27. června 2015 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Je snazší koupit čerstvého lososa
než pstruha z Šumavy, říká šéfkuchař

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Jiří Houška | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jiří Houška | foto: Archiv Jiřího Houšky
Pracoval v Alcronu a se světově proslulými kuchaři než zakotvil v Českém Krumlově, kde hostům, připravuje převážně sladkovodní ryby. A co si myslí o české gastronomii? „Naštěstí přibývá restaurací s kvalitní gastronomií a servisem na vysoké úrovni,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Češi prý jedí málo ryb, především sladkovodních. Myslíte si, že je to pravda?
Tak určitě to pravda bude. Myslím si, že v Česku není zcela tradiční jíst ryby, tedy mimo Vánoc. Ale bude to také o nabídce. Daleko snáz koupíte ryby mořské čerstvé v každém supermarketu než třeba třeboňského kapra.

Lidovky.cz: Proč jste si vybral právě ryby jako dominantní surovinu?
Restaurace Jakub je pojmenována podle známého rybníkáře Jakuba Krčína a tudíž v naší nabídce převládají především pokrmy z čerstvých ryb.

Jiří Houška

Šéfkuchař Jiří Houška svou kariéru zahájil již ve třinácti letech v jihočeském Purkarci. Pomáhal svým rodičům v jejich hostinci. Po ukončení SOU v Českých Budějovicích, se seznámil se špičkovými českými kuchaři Davidem Šaškem a Tomášem Stehlíkem, kteří ho doporučili k panu šéfkuchaři Pohlreichovi do hotelu Alcron v Praze. Po odchodu sbíral zkušenosti v zahraničí, kde pracoval pod šéfkuchaři jako Gordon Ramsey (Maze Restaurant, Londýn), Robbie Webster (Ballynahinch Castle hotel, Irsko), Pierre Gagnaire (Londýn), Andre Chiang (Singapore), Sebastian le Gall (Mauritius).

Lidovky.cz: S jakými rybami nejraději pracujete a proč?
To se dá jen stěží říct. Pro mě je důležité, aby byla čerstvá a kvalitní. S nevymraženou rybou se pak pracuje daleko snáze a o to se více snažím nepřebít chuť masa.

Lidovky.cz: Podle průzkumů mají Češi nejraději lososa či tresku. Čím si myslíte, že by to mohlo být?
Myslím si, že ohledně tresky to bude asi o ceně. A jak už jsem se zmiňoval. V dnešní době koupíte čerstvého lososa daleko snáze než třeba pstruha ze Šumavy.

Lidovky.cz: Jednu dobu jste pracoval v Alcronu, proč jste odešel do Českého Krumlova?
Na dobu v hotelu Alcron rád vzpomínám, byla to velká škola a příležitost se připravit na svou kuchařskou kariéru v zahraničí, kde jsem strávil 10 let. Pocházím z jižních Čech a když jsem se vrátil ze zahraničí, neváhal jsem odmítnout novou pracovní příležitost v Českém Krumlově, kde se mohu realizovat a být součástí nového projektu zaměřeného na kvalitní gastronomii.

Lidovky.cz: Myslíte si, že se česká gastronomie lepší?
Česká gastronomie je na velkém vzestupu.

Lidovky.cz: Jsou Češi ochotní připlatit si za kvalitní jídlo?
V dnešní době přibývá restaurací s kvalitní gastronomií a servisem na vysoké úrovni, které jsou ve vyšší cenové relaci a i přesto mají vyšší návštěvnost hostů.

 

apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!