Budiž řečeno, že festivalové centrum Thermal je k příchozím otevřené - na rozdíl od cen, které se obvykle v době festivalu nevejdou do normálu. Pod hotelem vládne bageterie, kde se denně prodá kolem tří tisíc baget, čerstvých i zapečených. Ceny začínají na 69 korunách. K dispozici je i francouzská cibulačka se sýrem a krutony.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: |
Hned vedle je možno dostat teplé jídlo z obrovských pánví, kde se hřejí farmářské brambory s cibulí a slaninou, vařená kukuřice, halušky se zelím a vegetariánské špagety. S nimi ostře kontrastuje nabídka na grilu. Té vévodí opečené klobásy, steaky, šašlik a grilovaný bůček. Spolu s hromadou hranolků, tatarkou a pivem jsou schopny v letním parnu na dlouho uzemnit nejednoho filmového fanouška. Ovšem lze si vybrat i grilované kuře, pstruha či lososa, i když jsou podstatně dražší.
Hosté si užívají vysokou gastronomii
Nabídka akcí pro zvané hosty, které s výjimkou zahajovacího a závěrečného večera tradičně financují sponzoři, je bohatší a zdravější. Například Grandhotel Pupp nabízel na své párty dušená vepřová líčka na červeném víně doplněná italským krémovým rizotem s parmazánem, hovězí filet mignon lili s husími játry a srdíčky artyčoků doplněný grilovanou toskánskou zeleninou, pečená kachní prsa na medu s vlašskými ořechy a mořské plody s česnekem, černými olivami a špenátovými raviolkami. Nechyběly nadýchané lasagne s holandským masovým ragout s kořenovou zeleninou a bazalkovým pestem.
Studenému bufetu dominovala zvěřinová paštika s královským salpikonem, slaninou a višňovým rosolem, roláda připravená z telecí panenky s třešněmi balená v dýňovém kabátku a galantina z kukuřičného kuřátka s jemnou kuřecí fáší se smrži a pistáciemi. Sliny se sbíhaly nad parfaitem z uzeného pstruha s čerstvým koprem či štikou plněnou bylinkovou pěnou a kompotem z jeřabin. Nechyběl ani salát z mušlí s avokádem a rajčátky.
Kýta se pekla 15 hodin
I letos přivezli na zahajovací večírek velkého tuňáka, připravovaného na grilu venku na zahrádce, zatímco u baru muž ve vysoké bílé čepici ukrajoval z obrovské hovězí kýty. Ta na hosty čekala od rána v troubě, kde se pekla 15 hodin při teplotě 80 až 90 stupňů.