Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kabaret Špaček spasí profesionálové

Jídlo

  7:00
V poetické části starého Brna můžete od letošního jara navštívit podnik, který chce hostům nabídnout zážitek gastronomický i kulturní. Dokáže parta nadšenců bez zkušeností s hospodským řemeslem provozovat restauraci, která obstojí i ve chvíli, kdy prvotní okouzlení opadne?

Kabaret Špaček foto: Michal Sänger

Kdo má rád romantické příběhy a fandí nadšeným amatérům, zamiluje si toto místo už z úvodního krátkého popisu. Restaurace, kavárna a brzy snad i kabaret je v klidné brněnské ulici, což vynikne, zejména pokud tam sestoupíte pár desítek metrů z rušné Pekařské ulice.

ČTĚTE TAKÉ:

Nepochybně starý, ale díky bílé fasádě a novým dřevěným oknům vlídně působící dům láká k posezení několika stolky na chodníku a aktuální nabídkou napsanou na rozevřených okenicích.

Od úterý do pátku z této oázy klidu kuchaři stoupají do prudkého kopce směrem k Zelnému trhu a tam nakupují čerstvé suroviny, ze kterých pak vaří, dokud hosté všechno nesní nebo nenastane zavírací hodina.

Velmi nízké ceny a pro kuřáky terárium
Netradiční koncept, denně aktualizovaná nabídka jídel a velmi nízké, možná jen zaváděcí ceny, jsou atributy, které se podniku postaraly o skvělou reklamu.

Při první návštěvě jsem se vyděsil, že dva stolky na chodníku, dva stoly uvnitř a jeden malý bar definují celý Kabaret Špaček. Je však potřeba projít miniaturní místností a po pár schodech vystoupat do prostorné hlavní části, která se pravděpodobně bude střídavě měnit na restauraci a kulturní sál.

Zářivě osvícená kuchyně v Kabaretu Špaček

Malé a prázdné pódium na protější straně působilo trochu smutně, pobavila však uzavřená prosklená kuřárna, trochu připomínající terárium s exotickými živočichy. V lehkém šeru velké místnosti bez oken mou pozornost nejvíce upoutaly otevřené dveře v rohu, které vedly do silně osvětlené místnosti.

Tou místností byla kuchyně a o tom, co v ní vaří, informoval jednoduchý list papíru na stole s retro umakartovým povrchem. Bohužel jídelních lístků bylo méně než stolů a zrovna náš stůl neměl štěstí. Byli jsme tak nuceni sledovat chaotickou činnost obsluhy, což vlastně předznamenalo celou návštěvu.

Téměř po dvaceti minutách nedobrovolného sledovaní dogmatické aplikace pravidla, že jedna ruka může transportovat nejvýše jeden předmět, což je například jedna sklenička, jeden příbor, jeden talíř a podobně, jsme se konečně dočkali povšimnutí, které okamžitě následovala otázka, co si dáme. Dotaz byl naštěstí položen vlídně a následně proběhla i omluva za absenci jídelního lístku.

Vzhledem k tomu, že obsluhující slečna ale v jedné ruce držela prázdnou skleničku, není překvapující, že naší tříčlenné skupině byl donesen pouze jediný jídelní lístek. Od chaotické obsluhy jsme přešli k chaotickému menu.

Celkových zhruba patnáct položek bylo pod sebou sepsáno v naprosto nelogickém pořadí, které značně znesnadňovalo výběr. Teplé předkrmy po hlavních chodech, příloha následovaná dezertem spolu s nejasností, co je vlastně předkrm a co hlavní chod.

Chutné pečené koleno. Chaotické servírování ale může pokazit chuť

Není lehké kritizovat někoho, kdo se upřímně snaží, na druhou stranu bez kritiky si možná neuvědomí, že sérií zbytečných chyb značně poškozuje svou práci, za kterou hosté následně platí. Jídlo totiž může být dobré nebo třeba i skvělé, ale pokud jsou třem lidem u stolu donesena dvě jídla, a to teplý předkrm a hlavních chod, ačkoliv objednávány byly i studené předkrmy, a navíc si sami musíme říct o příbory, tak to skutečně nadšení u stolu nevzbudí.

Hlavní chod bez přílohy?
Nemluvě o tom, že by se při objednávání hodilo upozornění na to, že hlavní chod bez přílohy asi nebude fungovat, a na studeném talíři už vůbec ne. Medailonky z vepřové panenky na grilu s inzerovanou blanšírovanou, avšak ve skutečnosti grilovanou cuketou a cibulí, rozhodně nebyly dobrým startem, a to i přes příznivou cenu 65 korun. Mnohem povedenější byla omeleta s uzeným lososem za 49 korun, kde byla skvěle trefena konzistence vajec a výrazná chuť ryby.

Bez čekání v další vlně dorazila znovu jen dvě jídla a pro příbory jsem už došel sám a zároveň si všiml, že talíře z předchozího chodu byly jen přesunuty na okraj stolu. O studený předkrm a dezert jsme se podělili, tedy spíše jen ochutnali, protože domácí paštika z kachních jater za 56 korun svou blátivou konzistencí a nevýraznou chutí sympatie nezískala, stejně jako studené a gumové lívance s borůvkami (48 korun).

Dobré lívance s borůvkami. Chaotické servírování ale může chuť pokazit

Dále jsme museli sledovat marnou snahu o otevření vína, zakončenou zlomením korku. Závěrečným fiaskem byla zapomenutá druhá část objednávky, protože byla napsaná na druhou stranu lístku.

Hodnocení - Kabaret Špaček

Zmatené vydávání jídel potvrdila i druhá návštěva, kdy jsme naštěstí dostali objednávku kompletní, avšak opět v nesmyslném pořadí, a navíc i bez ohledu na to, že jsme ještě nedojedli předchozí chod.

Kachní polévka za 29 korun byla vynikající, ale nehodí se k ní jinak uspokojivé caprese (59 korun). Ještě dříve, než jsme ho stihli sníst, se na stole objevily debrecínské párky (38 korun). Ačkoli šlo o velmi dobrá jídla, jejich nesmyslnou kombinací spolehlivě přejde chuť. Hodnocení restaurací (uni).

Představa uvolněného rodinného podniku, kde nabídce jídel vládne aktuální sezona, nízké ceny a kde nabídka vegetariánských jídel je mnohem nápaditější než jen smažené sýry, je téměř pohádková.

Všem zúčastněným musím vyjádřit obdiv za to, kam až se jim podařilo jejich vizi realizovat. Na druhou stranu tam zoufale chybí profesionál, který by chaos v obsluze i kuchyni ukočíroval a udělal tak z Kabaretu Špaček místo, které ve své kategorii nemá v Brně konkurenci.

Autor: