8. září 2016 6:40 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Karlovický gastrofestival. Valašské
speciality i michelinští kuchaři

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Radek Kašpárek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Radek Kašpárek | foto:  Michal Sváček, MAFRA
VELKÉ KARLOVICE (VSETÍNSKO) Na Karlovském gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku se na začátku října představí také dva držitelé michelinské hvězdy, šéfkuchař maďarské restaurace Borkonyha Ákos Sárközi a šéfkuchař pražské restaurace Field Radek Kašpárek.

„Festival určený milovníkům dobrého jídla a pití se letos v Beskydech uskuteční osmým rokem, jeho návštěvnost roste, loni na něj zavítalo 40 000 lidí,“ sdělila mluvčí festivalu a pořádajícího Resortu Valachy Martina Žáčková.

Festival o víkendu 1. a 2. října nabídne ochutnávky nejen valašských specialit, připraven bude mezinárodní farmářský trh, nechybějí ani soutěže o nejlepší frgál, typický valašský koláč, a nejlepší klobásu. Součástí festivalu jsou i galavečeře, při nichž ve Velkých Karlovicích hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou.

„Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto příležitost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat stovky kilometrů. Již u nás hostovali michelinští kuchaři z Itálie, Maďarska i České republiky, loni hosty nadchl historicky první český držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil, žijící v Německu. Budapešťská Borkonyha, propojující v sobě prvky francouzského ležérního stylu a moderní rodinné restaurace, je jednou z pouhých pěti v Maďarsku, která se může pyšnit michelinskou hvězdou,“ uvedl ředitel festivalu Tomáš Blabla. Ákos Sárközi se ujme sobotní galavečeře, Kašpárek se představí v neděli při své kuchařské show, jeho pokrmy tak bude moci ochutnat širší veřejnost.

„Nově je navíc letos do programu zařazena ještě další galavečeře speciálního hosta jako pomyslný předkrm gastrofestivalu. Těsně před hlavním víkendovým programem, ve středu 28. a pátek 30. září, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně, která se honosí řadou ocenění,“ uvedla Žáčková.

Kromě galavečeří je vstup na gastrofestival zdarma. Lidé při něm navštěvují tamní horské hotely, penziony a restaurace v údolí Léskové a ochutnávají jejich speciality. Připraveny budou kuchařské show, řemeslný jarmark, barmanské večery, posezení s cimbálovými muzikami či frgálová manufaktura, ve které si mohou lidé pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu frgálů.

ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz