Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jaké novinky chystá Prague Food Festival? Ptejte se Pavla Maurera

Pavel Maurer každoročně sestavuje žebříček nejlepších restaurací v Česku Grand Restaurant.

UKONČENO

Gastronomická událost roku Prague Food Festival proběhne poslední květnový víkend v Královské zahradě Pražského hradu. Letos s mottem "Nejezte blbě!" Co vás čeká za exotické delikatesy a kteří čeští kuchaři připraví speciální menu? Ptejte se on-line zakladatele a pořadatele festivalu Pavla Maurera. Čtenářům serveru Lidovky.cz bude odpovídat ve středu 17. dubna ve 13 hodin.

položených otázek: 24 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (16.4.2013 20:19) Anonym
Dobrý den, ochutnáte štíra? Pavel
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:03)
určitě, protože se bude zapíjet v rámci doporučení sommeliéra vínem od Mouton Rothschild, ale jinak nejsem milovníkem extra exotických jídel...
OTÁZKA (16.4.2013 21:01) Klára
Proč si myslíte, že češi jedí blbě?
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:05)
Myslím, že máme přerušenou tradici kvalitní rakousko-uherské kuchyně, že šetříme často na nesprávném místě, že dáváme přednost kvantitě nad kvalitou a že nemáme průběžné vzdělání v gastronomii (což nás trochu omlouvá).
OTÁZKA (16.4.2013 21:40) Pavol Lukac
Po istom case stravenom na striedacku v Prahe, Budapesti a Bratislave sa mi zda, ze Praha je na tom najlepsie v pripade, ze clovek ide do jednej z tych restauracii najvyssej triedy (Degustation, Zlata Studna), ale daleko za Budapestou zaostava v kvalite ak hovorime o tzv. strednej triede, teda miestach, kde necakame zazrak, ale poctive a kvalitne domace jedlo. Aky mate na to nazor Vy?
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:07)
Byl jsem v Budapesti loni (po asi 15 letech) a musím přiznat, že úplně unesen jejich vztahu ke gastronomii, skvělým restauracím a mimochodem i chováním Maďarů vůči nám - cizincům.
OTÁZKA (17.4.2013 9:08) Stepanek Zdenek
Dobry den.Jakym zpusobem si mam zajistit na tuto akci rezervaci 2 MIST a kde je mam uhradit?.Na cene mi nezalezi na urovni ano.Dekuji.
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:12)
www.praguefoodfestival.cz
OTÁZKA (17.4.2013 9:10) Honza
Dobrý den. Nemám možnost nakupovat v Makru. No a koupit pořádný kus masa třeba na steak je v normálním řeznictví skoro nemožné. Když se zeptám prodavačky např. na vysoký roštěnec s kostí, nebo na vepřovou kotletu s kůží, tak kouká na mě jak kdybych spadl s měsíce. Když vidím v krámě maso rozfrcané na zhruba půlkilové kousky, otvíré se mi nůž v kapse. Nechcete se zaměřit i na bourače masa, kteří ho s prominutím ku.ví? Přeji hezký den.
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:14)
Na to jsou asi lepší jiní gastro-kádři! Nicméně já si raději hledám farmáře - třeba Angus Farm - Nepomuk, nebo Krkonoše, kteří vám dodají co chcete....mnohdy i v bio kvalitě
OTÁZKA (17.4.2013 8:50) G
?Co to je jist blbe
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:15)
podívejte se na : http://www.grandrestaurantfestival.cz/proc-
OTÁZKA (17.4.2013 10:33) Pavla Vrbová
Dobrý den. Zajímalo by mne, zda bude možné na PFF konzumovat i dietní jídla? Děkuji, hezký den
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:16)
záleží na vaší dietě, jakou máte? nejlepe je podívat se na PFF web, kde jsou dnes již přesně popsána meníčka všech restaurací...
OTÁZKA (17.4.2013 10:29) Ondřej
