8. června 2016 6:38 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jídlo na horskou túru? Zkuste
čočkový kuskus s tuňákem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 6Diskuse
Čočkový kuskus s tuňákem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čočkový kuskus s tuňákem | foto: David Turecký/Smart Press
Zapomeňte na instantní polévky, těstoviny či dokonce kaše. Ani pod stanem na horách či pod širákem v lese nemusíte jíst nevábně vypadající a chutnající „hotovky“. Server Lidovky.cz vybral pár receptů z nové Outdoorové kuchařky Petry Pospěchové. Nechte se inspirovat a jezte i na čundru dobře.

Čočkový kuskus s tuňákem

Je málo surovin, které by byly pro trek tak vhodné jako kuskus. Rychlá příprava, nízká váha a univerzální chuť, kterou lze zkombinovat s lecčím, z něj dělají skoro základní ingredienci na večeři při výšlapech všeho druhu. Dá se jíst samotný, ochucený jen trochou oleje a koření, ale taky s masem, zeleninou, opečeným špekem, sýrem... variant jsou desítky.

Záleží na aktuálních chutích a taky na momentálních zásobách. Krom klasického kuskusu jsou na trhu i jiné varianty, třeba chuťově výraznější čočkový. K tuňákovi se hodí bezvadně.

(rozpis na 2 porce)

  • 120 g kuskusu
  • 1 konzerva tuňáka v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • pepř, sůl

Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kostky, česnek oloupeme a pokrájíme na silnější plátky. Na dno ešusu nalijeme olej z tuňákové konzervy a na něm orestujeme nejprve mrkev a posléze přidáme česnek. Nakonec přihodíme kuskus, promícháme s obsahem ešusu a sundáme z vařiče. Zalijeme horkou vodou tak, aby hladina sahala asi palec nad vrstvu kuskusu. Necháme několik minut stát. Rybu zatím rozdělíme na malé kousky. Když kuskus změkne, přimícháme tuňáka, koření a podáváme.

Outdoorová kuchařka

Nepostradatelná knížka pro všechny, kdo vyrážejí na výlet či trek a nespokojí se s instantními polévkami nebo konzervami. Přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží.

Outdoorová kuchařka

Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi.

Lidovky.cz
  • 6Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.