13. července 2009 16:09 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Kanada má říci své stanovisko k vízům
- česká vláda chystá noční zasedání

Kanada se chce ještě dnes kvůli vízům spojit s vládou ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kanada se chce ještě dnes kvůli vízům spojit s vládou ČR. | foto: Stanislav HonzíkLidové noviny
PRAHA Kanadská vláda se ještě dnes "na vysoké úrovni" spojí s českými představiteli, aby s nimi hovořila o možném znovuzavedení vízové povinnosti pro české občany. Vyplynulo to ze slov premiéra Jana Fischera a ministra zahraničí Jana Kohouta na tiskové konferenci po jednání vlády.

Podle Fischera je rozhodnutí plně v rukou kanadské strany, česká
reakce na případné zavedení víz bude "přiměřená a patřičně sebevědomá".
Kromě dvoustranných opatření chce ČR zaangažovat ve věci i Evropskou komisi. Pokud Kanaďané svůj úmysl víza zavést dnes skutečně oznámí, mimořádně se sejde vláda, aby o české reakci ještě jednala. Z vyjádření zdrojů z české i kanadské strany plyne, že Kanada své rozhodnutí oznámí přibližně ve 22:00 středoevropského letního času.

Kromě dvoustranných opatření chce ČR zaangažovat ve věci i Evropskou komisi.

Pokud Kanaďané svůj úmysl víza zavést dnes skutečně oznámí, mimořádně se sejde vláda, aby o české reakci ještě jednala. Předseda vlády dnes zdůraznil, že on osobně i ministr zahraničí věnovali otázce víz maximální pozornost. "Využili jsme všechny kanály, vyvinuli jsme veškeré úsilí, abychom tento krok odvrátili, pozdrželi," poznamenal Fischer.

Připomněl, že případný problém bude muset být v rámci klauzule o solidaritě členských zemí EU řešen i na evropské úrovni. Český premiér o tom už hovořil s šéfem Evropské komise José Barrosem, se kterým bude i na toto téma znovu jednat tento týden ve Štrasburku.

Kanada zvažuje znovuzavedení vízové povinnosti pro občany ČR kvůli zvyšujícímu se počtu žadatelů o azyl z Česka. Víza Ottawa zrušila v roce 1997. Podle některých informací z minulého týdne už bylo dokonce o vízech rozhodnuto, jen to zatím nebylo oficiálně oznámeno. Ministr Kohout byl o víkendu opatrně optimistický a naznačoval, že víza nyní zavedena nebudou.

Podle informací ČTK se ministr ještě o prázdninách chystá na cestu do Kanady.

Kanadské velvyslanectví nedávno informovalo o tom, že Kanada loni a za první čtyři měsíce letošního roku udělila azyl 132 českým žadatelům. Rada pro přistěhovalectví a uprchlíky za tu dobu stihla projednat a uzavřít 334 českých žádostí, z toho většinu zamítla. Úřady ovšem zatím projednaly jen zlomek z celkem 2581 českých žádostí. Čeští občané letos v prvním pololetí podali v Kanadě druhý nejvyšší počet žádostí o azyl. Do Kanady jezdí z Česka vesměs Romové, kteří si stěžují na diskriminaci. Jiné informace ovšem hovoří o tom, že odjezdy českých občanů jsou organizované, někteří lidé si z nich udělali podnikání a žadatelé zneužívají tamní systém.