14. července 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jehněčí maso se vrací na české stoly

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Jehněčí maso se vrací na české stoly. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jehněčí maso se vrací na české stoly. | foto: Shutterstock
Jehněčí maso se opět vrací do jídelníčku lidí. Na Valašsku, kde se chovají ovce, má jeho využívání dlouhou tradici. Lidé si mohou navíc koupit čerstvé maso přímo od místních farmářů. Přestože je jehněčí dražší, je stále více oblíbenější, řekl ve čtvrtek kuchař Pavel Václavík.

"Lidé chtějí vyzkoušet něco nového, běžně je to pořád dokola kuřecí či vepřové. I doma chtějí vyzkoušet něco gurmánského. Je to o dostupnosti a receptech," uvedl Václavík, který je šéfkuchařem hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.

Jak správně upravit jehněčí?

Jehněčí má na Valašsku velkou tradici. "Nejtypičtější je jehněčí vývar s bramborami a kořenovou zeleninou. Maso se taky přidávalo k zelí, kapustě i bramborám. Dělají se z něj klobásy, často se míchá s vepřovým masem, klobásy jsou šťavnatější a chutnější," podotkl Václavík.

Na dobré cestě

V regionu není problém ovce koupit přímo do farmářů. "Tady je to snazší, často někdo z rodiny chová, nebo seženou od známých. Začínají se opět ovcemi spásat louky, je to na dobré cestě," řekl kuchař. Stále více se podle něj chovají masná plemena, která jsou lepší, dříve to byly spíše ovce na vlnu a ty měly tužší maso.

Využívání jehněčího v kuchyni propagovala také soutěž o nejlepší recept, kterou hotel Lanterna vyhlásil již třetím rokem. Kuchaři vybírali ze sedmi desítek receptů, za nejlepší označili recept na jehněčí maso se slivovicovou vůní od Radima Vilkoše z Ostravy.

Se švestkami i šťovíkem

Vybrané recepty, zejména ty, které využívaly regionální suroviny a byly něčím ojedinělé, vyzkoušeli také hosté hotelu. "Jehněčí maso se slivovicovou vůní mělo největší ohlas u poroty i hostů restaurace. Chuť švestek k jehněčímu masu skvěle ladí," poznamenal Václavík, kterému se líbil také recept na jehněčí maso s dušeným šťovíkem.

"Rád obohacuji jídelníček dostupnými, sezónními surovinami z volné přírody, proto mě tento recept vysloveně potěšil. Pokud zrovna není sezóna šťovíků, můžete je nahradit rebarborou, která je podobně nakyslá," podotkl Václavík.

Některé recepty restaurace zařadí do své nabídky. V minulých letech v soutěži o nejlepší recept posílali lidé své tipy na libovolné pokrmy typické pro valašskou kuchyni, loni se hodnotily recepty s králičím masem. V Karlovicích se na podzim také koná tradiční gastrofestival.

Lidovky.cz, ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz