Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kardinál Vlk chystá prohlášení k předčasným volbám

Česko

21:36
PRAHA - Biskupská konference připravuje k předčasným volbám, které se budou konat počátkem října, pastýřský list. To bývá prohlášení církevních autorit, které je čteno členům církve při bohoslužbách. V rozhovoru pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál to řekl pražský arcibiskup a kardinál Miloslav Vlk.

Miloslav Vlk foto: Hynek GlosLidové noviny

"Samozřejmě. My do stranické politiky nevstupujeme. To zásadně. Ale do politiky, která je obecnou záležitostí, dobro společnosti, o tom chceme hovořit, a do toho tedy mluvit budeme, to je naše právo," zdůraznil kardinál.

Vlk vyzval už před volbami do Evropského parlamentu lidi, aby nevolili politiky, kteří rozbili koaliční vládu. Vymezil se tak mimo jiné proti ČSSD a KSČM. Sociální demokraté pád vlády Mirka Topolánka vyvolali sněmovním hlasováním o nedůvěře, k nim se připojili ještě komunisté a čtyři rebelové zvolení za vládní ODS a zelené.

Kardinál, který pravděpodobně na sklonku roku po papežově návštěvě v Česku opustí funkci pražského arcibiskupa, dnes v Radiožurnálu rovněž uvedl, že se mu s vládou šéfa ODS Mirka Topolánka o církevních věcech "dobře jednalo".

V minulosti Vlk před volbami zpravidla jen vyzýval věřící k účasti, ale k volbě konkrétních politických stran se vyslovoval opatrně. I dnes se v rozhovoru pro Radiožurnál ohradil proti tomu, že by vyzýval před evropskými volbami občany, aby nevolili některé politické strany.

Pouze je prý nabádal, aby nevolili "nezodpovědné politiky". Před volbami do sněmovny v červnu 2006 nicméně doporučil křesťanům, aby nevolili KSČM kvůli pronásledování církve za minulého režimu. Podle médií tehdy navíc nepřímo vyzval v tomu, aby věřící dali svůj hlas KDU-ČSL.

Autoři: ,