18. ledna 2013 15:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kam na jelita a jitrnice? Na
festival Masopustních hodů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Jitrnice (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jitrnice (ilustrační foto). |
Masopust je odpradávna svátkem jídla, proto se bude hodovat i na gastronomickém festivalu s příznačným názvem Masopustní hody. Desítka vybraných restaurací z Prahy, Berouna a Pardubic bude od 21. ledna do 10. února servírovat speciální menu s tradičními masopustními specialitami v čele se zabijačkovými pochoutkami. Stojí 290 korun.

"Hody se konají už podruhé. Loni hosté vybírali z nabídky pokrmů, ve které nechyběly jitrnice, jelita, klobásy, vepřová líčka a kolena, jehněčí kotletky či koblihy. Na podobné delikatesy se mohou těšit i letos," řekl na setkání s novináři v Praze ředitel portálu Alakarte.cz s rezervačním systémem do restaurací Pavel Suchánek.

ČTĚTE TAKÉ:

Například šéfkuchař restaurace U Modré kachničky II v Michalské ulici Michael Váňa pro své hosty připravil menu, jemuž vévodí vykostěné vepřové kolínko pečené na jablkách s kroupovými placičkami. Jako předkrm podává na rozpečeném žitném chlebu vepřovou galantinu s brusinkovou omáčkou, dezertem jsou těstovinové šibřinky plněné tvarohovou nádivkou sypané mákem a podlité povidlovou omáčkou. "Rád využívám staré recepty z historických kuchařek," řekl Váňa, který v minulosti vařil i pro dva krále.

Zabijačka a vysoká gastronomie

Podle Suchánka už první ročník festivalu, jehož nabídky využilo kolem tisícovky hostů, ukázal, že se šéfkuchaři nebojí zařadit ani polévku zvanou prdelačka, bůček nebo prejt. "Přestože jsou zabijačkové speciality oblíbené, v lepších restauracích se s nimi moc nesetkáte. Postupně si ale nachází místo i ve vysoké gastronomii. Jsme rádi, že se do menu dostanou i díky našemu festivalu," dodal.

Do masopustního hodování se premiérově zapojí například pražský Green House Restaurant a Ambroisie Caffé Restaurant. Loňskou účast zopakuje pardubická Rybárna nebo vyhlášená pražská restaurace Amade s Radkem Šubrtem v kuchyni.

Šubrt má o masopustu jasno: "Bez jitrničky, jelítka a dobré tlačenky si ho neumím představit," uvedl šéfkuchař populární z televizní kulinářské show MasterChef.

Masopust

Masopustní veselice připadají na období od svátku Tří králů do prvního postního dne Popeleční středy, která letos připadá na 13. února. Vzhledem k tomu, že podle tradic má po masopustu následovat čtyřicetidenní půst, je toto období svátkem maškarních slavností a bujarého hodování. Na stolech by v těchto dnech neměly chybět tučné zabijačkové pokrmy a masové vývary.

Všechny restaurace připravily pro tuto akci tříchodová menu po 290 Kč. Další informace zájemci najdou na webu www.masopustnihody.cz. Tam si mohou rezervovat stůl a navštívenou restauraci na Alakarte.cz ohodnotit.

Lidovky.cz, ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Nejsem perfektní máma!
Nejsem perfektní máma!

Své dítě miluji, ale dávám mu opravdu to nejlepší?