22. června 2014 7:06 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kde dobít energii? Zajděte
do restaurace Dynamo

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Hovězí medailonky ve slaninovém kabátku ochucené drceným pepřem, přelité... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hovězí medailonky ve slaninovém kabátku ochucené drceným pepřem, přelité... | foto: MAFRA - Tomáš Krist
Restaurace Dynamo v centru Prahy patří k vůbec prvním designovým podnikům metropole. Tvůrci podoby interiéru podniku jsou Aleš Najbrt a studio Olgoj Chorchoj, první návštěvníky přivítalo Dynamo v Pštrossově ulici již v roce 1999.

Podnik Dynamo zůstal věrný původnímu, patnáct let starému mottu „přijďte se dobít“ – ve smyslu dobít si baterky a energii, designérské studio uvádí spolupráci slovy „dobře a nepříliš draze tu vaří“. Tato věta platí dodnes. K tomu restaurace nabízí i trochu kultury - pravidelně pořádá výstavy, naposledy výtvarníka Jánuše Kubíčka.

Na jídelním lístku naleznete v Dynamu jak klasická česká jídla, tak sezonní speciality, restaurace je navíc vyhlášená skvělou vegetariánskou kuchyní. Svíčkovou omáčku s grilovanými řezy hovězí roštěnky, brusinkovým terčíkem a karlovarskými knedlíky si tu můžete vychutnat za 229 korun, stejnou cenu zaplatíte za grilovaný králičí hřbet se smetanovou omáčkou a tradičními knedlíky. Ceny na pražské centrum obvyklé, jídlo a služby ovšem nabízí Dynamo více než nadprůměrné.

Vůně světa

Kdo dává přednost lehčím jídlům, má možnost volby z několika druhů těstovin a salátů. K místním specialitám patří polévka gazpacho, španělská zeleninová polévka podávaná za studena, za 45 korun. Vnabídce najdete i carpaccio di tonno či lehké grilované kuřecí prsíčko plněné zeleninou a podávané se smetanovými bramborami.

Recenze:

Restaurant Dynamo

Celkový dojem *****

Jídlo *****

Obsluha ****

Atmosféra*****

Pštrossova 220/29

Praha 1

www. dynamorestaurace.cz

Tel.: 224 932 020

 Recenze jsou nezávislé, anonymní, hrazené Lidovými novinami

Osobně doporučuji dát přednost spíše klasické kuchyni, pokud se do restaurace tedy nevydáváte za poznáním, ale za chuťovým prožitkem. Ne že bymušle či šneci nesplňovaly kritéria těch nejvybranějších jídel, nicméně přece jen není Česko zemí jejich původu a zkušenost praví, že jídlo se má ochutnávat tam, kde jej nejlépe znají a připravují. Tedy v jeho domovině. Na druhou stranu existují jídla ze světových kuchyní, na která naleznete čerstvé suroviny i u nás.

Třeba Itálie v české kuchyni již téměř zdomácněla, stejně tak Řecko. Řecký rumpsteak s fetou, sušenými tomaty, bylinkami a olivovým olejem vám i v centru hlavního města přiblíží letní přímořskou atmosféru, rumpsteak s dijonským krémem na vás dýchne vůní Francie. Hovězí medailonky ve slaninovém kabátku ochucené drceným pepřem, přelité smetanovo-houbovým přelivem, podávané s pečenými bramborami plněnými zeleninou a gratinované parmazánem svou rafinovanou chutí uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky s těmi nejmlsnějšími jazyky.

Do Argentiny si tu vsedě zaletíte díky ochutnávce rumpsteaku z tamního skotu, Norsko zastupuje losos s tomaty pošírovaný ve sladkokyselé omáčce. Milovníci Sicílie mohou zvolit tuňáka v omáčce s tomaty, olivami a parmezánem.

Kdo nemá rád maso

Zvegetariánských jídel si tu bez výjimky pochutnáte například na grilovaném kozím sýru, podávaném na komínku čerstvého špenátu a gratinovaných bramborách s rozmarýnem a sypaném vlašskými ořechy. Vyvážené chutě zdejší vegetariánské kuchyně stvrzují ale i biftečky z uzeného tempehu plněné sušenými tomaty, rukolou a parmezánem. Za obojí zaplatíte necelých 150 korun, což je pražská cena dnes již skoro lidová. Chybu ale neuděláte ani s quesadillou plněnou lilkovým čatní se sýrem čedar, podávanou s tomatovou salsou, koriandrovým creme fraiche a papričkami jalapeňos.

Ochutnala jsem z aktuální denní nabídky jako předkrm lilek upravovaný podle prastaré receptury, tedy na způsob italských lasagní. Jak zelenina, tak těstoviny byly krásně měkké, lilek chuťově doslova vláčný. Bešamel mohl být možná slanější, ale to už je otázka osobní chuti. Jako hlavní pokrm jsem vybrala jehněčí medailonky, které byly sice tužší, jejich chuť byla ale natolik lahodná, že delší přežvykování vlastně až tak moc nevadilo. Každý den si tu ale jehněčí maso nedáte, měla jsem štěstí na denní nabídku, doporučuji proto sledovat denní menu na internetu či zavolat do restaurace předem.
Jindy tu v době kolem oběda nabízejí například fajitas z krůtího a jehněčího podávané s rýží basmati a zeleninovým salátem. Za slušných 109 korun. Pro jedlíky je určena grilovaná obří kotleta ochucená červeným kaviárem podávaná se steakovými bramborami.

Upečená zmrzlina

Jako sladká tečka za pohoštěním slouží dokonale speciální dezerty restaurace Dynamo, třeba domácí koláč z červené řepy, podávaný se zakysanou smetanou (29 korun), ze stálé nabídky lze doporučit pečenou vanilkovou zmrzlinu v lískových oříšcích s lesními plody či hříšnou pusinku s macerovanými třešněmi, portským vínemašlehačkou (70 korun).

Co v Dynamu pít? Vína z Moravy – z Lechovic či z Vinařství Vyskočil. Mezi pivy tu vede Radegast a jedenáctistupňová Polička. Polední menu personál rozváží dle objednávek i po městě, v restauraci také průběžně probíhají výstavy, v menu nezapomínají ani na dětské návštěvníky. Vytknout lze Dynamu jen máloco, i personál je rychlý a vstřícný, co se týká nabídky, téměř nikdy nevíte, co zvolit dříve. Zakončit večeři můžete skotskou či irskou whisky, dámy možná dají přednost koňaku, calvadosu či grappě.

Kateřina Hejdová
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Nejsem perfektní máma!
Nejsem perfektní máma!

Své dítě miluji, ale dávám mu opravdu to nejlepší?

Najdete na Lidovky.cz