1. července 2014 6:19 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kam vyrazit v létě za
jídlem? Přinášíme tipy

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Gastronomický festival Jídlo z blízka už potřetí startuje v Brně | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Gastronomický festival Jídlo z blízka už potřetí startuje v Brně | foto: Aja Voráčková
Borůvky, staročeské hody, jehněčí maso a jiné speciality. I na to lákají letní gastronomické festivaly milovníky dobrého jídla. Kam se za pochoutkami vypravit, a které akce navštívit?

Staročeské hody
Co pili a jedli naši předci? To můžete vyzkoušet v Lysé nad Labem. Uprostřed července budou mít možnost hosté festivalu ochutnat staročeská jídla. Kromě gastronomie láká festival také na starobylá řemesla, která si budou moci zájemci vyzkoušet. Akce probíhá v Historickém centru a v přilehlých zahradách. Celá slavnost se uskuteční pod širým nebem.

Borůvkobraní
Borůvkové dobroty, borůvkové soutěže, borůvkový jarmark, ale také divadlo, folklor a koncerty čekají návštěvníky desátého ročníku Borůvkobraní v Borovanech na Českobudějovicku. Konat se bude o druhém červencovém víkendu. Kulinářských zážitků ale organizátoři návštěvníkům jižních Čech letos nabízejí dvě desítky. Festival skončí silvestrovským Pomazánkobraním v Českých Budějovicích.

Buchtobraní i Mrkvobraní
Hned po Borůvkobraní bude následovat Buchtobraní a koláčobraní v kulisách jihočeského baroka v Holašovicích. Zájemci mohou přijet o prázdninách také na Slavnosti chleba do šumavské Lenory, na Kozí slavnosti na Helfenburk či na Mrkvobraní ve Zlivi.

V záři se chystájí slavnosti jablek

Zářijový program potom zahájí Houbobraní v Třeboni, bude také Peckobraní, Medobraní a slavnosti jablek, brambor, jitrnic, knedlíků a křížal. Festival kulinářských zážitků skončí soutěží o nejlepší silvestrovskou pomazánku na českobudějovickém náměstí.


Jídlo z blízka

O jednu mimobrněnskou restauraci se rozšíří červencový gastronomický festival Jídlo z blízka. Chce upozornit na gastronomické speciality vyráběné z regionálních potravin. Letos se do festivalu od 7. do 31. července zapojí devět restaurací. Akce se koná počtvrté. Gurmáni v nabídce najdou čerstvé pstruhy z Moravského krasu, králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo jihomoravskou zvěřinu.

Festival má také doprovodný program. Lidé se setkají přímo se sedláky, vinaři malovýrobci delikates nebo šéfkuchaři. Podrobnosti k festivalu organizátoři zveřejňují na webu www.jidlozblizka.cz.

apeAlena Pecháčková, ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.