Mléko v této době obsahuje více Beta karotenu, který se v těle proměňuje na vitamín A. Ten dává mléku žlutou barvu. Chuť mladého sýru Gouda je smetanově jemná a postupným zráním se chuť stává výraznější a plnější.
GoudaGouda je žlutý holandský sýr pojmenovaný podle města Gouda poblíž Rotterdamu. Řadí se do skupiny polotvrdých sýrů, i když stará gouda má blíže k parmazánu. Může být tak tvrdá, že kůra se dá odříznout jen pilkou a vnitřek se musí místo krájení lámat. |
Technologie výroby je velice blízká výrobě Eidamu: mléko se vysráží přidáním syřidla, po rozřezání sýrařskou harfou se lisuje do forem, bochníky se v solných lázních omývají a potom zrají ve speciálních prostorách.
Vyrábí se také Gouda s nízkým obsahem tuku, se sníženým obsahem soli nebo zcela bez soli. Často se také přidávají bylinky, jako např. kopřivy, petrželka, pesto a další přísady, jako olivy nebo vlašské ořechy.
Rozdělení podle doby zrání
Mladá gouda – zraje 4–6 týdnů, má velmi světlou barvu a jemnou chuť.
Středně stará gouda – zraje již déle, a to 3–6 měsíců, má výrazně tmavší barvu a pikantní chuť.
Extra uzrálá gouda – zraje 18 měsíců, přitom získává svou karamelovou barvu a intenzivní, ale přesto sladkou chuť – je možné ji strouhat a nahradit jí parmezán.
Extra dvakrát (nebo i třikrát) uzrálá gouda – zraje buď 3 nebo 5 let, sýr se stává drobivým, získává intenzivní chuť a vůni.
Vzhled goudy
Gouda má min. 48 % tuku v sušině, charakteristickou zlatavě oranžovou barvu. Plátek Goudy musí být pružný, hmota nesmí při ohybu praskat a v bloku sýru po nakrojení nesmí být vidět žádná oka nebo praskliny. Celý blok goudy váží od 4 kg až po 20 kg.