1. dubna 2012 7:00, aktualizováno 2. 4 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak vybrat a vařit
těstoviny? Do vody žádný olej

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 12Diskuse
Špagety, makaróny, linguine, penne, lasagne, fusilli, ravioli, gnocchi...těstovin jsou stovky druhů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Špagety, makaróny, linguine, penne, lasagne, fusilli, ravioli, gnocchi...těstovin jsou stovky druhů. | foto: Shutterstock
Těstovin jsou desítky druhů. Ty nejdražší ale nezaručí, že budou nejlepší. Důležitá je příprava. Jak vybrat ty správné a jak je uvařit? Radí michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

  • Kupujte jen kvalitní těstoviny, případně si je vyrobte sami. Rozhodně neplatí, že čím dražší, tím lepší, na druhou stranu, pytlíku špaget za dvanáct korun už nic nepomůže.

  • Při vaření těstovin nešetřete vodou, na půl kila těstovin jí budete potřebovat alespoň 3 litry, spíš víc.
  • Vodu, v níž budeme těstoviny vařit, je samozřejmě potřeba osolit (těstoviny samy o sobě slané nejsou). Přípravu urychlíte, pokud sůl přidáte až ve chvíli, kdy voda vře, předem osolenou vodu budete k varu přivádět o poznání déle. Na 3 litry stačí dvě tři lžičky.

ČTĚTE TAKÉ:

Těstovin jsou stovky druhů. Vyzkoušejte tagliatelle

Špagety, makaróny, linguine, penne, lasagne, fusilli, ravioli, gnocchi… Nějaké to nekynuté těsto má skoro každá kuchyně na světě, ale k dokonalosti dovedli pastu právě Italové. Zkuste recept na tagliatelle s krevetami, šafránem a cuketou. VÍCE ZDE

  • Těstoviny vkládáme až do skutečně vroucí vody (bouřlivě vroucí), jinak se budou lepit. Krátce zamícháme a během vaření sem tam promícháme, aby se těstoviny nepřichytily ke dnu.
  • Špagety, makaróny a další dlouhé těstoviny není třeba lámat na menší kousky – v horké vodě okamžitě povolí a do hrnce se pohodlně vejdou.
  • Do vody nepřidáváme olej ani nic jiného.
  • Kolik minut těstoviny ke svému změknutí potřebují, je obvykle uvedeno na obale, i tak ale těstoviny průběžně ochutnávejte už dvě tři minutky "před termínem". Hotové jsou ve chvíli, kdy při skousnutí lehce pruží, jakoby odolávají stisku zubů. Rozdíl mezi převařenou těstovinou a těstovinou uvařenou "al dente" je i vidět: správně uvařená těstovina je ve středu o něco tmavší než na povrchu, už ale není "moučná".
  • Po uvaření vodu ihned slijte, jinak těstoviny změknou víc, než jste chtěli. I tak ještě trochu "dojdou".
  • Neproplachujte vodou – ani teplou, ani studenou.
  • V ideálním případě byste v tuto chvíli měli mít připravenu omáčku i strávníky: Těstoviny nesmí oschnout ani vystydnout (říká se, že lidé by měli čekat na těstoviny, ne těstoviny na ně), po scezení je třeba je rychle a hlavně dokonale obalit omáčkou a ihned podávat.

Připravila Iva Pospíšilová, Lidovky.cz
  • 12Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz