1. června 2016 6:23 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jídlo na čundr? Přibalte dvě vejce
a připravte si outdoorový ramen

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 8Diskuse
Outdoorový ramen | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Outdoorový ramen | foto: David Turecký/Smart Press
Zapomeňte na instantní polévky, těstoviny či dokonce kaše. Ani pod stanem na horách či pod širákem v lese nemusíte jíst nevábně vypadající a chutnající „hotovky“. Server Lidovky.cz vybral pár receptů z nové Outdoorové kuchařky Petry Pospěchové. Nechte se inspirovat a jezte i na čundru dobře.

Outdoorový ramen

Japonská polévka ramen je ve své domovině tak populární, že existují specializované ramenérie – restaurace, kde se nic jiného nepodává. Tak sofistikovanou pochoutku jako v proslulém tokijském podniku Takano na treku sice nepřipravíte, oproti obvyklým nudlovkám z pytlíku ale bude outdoorový ramen skutečným rolls-roycem. Když budete mít v batohu místo, přibalte ještě dvě vařená vejce, která do klasické verze ramenu patří, případně kousek pečeného masa, jež se do polévky nakrájí na plátky.

  • 150 g nudlí mie
  • 2 cm zázvoru
  • 1 mrkev
  • půl pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 10 plátků sušené hlívy ústřičné
  • 2 lžičky sušeného vývaru

Sušenou hlívu namočíme do vlažné vody na deset minut. Pórek a mrkev očistíme, mrkev nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. Česnek oloupeme a nasekáme najemno, stejně tak zázvor. V ešusu krátce osmahneme pórek, pak přidáme mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše restujeme dvě až tři minuty.

Pak zalijeme vývarem rozmíchaným ve tři čtvrtě litru vody a dáme na deset minut vařit. Když uplynou, přihodíme nudle a houby a necháme ještě tři minuty probublávat. Nakonec dochutíme sójovou omáčkou. Jak připravit jiný než sušený vývar zjistíte v receptu v kuchařce.

Outdoorová kuchařka

Nepostradatelná knížka pro všechny, kdo vyrážejí na výlet či trek a nespokojí se s instantními polévkami nebo konzervami. Přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží.

Outdoorová kuchařka

Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi.

apeAlena Pecháčková
  • 8Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.