Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Julius Meinl je gastronomický chrám. Peněženku ale radši nechte doma

Jídlo

  6:00
PRAHA - Připadáte si jako ve skleněném zámku. Všude kolem pečlivě vyskládané lahůdky, vysoké bílé sloupy, tmavý nábytek... A ticho a prázdno. Jen pár kroků od Václavského náměstí před několika týdny s velkou pompou otevřelo největší lahůdkářství v zemi, obchod s luxusními potravinami Julius Meinl. Ráj konzumu, útočiště všech pražských foodies, nebo jen předražené pozlátko?

Tři podlaží, tmavé regály, usměvavý personál. Gastronauti se tu cítí jako v ráji. Dokud se podívají na cenovky. foto: MAFRA - František Vlček

"Za jídlo neváhám utratit velké peníze. Ale to, co jsem viděl tady? Museli jsme se s manželkou smát, protože u několika věcí jsem si myslel, že tam mají napsáno datum nebo katalogové číslo, ale ona to byla cena," shrnul svoje, a nejspíš i pocity mnoha dalších zákazníků, gurmán a šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Obchod s lahůdkami pražským gastronautům zamotal hlavu. Pohled na nepřeberné množství jinak téměř nesehnatelného zboží je musel zahřát u srdce, studenou sprchu pak ale nejspíš zažili u pokladen.

Tři podlaží, tmavé regály, usměvavý personál. Gastronauti se tu cítí jako v...

Přitom první dojem je velkolepý a bez nadsázky lze obchod označit za chrám lahůdek. Vstupujete do tichého bílého prostoru, mezi nekonečné tmavé regály s pečlivě vyskládanými dobrotami ze všech koutů světa. Na prostoru dvou tisíc metrů čtverečních  ve třech podlažích najdete snad vše, po čem vaše chuťové buňky zatouží. Čokolády, exotické ovoce, vína a likéry, těstoviny, omáčky, čerstvé ryby, paštiky a sýry.

V krásném interiéru najdete i restauraci, kavárnu a za sklem můžete pozorovat cukráře a pekaře, jak kmitají mezi rozpálenými troubami. Pražský Julius Meinl je kopií Mekky všech milovníků dobrého jídla, obchodu na vídeňské hlavní nákupní třídě Am Graben.

Kolosální návrat se nekoná

Pokud se prý koncept v centru Prahy osvědčí, měly by se pobočky prodejny objevit i na dalších místech v zemi. Budou mít ale zákazníci v menších městech zájem o luxusní bonboniéry a olej z lanýžů? Zatím se totiž zdá, že nablýskané regály z tmavého dřeva s pečlivě vyskládaným zbožím dostatečně nezaujalo ani Pražany.

Jak se Julius Meinl vrátil do Česka:

Ještě v roce 2005 to vypadalo, že Meinl v Česku končí. Řetězec neustál konkurenční boj a síť prodejen byl nakonec nucen prodat konkurenci. Teď svoje šance zkouší na tuzemském trhu znovu. Česko podle jednatelů společnosti zažívá potravinový boom, lidé si pečlivě hlídají kvalitu potravin, zkouší nové chutě a suroviny. A Meinl ucítil příležitost s nabídkou luxusních potravin.

Ve čtvrtek během dne bylo v obchodě asi třikrát více zaměstnanců než zákazníků. "To víte, na turisty je zima a ošklivo, moc teď v Praze nejsou. A místní jsou teď v práci. Večer to bývá lepší," rozpovídá se jedna z prodavaček.

Pražani jdou prý cíleně po určitém zboží. Většinou pátrají po značkách, které se oblíbili v zahraničí a běžné obchodní řetězce je v nabídce nemají. Víc by se jim ale vyplatilo hledat na internetu. Třeba takové arašídové máslo Skippy, křupavá lahůdka, která je v běžných supermarketech spíše výjimkou. V e-shopu (s možností vyzvednutí v Praze, jen o pár zastávek dál) za 89 korun, v Juliues Meinl téměř o stovku dražší, za 180 korun.

Takhle drahé ryby jsem nikde neviděl, říká Roman Vaněk.

A namátkou další příklad. Při pohledu na cenovku belgické hořké čokolády s mandlemi se leckomu protočí panenky. Necháte tu za ni sedm stovek, na internetu tu samou můžete koupit za 225 korun."Některé ceny ještě upravujeme," dodává na vysvětlenou tmavovláska za pultem. "Ale jsme na Václaváku, to je hlavně tou lokalitou," krčí rameny.

Jenže předražené jsou v obchodě i obyčejné potraviny, které se dají v běžném supermarketu jen o pár kroků dál koupit i za méně než polovic. Kinder čokoládu, kterou v jiném obchodě koupíte za 27 korun, tu mají rovnou za 60. Kilo batátů nabízejí v zelenině většinou za 60 korun, v Meinlovi přesně za dvojnásobek.

Zkouška blbosti

"Ty částky se nedají popsat jako předražené. To je zkouška lidské blbosti," stěžuje si Vaněk. "Potřebovali jsme zrovna doma citrón, koupili jsem dva a nechali jsme tam stovku," popisuje návštěvu.

Pokud chcete dát obchodu přece jen šanci, směřujte do pater. Mají tu vlastní výrobnu zákusků. "Podívejte, tenhle dort je celý z mandlové moučky. A tahle bábovka je jen z ořechů, není v ní žádná mouka," láká mladá cukrářka. Makronky, éclairy, panna cotty, ale i obligátní věnečky. Výběr obrovský, zákusky čerstvé, suroviny poctivé.

"V cukrárně jsem se byl taky podívat. Vzali mě dovnitř a byl jsem okouzlen. Milí lidé, dělají to poctivě. Ale jeden větrník stojí 70 korun. Má větrník takovou cenu?" přemítá Vaněk. "Snad je pozlacený. Ale jedině z obou stran," směje se.

Co se také objevilo na sociálních sítích?

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...