Dobrý den, rád bych se zeptal, kam rád zajdete: na dobrou rybu, na pořádný steak, na dobrou pizzu, na dobré těstoviny, na vegetariánskou kuchyni, na dobrou asijskou kuchyni....Jaká restaurace mimo Prahu vás v poslední době zaujala? Děkuji.
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:21)
dobrá ryba: Alcron, Aplaus - Litomyšl, V Zátiší (a všude, kde jsou ochotni mi ji ukázat předem) steak: Kobe, Máneska pizzu: moc nejím, ale když už tak tu nejtenčí těstoviny: Cicala, Lamborghini veget.: Lehká hlava, Beas asie: Sapa - vietnam tržnice nejvíce mne potěšila Farma hotel u Pelhřimova ufff, to jste mi dal zabrat
OTÁZKA (17.4.2013 10:36) Anonym
Dobrý den. Jaká ryba je nejzdravější? A musí být také zároveň zdravá jídla vždy dietní? Děkuji. Pavel Moravský
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:24)
Velká většina ryb dnes je tzv. farmovaných, mnohdy v dosti stísněných podmínkách a živené jsou vlastně uměle...Cena lososa nebo jiné ryby, která je chycena do sítě nebo dokonce na háček (tedy divoká) je mnohonásobně vyšší. Ryba je však kvalitnější... Je bohužel popsáno mnoho případů, kdy ryby dostávají růsotvé hormony nebo že jsou zasaženy "civilizačními" splodinami v řekách, mořích, jezerech...
OTÁZKA (17.4.2013 10:41) Ferda z Brna
máte rád slivovici?
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:25)
ano, babička z Olomouce ji dělala 53% a nikdy jsme neoslepli :-(((
OTÁZKA (17.4.2013 10:44) Eva
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké jídlo a ze které země jste v poslední době ochutnal, ke kterému jste měl naopak odpor. Je nějaké, které jste s díky odmítl?Děkuji.
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:30)
Před týdnem jsme byl na Maledivách a na Mauriciu, ostrovech, kde ryby na vašem talíři nejsou starší než 24h. Trochu jsem zvlčil a musím se rychle adaptovat na domácí podmínky. Jídlo, které mi bylo před rokem zcela odporné byl mořský ježek (sea urchin), smrděl mořem, chutnal příšerně, byť jej vydávali za neskutečnou pochoutku. Letos mi však místní ostrovan poradil, že si mám vybírat určité barvy, jsou "zralejší" a polít jej olejem. Byl skvělý! Slibované afrodisiakální účinky se však nedostavily...
OTÁZKA (17.4.2013 10:52) Anonym
Dobrý den, dopřáváte si také česká jídla jako svíčkovou? Jaké jídlo je vaše nejoblíbenější a jakou "prasárnu" jste jedl naposledy? Děkuji za odpověd.
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:32)
Dobře připravená česká jídla miluji. Prasárna byla včera - v lahůdkách U Paukerta jsem si dal ten nejšílenější chlebíček s půlkou vejce přelitou majonézou. Tekla mi po ruce a byl jsem šťastný.
OTÁZKA (17.4.2013 11:24) Karel
Jak jste přišel ke svému současnému byznysu? Vždyť nejste kuchař, máte jen rád jídlo. Myslíte si, že to stačí?
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:32)
Ne, ale dělám so můžu, abych si doplnil vzdělání a zkušenosti..
OTÁZKA (17.4.2013 11:31) Sandra
Myslíte si, že špatná kvalita jídla v našich obchodech a běžných restauracích je způsobena poptávkou, nebo nabídkou? O ceně, čímž to rádi zástupci řetězců vysvětlují, to asi nebude - když třeba v Německu jsou často ceny nižší a kvalita vyšší.
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:33)
jsme chudší než Němci, toť vše. A také málo vybíraví.
OTÁZKA (17.4.2013 10:33) Pavla Vrbová
Dobrý den. Zajímalo by mne, zda bude možné na PFF konzumovat i dietní jídla? Děkuji, hezký den
ODPOVĚĎ (17.4.2013 13:34)
nevím, též bych rád...