4. července 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Na dobrou rybu do Sushi Ya
v Brně, ale počkáte si

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 6Diskuse
Polévka Udon s krevetou v těstíčku tempura. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Polévka Udon s krevetou v těstíčku tempura. | foto: Michal Sänger
Původně malé bistro Sushi Ya schované v pasáži v centru Brna se nedávno přestěhovalo do nových, větších prostor. Zvýšilo tak počet míst a získalo i zahrádku na rušné ulici. Díky větší kuchyni také rozšířilo menu, které dokazuje, že japonská kuchyně není jen vařená rýže ochucená octovou omáčkou. A o její chutnosti vás i přesvědčí. Vaří tu totiž opravdu dobře.

Když Brno před třemi roky zasáhla vlna suši a v rozmezí několika měsíců zde vzniklo hned pět restaurací, byla Sushi Ya nejmladší a suverénně nejmenší. V miniaturní konfiguraci o čtyřech stolech a pár místech k sezení u baru vydržela fungovat víc než dva roky, což svědčí o tom, že si své zákazníky našla. Po změně adresy se uvidí, jestli si zákazníci najdou cestu na nové místo nedaleko známého hudebního klubu Fléda. I když vzhledem ke stísněnosti předchozích prostor je pravděpodobné, že většina zákazníků využívala spíš rozvoz jídla domů, který Sushi Ya nabízí i nadále.

Designem interiéru nový podnik navazuje na původní místo, znalci asi hned zaregistrují původní bar, a stejně jako v předchozím malém suši baru i zde si celý podnik prohlédnete hned od vstupních dveří. Ovšem příliš dobrý dojem to zrovna nedělá, sedět zády jen pár metrů od dveří vedoucích rovnou na rušnou ulici není totiž zrovna příjemné. Kromě lepšího vnitřního uspořádání by atmosféře pomohla i změna osvětlení. Většinou si stěžuji na přílišné šero, ale v tomto případě je interiér restaurace doslova přesvícený. Exotická gastronomie tak hned na začátku přichází o trochu kouzla.

Nová adresa přinesla restauraci Sushi Ya víc místa a také venkovní zahrádku.

Když v Brně na rybu, tak do Sushi Ya

Má to ale i své výhody: personál si vás všimne chvíli po příchodu, a to si během polední doby v celkem zaplněném podniku zaslouží pochvalu. Ukázkovou promptnost ale bohužel oba číšníci předvedli jen na začátku. Zrovna v poledne, kdy se člověk chce rychle najíst a co nejdřív zase vrátit do práce, považuji prodlevy za zásadní chybu. Určitě si na to vzpomenu, až budu příště přemýšlet, kam si zajít na rychlý oběd. A škoda je to dvojnásobná, protože koncept zdejšího poledního menu je lákavý: tři varianty za 119 nebo 139 korun. Dodejme jen, že v Brně není zrovna mnoho míst, kde si dáte k obědu kvalitní rybu. Alespoň jeden obědový rybí chod totiž Sushi Ya nabízí stabilně.

Místo fádní hrstkové polévky, která byla součástí menu, jsme si za doplatek 20 korun dali japonskou polévku se silnými nudlemi Udon, mořskou řasou a krevetou v tempuře (způsob úpravy, kdy jsou malé porce obalené ve speciálním řídkém těstíčku osmažené na oleji). Kdyby všechna jídla byla tak skvělá jako polévka, odpustil bych i velké čekání na další chod! Tempura byla použita i na úpravu zeleniny k candátovi pečenému na japonské mátě.

Nebýt názvu jídla a lístku máty položeném na rybě, vůbec bych ji v chuti nezaznamenal. Zato jsem si opět potvrdil, že pro české kuchaře často bývá problém udělat rybu s křupavou kůží. U zeleniny si kuchař usnadnil práci tím, že smažil velké kusy paprik a lilku a tím jídlo za 119 korun definitivně odsoudil k neúspěchu. Jako variantu pro "tradiční" strávníky polední menu nabízelo vepřové ragú s bramborovými noky (také za 119 korun). V závodní jídelně by se o něm možná hovořilo aspoň týden, na dobrou restauraci mi to ale přišlo opravdu málo. Jídlo navíc "ozvláštnil" zapomenutý bobkový list s kuličkami nového koření. Coby příloha se podávaly noky, jaké koupíte zavakuované v každém druhém supermarketu. Kvůli pomalé obsluze zabraly polévka a hlavní chod víc než hodinu času, takže na dezert možná byla chuť, ale už nebylo kdy.

Večer chutná lépe

Větší spokojenost s výdejem z kuchyně jsem zažil při druhé, večerní návštěvě. Švestkové víno jako aperitiv a kousek grilovaného tuňáka s teriyaki omáčkou jako pozornost podniku úspěšně pomohly přečkat čekání na předkrmy. Salát s pikantní majonézou a krevetami v populární tempuře (299 Kč) rozhodně nepatřil mezi šampiony v prezentaci, z věcného hlediska mu však šlo vytknout pouze příliš hrubé natrhání, které znesnadňovalo konzumaci.

Jakomě u salátu potěšilo ochucení, tak jsem u thajské polévky s mořskými plody (80 Kč) přivítal výraznou pikantnost a dokonce i listy kafirové limety. Na druhou stranu na malé kousky nasekaná citronová tráva byla naprostý nesmysl a absence dalších, pro tuto polévku důležitých surovin zamrzela.

Bez výhrad prošlo suši. Ochutnali jsme základní vegetariánské maki s okurkou, nakládanou žlutou ředkví a vaječnou omeletou (šest kusů za 95 Kč), které se naštěstí obešlo bez u nás časté snahy o experimenty. Nebylo co vytknout. U grilované vepřové panenky s pepřovou omáčkou (199 Kč) si kuchař dobře pohlídal propečenost masa i množství nakládaného zeleného pepře, škoda jen té trochy listového salátu – omáčka se po talíři pochopitelně roztekla a učinila jej nepoživatelným.

U dezertů překvapil povedený klasický cheescake za 75 korun, zato dva kopečky citrusového sorbetu za 59 korun byly sice z kvalitních surovin, bohužel ale při mrazení špatně hlídaných, což prozradily velké krystaly ledu.

Přestěhováním na novou adresu Sushi Ya získala prostor, se kterým si zatím nedovede zcela poradit. Zejména obsluha by měla zrychlit. Kvalita jídla – vyjma poledních "evropských" úliteb – se však drží na vyšším standardu a pár exemplářů si zaslouží výjimečnou pochvalu.

Michal Sänger
  • 6Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz