24. října 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kari není jen koření.
Zkuste recept s kuřecím

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Červené kari s kuřecím masem a kokosovým mlékem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Červené kari s kuřecím masem a kokosovým mlékem. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Kari jsme si u nás zvykli říkat nažloutlému prášku, jehož základem je kurkuma, římský kmín či kardamom. Nejde ale jen o koření, ale také – a především – o označení pokrmu, který trochu připomíná ragú a bez nějž se neobejde indická a vůbec jihoasijská kuchyně.

Kari-pokrm je nekonečný vesmír chutí, vůní a barev. Konkrétní koření, které se pro jeho přípravu používá (v Indii se mu říká masala), se liší podle regionu i rodinných zvyklostí, obvykle však nechybí chilli papričky, zázvor a česnek. Je možné ho dostat v obchodech, ale většinou si jej každý kuchař míchá sám.

Tajemství dobrého kari pak nemá daleko k našemu guláši: potřebuje čas. Teprve s ním se všechny suroviny spojí v krémovou omáčku obalující šťavnaté maso či kousky zeleniny.

ČTĚTE VÍCE:

 
Podle Romana Pauluse, šéfkuchaře restaurace pražského hotelu Alcron, lze kari rozdělit v zásadě na dvě větve: indickou a thajskou. Indové milují barvy a hýří jimi i jejich kuchyně (používají se dokonce potravinářská barviva – odtud zářivě červená barva kuřete tandoori), nechybí česnek, cibule, zázvor, kokosové mléko či vývar a hodně zeleniny (vzhledem k převládajícímu náboženskému vyznání naopak velmi často chybí maso), poměrně běžné jsou i luštěniny nebo brambory. Koření se tu obvykle používá suché a postup přípravy opravdu připomíná guláš: na másle či oleji připravená cibule se zasype mixem koření a následně dusí s masem či zeleninou.


Naproti tomu Thajci mají raději „mokrou“ variantu: kromě toho, že tuk používají spíše kokosový, nechávají v něm rozpustit jakousi pastu připravenou v hmoždíři z česneku, šalotky, citronové trávy, chilli papriček či čerstvého zázvoru.

V obou případech se kari podává s takzvanými condiments – přílohami a saláty, které mohou připomínat sterilované okurky i řecké tzatziki, s plackami papadum a samozřejmě s rýží (basmati, respektive jasmínovou).

Červené kari s kuřecím masem a kokosovým mlékem

Budete potřebovat: * 400 g kuřecích prsou * 50 g šalotky * 10 g česneku * 50 g cibule * 20 g oloupaného zázvoru * 5 g citronové trávy * 2 lžičky kari * 250 g kokosového mléka * 5 červených chilli papriček * 20 g čerstvého koriandru * palmový cukr * sůl * olej * rybí omáčka

Postup: Šalotku, česnek, cibuli, zázvor a chilli papričky si nakrájíme na malé kousky, vše orestujeme na oleji a podusíme doměkka. Přidáme palmový cukr, čerstvý koriandr, kari a kokosové mléko, zastříkneme rybí omáčkou a ochutíme dle potřeby. Směs rozmixujeme a propasírujeme přes hrubý cedník. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, zavaříme do omáčky a doplníme zeleninou. Jako příloha se hodí jasmínová rýže.

„Důležité je, že poměrně nevýrazná rýže se kari spíše ochutí, než aby byla přílohou, jak ji známe my – jinak se nám tohle jídlo bude zdát nesnesitelně ostré,“ popisuje Roman Paulus a radí vyhnout se kari pastám z plechovky. „Rozdíl mezi hotovou thajskou pastou ze supermarketu a tou, kterou si připravíte z čerstvých surovin, je obrovský a těžko popsatelný. Je to zkrátka něco úplně jiného – asi jako polévka v prášku a dobrý kuřecí vývar.“

Mimochodem, to, že za kari považujeme hlavně pytlík sypké směsi, způsobili Angličané v době své koloniální nadvlády v Indii: královským místodržícím indický eintopf moc chutnal a nechtěli se jej vzdát ani po návratu do anglické vlasti. Namíchali proto hotové směsi koření rovnou do plechovek a začali jim pro zjednodušení říkat kari… a už u toho zůstalo.

Křišťálová lupa - hlasování 2011
Iva Pospíšilová
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.

Najdete na Lidovky.cz