8. dubna 2015 6:08 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

KAMU: V restauraci na Bánh Beo
nenarazíte. Zkuste originální recept

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kamila Rundusová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kamila Rundusová | foto: Michal SváčekLidové noviny
Jedna z mých největších lásek z celého Vietnamu. Krásně vypadající, chuťově dokonalá a přitom jednoduchá na přípravu. Asi si klepete na čelo, ale je to vážně brnkačka. Složitě se jenom tváří. Zkuste tradiční recept na Bánh Bèo.

Veliká specialita města Hue, která si mě jednoduše získala a vy by jste ji měli také ochutnat. Recept jsem získala od místní babičky (právě jsem totiž na cestách po Vietnamu) a dalo mi to opravdu zabrat. Lehké rýžové placičky vařené v páře doplněné lahodnými krevetami a křupavými vepřovými škvarky. Vietnamská klasika, na kterou u nás v žádné restauraci nenarazíte. Nezbývá nic jiného, než ji vyzkoušet doma.

V restauraci na Bánh Beo nenarazíte. Zkuste originální recept

Ingredience:

  • 100g rýžové mouky
  • 15g tapiokového škrobu (Sapa)
  • ¼ lžičky soli
  • 250ml vlažné vody
  • 1 lžíce nasekané šalotky
  • 1 lžíce nasekaného česneku
  • ½ lžičky pepře
  • 400g krevet
  • 4 lžíce oleje
  • 100g vepřových škvarků nasekaných najemno

Omáčka:

  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • nasekaná chilli paprička dle chuti

Postup: Ve velké míse smíchejte mouku, tapiokový škrob a sůl. Do středu nalijte polovinu množství vody a pomocí rukou hněťte, dokud se těsto nespojí, poté přidejte druhou polovinu vody a pomocí hůlek či vidličky vypracujte v hladké těstíčko. Poté přidejte dvě lžíce oleje a nechte odpočívat 15 minut.

V hrnci dejte vařit vodu s malým množstvím soli a povařte krevety po dobu pěti minut. Vyjměte, oloupejte a schovejte vývar (budete ho potřebovat na omáčku).

Omáčku vytvoříte smícháním všech ingrediencí (cukr, ocet, rybí omáčka a vývar z krevet) a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte vychladit.

K tepelné úpravě rýžových placiček budete potřebovat malé keramické mističky, které jsou běžně k dostání k servírování omáček. A taky pařák (k dostání v Sapě v každém obchodě za cca 300 korun) či rýžovar, na který položíte děrovanou nádobu na napařování. Do každé z mističek vlijte dvě třetiny připraveného těstíčka a pod pokličkou vaříme na páře 5-10 minut dle velikosti mističek, dokud není těsto lesklé a pevné. Opakujte proces, dokud vám těsto nedojde. Nebojte se že již uvařené ztratí teplotu, jí se stejně studené.

Mezitím co postupně vaříte rýžové placičky, rozpalte si pánev, vložte šalotku, česnek a krevety (nasekané na jemno) a opékejte zhruba 5 minut na vyšším plameni. Přidejte pepř, vypněte plamen a pokračujte v míchání další tři minuty.

Na závěr do každé mističky s vychladlým uvařeným rýžovým těstíčkem vložte směs z krevet, posypte drcenými vepřovými škvarky, na vrch si dopřejte koriandr a pak jen lžičkou nabírejte a máčejte v omáčce.

Kamila Rundusová alias Kamu
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz