5. července 2012 12:39 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Karlovarský festival musí uspokojit
žaludky VIP hostů i batůžkářů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Čím zaplnit žaludek, vyhládlý z celodenního sledování filmů? Bagety jsou u návštěvníků oblíbené. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čím zaplnit žaludek, vyhládlý z celodenního sledování filmů? Bagety jsou u návštěvníků oblíbené. | foto: ČTK
KARLOVY VARY Jako v zámku a podzámčí to je na karlovarském festivalu, který nabízí na sponzorských akcích VIP návštěvníkům gastronomické speciality, zatímco o žaludky batůžkářů se starají především pouliční prodejci. Na projekcích se však spolu setkají před filmovým plátnem všichni, demokraticky a bez rozdílu.

Budiž řečeno, že festivalové centrum Thermal je k příchozím otevřené - na rozdíl od cen, které se obvykle v době festivalu nevejdou do normálu. Pod hotelem vládne bageterie, kde se denně prodá kolem tří tisíc baget, čerstvých i zapečených. Ceny začínají na 69 korunách. K dispozici je i francouzská cibulačka se sýrem a krutony.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Hned vedle je možno dostat teplé jídlo z obrovských pánví, kde se hřejí farmářské brambory s cibulí a slaninou, vařená kukuřice, halušky se zelím a vegetariánské špagety. S nimi ostře kontrastuje nabídka na grilu. Té vévodí opečené klobásy, steaky, šašlik a grilovaný bůček. Spolu s hromadou hranolků, tatarkou a pivem jsou schopny v letním parnu na dlouho uzemnit nejednoho filmového fanouška. Ovšem lze si vybrat i grilované kuře, pstruha či lososa, i když jsou podstatně dražší.

Hosté si užívají vysokou gastronomii

Nabídka akcí pro zvané hosty, které s výjimkou zahajovacího a závěrečného večera tradičně financují sponzoři, je bohatší a zdravější. Například Grandhotel Pupp nabízel na své párty dušená vepřová líčka na červeném víně doplněná italským krémovým rizotem s parmazánem, hovězí filet mignon lili s husími játry a srdíčky artyčoků doplněný grilovanou toskánskou zeleninou, pečená kachní prsa na medu s vlašskými ořechy a mořské plody s česnekem, černými olivami a špenátovými raviolkami. Nechyběly nadýchané lasagne s holandským masovým ragout s kořenovou zeleninou a bazalkovým pestem.

Studenému bufetu dominovala zvěřinová paštika s královským salpikonem, slaninou a višňovým rosolem, roláda připravená z telecí panenky s třešněmi balená v dýňovém kabátku a galantina z kukuřičného kuřátka s jemnou kuřecí fáší se smrži a pistáciemi. Sliny se sbíhaly nad parfaitem z uzeného pstruha s čerstvým koprem či štikou plněnou bylinkovou pěnou a kompotem z jeřabin. Nechyběl ani salát z mušlí s avokádem a rajčátky.

Kýta se pekla 15 hodin

I letos přivezli na zahajovací večírek velkého tuňáka, připravovaného na grilu venku na zahrádce, zatímco u baru muž ve vysoké bílé čepici ukrajoval z obrovské hovězí kýty. Ta na hosty čekala od rána v troubě, kde se pekla 15 hodin při teplotě 80 až 90 stupňů.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz