21. května 2012 11:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Ryba fugu: předražená
pochoutka, která vás může zabít

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Japonská pochoutka, ryba Fugu, je velmi jedovatá. Nesprávná příprava může strávníka i zabít. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Japonská pochoutka, ryba Fugu, je velmi jedovatá. Nesprávná příprava může strávníka i zabít. | foto: Shutterstock
TOKIO Pro Japonce je ryba fugu pochoutka, avšak její amatérská příprava může stát člověka život. V Tokiu má právo ke zpracování této ryby jenom několik kuchařů.

Kunio Miura už kuchá 60 let rybu obsahující jed srovnatelný s kyanidem, a přesto k ní pokaždé znovu přistupuje s obezřetností, protože sebemenší chyba znamená pro hosta smrt, píše server BBC. Japonci jsou za porci fugu ochotni zaplatit v přepočtu i 2400 korun.

Dvacítka úmrtí po požití ryby

Od roku 2000 v Japonsku po požití tohoto čtverzubce zemřelo podle vládní statistiky 23 lidí. Většina z nich byli rybáři, kteří rybu připravovali doma.

Speciální, ostře nabroušený nůž s dřevěnou střenkou Miurovi asistent vždy přinese zabalený ve speciální krabici. Dnes už časem zažloutlá licence ke zpracování této ryby visí na stěně restaurace. Miura patří k hrstce kolegů, jimž tokijská správa licenci vydala.

Smrtící jed účinější než kyanid

U vchodu do podniku si ryby plavou v nádrži, zatímco mimo pohled zákazníků se odehrává chirurgický zákrok. Hranaté tělo ryby s tuhými ploutvemi je položeno na břicho, Miura rychle otevře hlavu a vyndá z ní mozek a oči. Odloží je na plechový podnos s označením nepoživatelné. Pak stáhne nazelenalou a na bocích skvrnitou kůži, a řízne do těla, aby se dostal k vnitřnostem. "Toto je nejjedovatější část," říká, když vyndává jikry. Smrt může způsobit i požití části střev nebo jater. "Lidé říkají, že to je 200krát účinnější než kyanid," tvrdí kuchař.

Nesprávná příprava ryby může strávníka i zabít, proto je velmi důležitá.

Tělo čtverzubců obsahuje smrtelně jedovatý alkaloid tetrodotoxin, jehož účinky jsou silné a rychlé a proti nimž neexistuje protilátka. Nejdříve znecitliví oblast kolem úst, následuje ochrnutí a smrt, přičemž člověk zůstává do konce při vědomí. "Tenhle kousek je dost velký na to, aby vás zabil," říká Miura, když odřezává kousíček pohlavních orgánů. Pozorně zkoumá obsah podnosu, aby se ujistil, že je tam vše, co mělo být odstraněno. Seškrabává to do kovového koše uzavíraného na visací zámek. Později bude odvezen na tokijský rybí trh, kde bude odpad spálen.

Jen elitní kuchaři

Kuchaři s povolením připravovat fugu se považují za elitu v oboru. Miura se začal učit v 15 letech. Vyučení trvalo dva roky, ale k licenčním zkouškám mohl až ve dvaceti, což je v Japonsku legální hranice dospělosti. Třetina uchazečů při zkouškách propadne.

Tokijská správa se rozhodla od října zmírnit kritéria a umožní restauracím prodávat jídlo z fugu, které byly vykuchány na jiném místě. Miura nadšený není. "My jsme se kvůli licenci, která se dává po obtížném testu, nadřeli.

Podle nových pravidel teď budou prodávat fugu lidé po jednodenním kurzu. My jsme tomu věnovali hodně času i peněz. Když se to chcete naučit, musíte vykuchat přes sto ryb, a to znamená stovky tisíc jenů," zlobí se Miura.

ČTĚTE TAKÉ:


Úřady tvrdí, že pravidla je třeba změnit, protože už nyní některé podniky nabízejí fugu z polotovarů a protože fugu si je možné opatřit také přes internet. Pokrmy z fugu tak proniknou i do levnějších podniků.

Lidé, kteří mají na luxus, však nepřestanou toužit po rybě právě vylovené z vody a čerstvě připravené. Když kvůli ničemu jinému, tak kvůli zážitku, protože pro mnohé k fugu patří určitá hra podobná ruské ruletě. Mluví se o štípání rtů, jež po sobě zanechává minimální dávka jedu, i když Miura to považuje za nepravděpodobné. Směje se i povídačkám o tom, že kuchař by v případě zákazníkovy smrti po požití jedu spáchal rituální sebevraždu. Dobře ví, že ve skutečnosti by to znamenalo ztrátu povolení, pokutu, soud a možná i vězení.

Jak rybu servírovat? A jak chutná?

Fugu se servíruje ve tvaru květu. Miura nabízí rybu dušenou nebo grilovanou s omáčkou terijaki. A také v podobě sašimi, což jsou plátky nakrájené tak tence, že i když jsou vyskládány přes sebe, prosvítá jimi vzor talíře. Syrová fugu je spíš tuhá. Chuť jí dodává sojová omáčka, takže při první ochutnávce spíš připomíná kuře.

K charakteristikám fugu patří i to, že jde o sezónní záležitost. Jí se jenom v zimě, podobně jako se úhoři jedí jenom v létě. I když úhoř je také výborný, není to fugu, jelikož při jeho konzumaci chybí to chvění z obavy, že si tu zahráváte se smrtí.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz