Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Každý den nové menu? Je to dobrodružství, říká šéfkuchař

USA

  7:00aktualizováno  12. července 10:37
Vařil ve Švédsku, Rakousku i ve Spojených státech. Restauraci se ale rozhodl otevřít v Karlových Varech. Nevaří podle stálého menu, ale každý den vymýšlí nové. "Menu vymýšlím den předem, dá se to zvládnout, ale je to dobrodružství," říká šéfkuchař Jan Krajč.

Jan Krajč otevřel v Karlových Varech francouzkou restauraci

Lidovky.cz: Ve své restauraci v Karlových Varech vaříte každý den jiné menu, dá se to časově zvládnout?
Dá se to zvládnout. Menu vymýšlím den předem, po večeřích. Dám si sklenku bordeaux, sednu si na zahrádku a vymýšlím. Nesnažím se o těžká, časově náročná jídla. Zaměřuji se na kvalitní suroviny, na lehkost a na barvu. Každé ráno jezdím nakupovat a musím říct, že je radost připravovat každý den jiné menu. Je to dobrodružství.

Lidovky.cz: Opakují se jídla nebo se snažíte vymýšlet stále nová?
Občas se jídla opakují, zvlášť ta, která měla velký úspěch.

PSALI JSME:

Lidovky.cz: Nechybí stálým zákazníkům, kteří si některý z pokrmů oblíbí, že si ho nemohou dát znovu?
To se nestává, pouze občas přijde typ hosta, který mou koncepci nechápe a vyžaduje velký lístek. S takovými hosty je více práce a občas odejdou, aniž by mé jídlo ochutnali. Ale to se stává zřídka.

Lidovky.cz: Proč jste restauraci otevřel v Karlových Varech?
Protože tu bydlím a jsem přesvědčený, že taková restaurace v Karlových Varech chybí. Traduje se, že v Karlových Varech jsou pouze dvě restaurace, které nabízí špičkovou kuchyni. Já jsem rád, že naši hosté přicházejí, gratulují nám a říkají: "Konečně je v Karlových Varech něco nového a dobrého".

Jan Krajč

Jan Krajč působí převážně v Karlových Varech, své zkušenosti však sbíral během praxe v restauracích ve Vídni, Hamburku, New Yorku nebo Palm Beach. Jedenáct let šéfoval restauraci hotelu Dvořák v Karlových Varech. Několik let vařil v pořadu Sama doma na ČT 1. V roce 2008 vydal kuchařku "Snadná jídla v barvě, chuti a konzistenci". O rok později založil cateringovou společnost Easyfood, která vařila například pro prezidenta Václava Klause. V květnu letošního roku otevřel zážitkovou restauraci Le
Marché v Karlových Varech.

Lidovky.cz: Podle čeho se řídíte, když menu na další den sestavujete?
Řídím se nabídkou trhu. Suroviny kupujeme od několika vybraných dodavatelů, maso a ryby dovážíme z Německa a z Francie. Vždy jsou suroviny čerstvé, to je základ. A je důležité, aby na menu byla každý den nějaká výborná ryba.

Lidovky.cz: Sbíral jste zkušenosti i v cizině, kde se vám líbilo nejvíce?
Pracoval jsem v Hamburku, ve Stokholmu, ve Vídni, v New Yorku a na Floridě. Největší zkušenost jsem získal v New Yorku ve špičkové francouzské restauraci Daniel.

Lidovky.cz: Jaké nejhorší jídlo jste jedl?
Asi knedlo zelo vepřo v jedné pražské restauraci. Vše ohřáté v mikrovlnné troubě, knedlíky tvrdé, omáčka hustá a hořká. Neskutečný zážitek

Lidovky.cz: Které sezonní suroviny máte nejraději?
Každá sezonní surovina mi dělá radost a je jedno, jestli to je medvědí česnek, chřest nebo švestky.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!