11. března 2015 7:11 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Každý druhý chléb či pečivo
jsou přesolené, ukázal průzkum

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Chléb a mouka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chléb a mouka (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
PRAHA Průzkum iniciativy Vím, co jím a piju ukázal, že každý druhý chléb nebo pečivo, které si Češi koupí v obchodě, obsahuje více soli, než je doporučeno. Nejvíc jí je v obyčejném rohlíku soleném a kmínovém chlebu.

Z 20 vzorků 11 splnilo kritéria Světové zdravotnické organizace (WHO) na obsah soli a jen devět také kritéria na obsah přidaných cukrů, rizikových tuků, vlákninu a celkovou energii, řekl člen správní rady iniciativy docent Jiří Brát.

Norma WHO je pět gramů soli na den, Češi ji podle Bráta až třikrát překračují. Po Maďarsku jsou na tom se spotřebou soli nejhůře v Evropě, do normy se naopak vejde západní část kontinentu. Až 75 procent příjmu soli je z komerčně dodaných potravin. Chléb a pečivo tvoří třetinu denní dávky.

Chleba (ilustrační foto)

Alena Šteflová z české kanceláře WHO připomněla, že vysoká spotřeba soli zvyšuje riziko nemocí srdce a cév či rakoviny. „Pokud by Češi snížili příjem soli na pět gramů za den, snížili by si riziko mrtvice o 23 procent a infarktu o 17 procent,“ řekla.

Sůl zvyšuje chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí s obezitou. Vysoký příjem soli vede k osteoporóze, zatěžuje ledviny a celkově přispívá k nezdravému stravování. „Hodně slané potraviny, chipsy, uzeniny či sýry bývají celkově chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání,“ upozornil obezitolog Petr Hlavatý.

Brát k průzkumu doplnil, že rozpětí zjištěných hodnot bylo od 0,71 do 1,83 gramů soli na 100 gramů výrobku. Kritérium iniciativy je 1,25 a WHO 1,2 gramu na 100 gramů výrobku, což jsou zhruba dva krajíce chleba nebo dva a půl rohlíku.

Špatné výsledky měly výrobky sypané hrubou solí, při nákupu by proto lidé měli vybírat pečivo, které jí není posypáno. U baleného pečiva by měli hledat obsah soli v tabulce výživových hodnot.

Méně soli

Brát ocenil i projekt členů Potravinářské komory ke snížení obsahu soli v dehydratovaných výrobcích, jako jsou natur polévky, natur bujóny, kořenící směsi či instantní nudle. Za pět let trvání projektu klesly hodnoty soli v těchto výrobcích přinejmenším na polovinu a dosahují nejvýš 1,2 gramu. Mnohem větším zdrojem soli tak může podle Bráta být strava připravená doma, zvlášť pokud si strávníci jídlo přisolují. Na zdravotní rizika nadměrného solení upozorní od 16. do 22. března mezinárodní kampaň Salt Awareness Week.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.