2. listopadu 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak vnutit dětem zeleninu? Leda fígly

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Zelenina (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zelenina (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
PRAHA Do karbanátků přidat květák a brokolici a syrovou zeleninu nedat do misky, ale na talíř. O takové finty se podělily kuchařky ve finále soutěže o nejlepší školní oběd. Tématem druhého ročníku byla česká kuchyně v moderním pojetí. Školy vařily jídlo, které mají běžně na jídelníčku, a cena tříchodového obědu se musela vejít do 27,50 Kč.

Přesvědčit děti, aby snědly zeleninu či netradiční suroviny jako pohanku, je problém, shodovaly se během soutěžního klání kuchařky, které menu obhajovaly před porotou. „Když dáme zeleninu do misky, tak si ji nevezmou. Když ji ale dáme na talíř k hlavnímu jídlu, tak ji snědí,“ tvrdila porotě Iva Vyskočilová z brněnské jídelny na náměstí Svornosti.

Gastronomický nesmysl Vyskočilová tím argumentovala, když porotci dostali na talíři vedle kuřecího stehýnka i papriku, rajče a ředkvičky. Známí kuchaři „kluci v akci“ Filip Sajler a Ondřej Slanina, kteří společně s výživovými experty a zástupci z ministerstva školství, zdravotnictví a školní inspekce usedli v porotě, totiž zeleninu zkritizovali. „Tohle je česko-slovenský zlozvyk dávat syrovou zeleninu na talíř s hlavním jídlem. Je to gastronomický nesmysl,“ rozčilovali se. Podle nich by se děti měly ve školních jídelnách naučit i kultuře stolování.

ČTĚTE TAKÉ:

„Účel světí prostředky,“ obhajovala zeleninu na talíři brněnská metodička školního stravování Anna Packová.  Kuchařkám se naopak podařilo oslnit porotu polévkami. Z deseti týmů se čtyři rozhodly vybojovat vítězství s pohankovou polévkou. „Děti si ji pletou s rýží, takže ji jedí,“ vyprávěla kuchařka ze středočeské Višňové.

Zdeněk Hladík, moderátor soutěže a gastronomický expert, si pak posteskl, že školáci zkonzumují v průměru jen deci polévky. „Představovali bychom si deci a půl či dvě,“ prohlásil. 

Děti se nechtějí znemožnit

„Problém je v tom, že se děti nechtějí znemožnit v davu. Můj syn doma polévky jí, ale ve škole se jich nedotkne, nejedí je totiž spolužáci,“ vysvětlovala Marie Kučerová ze školní jídelny v moravskoslezském Šenově.

Pohanková polévka nakonec zvítězila, a to od kuchařek z Písku. Porotě chutnal i jejich hlavní chod, kuřecí plátek v mandlové krustě se smetanovou omáčkou a otavskými špalíčky.

  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.