13. března 2008 11:58 Lidovky.cz > Zprávy > Názory

K čemu je dobrá hvězdička od Michelina

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 15Diskuse
Šéfkuchař restaurace Allegro Andrea Accordi získal hvězdičku Michelin.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéfkuchař restaurace Allegro Andrea Accordi získal hvězdičku Michelin. | foto:  František Vlček, Lidové noviny
PRAHA Po měsících spekulací místních gastronomů se tento týden potvrdilo, že jedné restauraci v České republice se opravdu podařilo získat nejžádanější ocenění kulinářského světa: oficiální uznání průvodce Michelin v podobě hvězdičky.
Oním podnikem je Allegro, luxusní italská restaurace pražského hotelu Four Seasons.
Vede ji jednatřicetiletý šéfkuchař Andrea Accordi, který již hvězdičku od Michelina má ze svého předchozího působení ve Florencii. V následujících dnech se bude určitě hodně psát o první restauraci za železnou oponou, která získala uznání od Michelina. Pro Accordiho a hotel Four Seasons bude hvězdička znamenat větší příliv hostů, zejména ze zahraničí. Během následujících několika měsíců bude velmi těžké si v Allegru rezervovat stůl na večeři a dá se čekat, že ceny příslušně vzrostou.

Kvůli čemu ale celý ten poprask vlastně je?

Navzdory současné slávě byly začátky průvodce Michelin skromné. Zpočátku to byla prostá příručka, která měla za úkol řidičům na cestách po Francii pomáhat s hledáním slušného jídla a ubytování, autoservisů a obchodů s pneumatikami. To bylo v roce 1900. Dnes se průvodce vydává v desítkách států a zahrnuje více než 45 tisíc hotelů a restaurací v Evropě, Spojených státech a Japonsku.

Do Prahy za jídlem? Zatím ne
Inspektoři Michelinu již samozřejmě byli obviňováni, že nutně upřednostňují francouzskou kuchyni. Abychom však byli spravedliví, tento průvodce nejvážněji berou právě ve Francii: ztráta hvězdičky zničila kariéru nejednoho francouzského kuchaře, a dokonce se říká, že proslulý šéfkuchař Bernard Loiseau spáchal v roce 2003 sebevraždu proto, že přišel o hvězdičku.

Jedna, dvě nebo tři hvězdičky se přidělují restauracím, které prokážou vysokou kvalitu podle poněkud tajuplných měřítek Michelinu. Abychom jedinou českou hvězdičku uvedli do souvislostí: Michelinův červený průvodce po Francii pro rok 2008 udělil jednu hvězdičku („velmi dobrá ve své kategorii“) 435 restauracím, dvě hvězdičky („vynikající kuchyně, stojí za zajížďku) 68 restauracím a tři hvězdičky („výjimečná kuchyně, stojí za zvláštní návštěvu“) 26 podnikům.

Ačkoli si Andrea Accordi hvězdičku určitě přičte ke cti, lze pochybovat, zda je hvězdička opravdu jeho zásluhou: Accordi převzal funkci šéfkuchaře restaurace Allegro od Vita Mollici v září 2007, jen dva měsíce předtím, než inspektoři Michelinu obcházeli pražské restaurace. O Mollicovi se v tisku psalo, že dal dohromady a vyškolil vysoce kvalifikovaný kuchyňský personál, který mu pomáhal vytvářet prvotřídní pokrmy z čerstvých přísad, často místního původu. Zajímavější okamžik možná přijde příští rok, kdy zjistíme, zda se Accordimu podaří udržet dostatečně vysokou úroveň, aby se jeho hvězdička objevila i v průvodci Michelinu pro rok 2009.

Hvězdička Michelinu bude nepochybně obchodním přínosem pro restauraci Allegro. Dokáže ale nějak významně pozvednout kulinářské postavení České republiky ve světě? Asi ne. Česká proslulost průměrným jídlem a příšernou obsluhou je v mezinárodních kruzích tak zakořeněná, že gastronomicky zaměření hosté přijíždějí do Prahy připraveni kvůli památkám něco vytrpět. Řečeno stručně, nikdo sem nejezdí kvůli jídlu. A i s hvězdičkou od Michelina bude ještě dlouho trvat, než sem kvůli jídlu jezdit začnou.

Schopnost přitáhnout talenty
Je také nešťastné, že první česká restaurace, která si zasloužila hvězdičku od Michelina, působí výrazně cizokrajně. Allegro je italská restaurace, Accordi je italský šéfkuchař a Four Seasons je kanadský hotelový řetězec. Kdyby tento rok dostal hvězdičku od Michelina Oldřich Sahajdák ze své úspěchy v restauraci La Degustation Boheme Bourgeoise, byla by tato pocta nejen zasloužená, ale také by představovala skutečný úspěch české kuchyně. Hvězdička pro Allegro spíš vypovídá o schopnosti luxusního hotelu přitáhnout talenty z ciziny než o české kulinářské úrovni a vynalézavosti.

Nicméně přítomnost Michelinu – jak v případě Allegra, tak v případě udělení menšího ocenění „Bib Michelin“ podnikům Aromi, Brasserie M a Le Terroir – je dobrým znamením pro budoucnost Prahy jako kosmopolitního evropského velkoměsta. A rozhodnout, zda hodnocení francouzského výrobce pneumatik stojí za všechen ten rozruch, to už je na vás – a na vaší peněžence. K čemu je Michelin?

Laura Baranik, recenzentka restaurací, provozuje foodblog www.praguespoon.com
  • 15Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Vedoucí ekonomického oddělení

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na Lidovky.cz