28. září 2010 19:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak umíchat moderní koktejl?
Využívá se i molekulární mixologie

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Koktejly - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Koktejly - ilustrační foto | foto: Shutterstock
PRAHA Koktejly ve formě pěny, žele nebo cukrové vaty doplňují rozmanitou nabídku moderních barů. Podobně jako v gastronomii se při přípravě drinků využívají extravagantní techniky, jako například molekulární mixologie. Chuť nápojů pak mimo vína, destilátů, ovocných šťáv nebo cukrů stále častěji ovlivňuje pikantní koření a bylinky.

"V současné době se příprava koktejlů snoubí s kuchařským řemeslem. Populární je louhování koření v destilátech. Barmani, podobně jako kuchaři, si hrají se skupenstvím různých koktejlů," řekl barman Martin Baťha.

Upozornil, že díky moderním technologiím se becherovka může vychutnat jako cukrová vata. "Becherovka se vysuší a z cukru se vytvoří vata. Chomáč vaty pak může ozdobit koktejl, který tvoří becherovka s tonikem a ledem. Vata se ale také může jíst a zapíjet tonikem," vysvětlil současné praktiky.

Tekutinu mění v pěnu, prášek nebo žele
Podle barmana Romana Vágnera z pražského hotelu Alcron je molekulární mixování oblíbeným zpestřením zábavných akcí a párty pro větší společnost.

Barman se ovšem musí na přípravu podobných koktejlů náležitě připravit. Pracuje totiž s látkami, které tekutiny mění v pěnu, prášek nebo žele.

"Například sekt se může jíst lžičkou. Určitou úpravou vznikne žele, v němž jsou zachovány i bublinky," uvedl. Zajímavou ozdobou pro koktejl Bloody Mary pak může být například zelený pepř, nikoli však ve tvaru kuličky, ale načechrané pěny.

Bylinky, které jsou oblíbenou součástí moderní barmanské "kuchyně", se pak nemusejí používat přímo do koktejlů, jako například máta k mojitu.

Současné trendy staví na tradičních základech
"Destilát se může ´infúzovat´. Několik vanilkových tyčinek se na několik dnů naloží do rumu a vznikne skvělý vanilkový rum," uvedl Vágner. Do ginu se může přidat tymián, rozmarýn nebo estragon. "Ani ty nemusí být přímo v koktejlu. Ochutí se tím čirý destilát, který se pro přípravu drinku používá," uvedl.

Podle Vágnera využívají současné trendy v barmanství evergreenové kombinace známé několik desítek let. "Každý barman jim ale dává svůj osobní twist," uvedl. Zaměňují se sice některé ingredience, ale základ zůstává. "Klasický Cosmopolitan z vodky, pomerančového likéru a brusinkového džusu má spousty variant. Může tam být džus z bílých brusinek, používá se také granátové jablko, místo čiré vodky se přidávají ochucené rumy či giny," vysvětlil.

Upozornil, že velmi populární jsou poslední dobou také koktejly z růžových vín. "Samo o sobě má víno ovocnou příchuť. Může se tam přidat čerstvá ovocná šťáva nebo likér, želírovat nebo servírovat studené. Hodí se pro mixování se sekty i destiláty," řekl Vágner.

V jednoduchosti je krása
Velmi důležitý je pro moderní koktejly také vzhled. Se zdobením by se ale prý nemělo přehánět. "Pryč jsou časy, kdy koktejl dostál svému názvu jako například Kohoutí ocas. Ozdoba byla skoro stejně důležitá jako sám koktejl," uvedl. Současný trend se drží spíše hesla, že "v jednoduchosti je krása". "Karambola, physalis nebo i obyčejná jahoda nikdy koktejlu neuškodí. Čím je to jednodušší, tím může být originálnější," uvedl.

Upozornil, že se dává přednost využívání sezonního ovoce. V zimě je vhodným doplňkem kandované.

Inspiraci pro tvorbu koktejlů ovšem barmani hledají nejen v ingrediencích.

Pražský Tom´s Bar například svým návštěvníkům nabízí novou řadu Andělských koktejlů, které vznikly jako pocta čtyřem andělům vyobrazeným na původní barokní nástropní fresce interiéru. Barva koktejlů tak koresponduje s barvou bederních zástěrek jednotlivých andělů - Rafael je zelený, Gabriel růžový, Michael nachový a Jophiel oranžový. Zatímco Rafael je jednoduchou kombinací becherovky, melounového likéru Midori, hruškového sirupu a citronového džusu, je Gabriel kombinací koňaku Hennessy VS, citrónového a brusinkového džusu. Milovníci irského krému Bailey´s by podle znalců mohli ocenit chuť koktejlu Michael, který obsahuje také portské víno a grenadinu a Jophiel nabízí "božský mix" rumu Mount Gay Eclipse, citrónového džusu, ananasového džusu, mandarinek a čerstvého zázvoru.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Vedoucí ekonomického oddělení

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na Lidovky.cz