4. prosince 2016 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jídlo stovky kilometrů nad zemí. Na ISS jedí kosmonauti jako Francouzi

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Ilustrační foto, astronaut.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ilustrační foto, astronaut. | foto: NASA
PAŘÍŽ  Ve zhruba 400 kilometrech výšky, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jí francouzský kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pět kolegů převážně francouzská jídla. Na jejich přípravě se podílí od roku 2006 francouzský šéfkuchař Alain Ducasse, jemuž letos pomáhá Thierry Marx , píše francouzský deník Libération.

Na Den díkůvzdání se podávala na oběžné dráze speciální večeře: krůta s brambory a zeleninou. I jindy je pro šest vědců na Mezinárodní vesmírné stanici, kteří odletěli na šestiměsíční misi a mezi nimiž je i Francouz, připraven jídelníček inspirovaný Francouzi. Francouzská kuchyně tak vystoupala až ke hvězdám. Jídla vymýšlí Alain Ducasse a v Bretani je vyrábí závod Hénaff, který se proslavil svou paštikou a pomazánkami.

Vesmír však má specifické požadavky. Každé jídlo musí být kompaktní, proto pokrmy jsou sušeny vymrazováním tak, aby mohly znovu nasáknout teplou vodu, musejí být dietní a při výrobě je třeba dodržovat dokonalou hygienu, nesmějí obsahovat takové ingredience, které by mohly chytit plíseň, a musejí být sterilizovány při teplotě 160 stupňů Celsia. Musejí mít také homogenní složení: drobečky chleba jsou zakázány, protože by mohly způsobit zadušení nebo požár na palubě stanice.

Klasické recepty musejí být uzpůsobeny požadavkům beztížného stavu a aby se zabránilo pocitu bezvýraznosti, jsou jídla hojně kořeněna.

Jídelníček tedy sestavuje Alain Ducasse. Je to šéfkuchař, který opravdu umí hovořit ke hvězdám, ať už michelinským či jiným. Francouz, který si zvolil monackou státní příslušnost, spolupracuje již deset let s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a zásobuje tedy různé nájemníky vesmírné stanice. Jedním z jeho velkých hitů byl sicilský překrm caponata.

Ducasse poslal do vesmíru třicítku receptů. Thomas Pesquet si z nich vybral 13. Všechny vyzkoušel při své přípravě na pobyt na stanici. Thomas Pesquet se rozhodl pro bio vejce smažená v misce, hovězí líčka po burgundsku či drůbeží sekanou s brambory, bretonského humra či pro merlík chilský s rýží. Deserty se již setkaly s velkým úspěchem při předešlých expedicích.

Jídlo jako společenská záležitost

Další jídelníčky bude poprvé připravovat francouzský šéfkuchař Thierry Marx, zvláště pro Vánoce a Nový rok a Pesquetovy narozeniny. Kosmonaut oslaví v únoru své devětatřicáté narozeniny. Připraveny budou hovězí jazyk Lucullus (podle jména antického římského konzula proslulého bohatými hostinami) či tučná husí játra s lanýži. Pak to budou kuřecí křidélka a prsíčka se smrži.

Ve vesmíru stejně jako na Zemi je jídlo společenskou záležitostí. Na vesmírné stanici se tak střídá také ruská či americká kuchyně. Každá delegace vždy přináší několik specialit své země. Při posledních misích Itálie překvapila svým tiramisu a rizotem s pestem, Británie dodala jednoduchý sendvič stvořený anglickým šéfkuchařem Hestonem Blumenthalem.

I zde je vidět další pokrok vědy: nájemníci Mezinárodní vesmírné stanice dnes jedí mnohem lépe než kosmonauti vysílaní ze Země na Měsíc v 60. letech. Je tomu tak i proto, že je zde více místa pro skladování potravin.

Kosmonauti programu Orion změní v roce 2021 výrazně svůj režim. Tento program amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) bude znamenat oživení letů na Měsíc a zároveň konec bohatých jídelníčků. Pokrmy se sice nebudou skládat z malých kostek sendvičů jako před půl stoletím, ale budou stejně nezáživné: půjde o cereální tyčinky. S příchutí banánu, pomeranče či brusinek. Ve slané verzi bude příchuť ořechová a barbecue. Je to veliká výzva pro velké mozky dobývající vesmír: jak dostat francouzskou gastronomii do cereální tyčinky.

ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz