letu MH17
Hasiči měli kvůli pondělním bouřím stoky výjezdů
Izrael nepřestává útočit a exodus Palestinců

Zpět na článek:Jak poznat dobrou rybí omáčku?

Klíčová slova: Rady Ari Munandara, ,





PŘEJDĚTE NA MOBILNÍ VERZI