17. června 2009 12:08 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Když se šéfkuchař nebojí
přijít mezi hosty

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 7Diskuse
mořský ďas s mořskými plody | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy mořský ďas s mořskými plody | foto: Tomáš KristLidové noviny
Laura Baranik hodnotí restauraci Aromi, která získala michelinské ocenění Bib Gourmand za cenově přijatelná kvalitní jídla. Právem. Na nečerstvou surovinu tady nenarazíte, a i když občas hapruje obsluha, na kuchyni je spoleh. A šéfkuchař Riccardo Lucque si toho je vědom.
Je čas na oběd a mám hlad. Psát v tomhle stavu o Aromi bude dost utrpení – zvlášť když mi znovu a znovu tane na mysl jedno konkrétní jídlo.

Jsem nenapravitelná milovnice těstovin, která by v naprosté většině případů dala přednost špagetám před téměř čímkoli jiným, a nejvíc mě nadchne, když se dozvím, že některá restaurace dělá těstoviny vlastní. Právě teď jsem nadšená domácími ravioli, jaké dělají v Aromi.

Za prvé: jsou nádherné. Talíř s jasně žlutými, dokonale kulatými ravioli jako by byl pokrytý maličkými slunci. Těstoviny byly zvenku tuhé, plněné lilkem a sýrem burrata, což je druh mozzarelly, do níž se přidává smetana pro luxusní měkkost. Navrch trocha rozpuštěného másla, čerstvé bazalky a několik plátků syrových rajčat zbavených slupky.

Jsou lidé, kteří na ni přísahají. Většina hostů se do restaurace Aromi vrací znovu a znovu. Třeba na domácí ravioli.

Tahle sofistikovaně jednoduchá pochoutka stojí 345 korun, což je celkem vysoká cena za ne zase tak velkou porci těstovin. Přesto bych na ni zašla kdykoli znovu – nejlépe hned, kdybych nemusela psát tenhle článek a potom jít do jiné restaurace, o níž budu psát příště...

Rovnou z Itálie
Vrací se sem hodně lidí. Jeden můj známý na Aromi nedá dopustit a na obchodní obědy a večeře už chodí jedině sem. A podobně se to asi má i s dalšími lidmi, protože je tu plno každý den. Když šéfkuchař a majitel v jedné osobě Riccardo Lucque před čtyřmi lety restauraci na Vinohradech otevíral, nemohl doufat ve větší popularitu.

Pan Lucque pochází z italského kraje Marche, odkud vozí také mnohé z ingrediencí do své kuchyně. Některé z nich si můžete i koupit, kousek od Aromi totiž na stejné ulici otevřel i obchod s italskými lahůdkami Aromi La Bottega. Prodává tu mnoho druhů prosciutta, salámů, sýrů, olivového oleje, vína a čerstvých těstovin. Téměř všechno vám dají ochutnat a dělají tu i domácí sendviče na toskánském chlebu.

V obchůdku se dostanou i stejné čerstvé ryby, jaké se podávají v restauraci. Jsou skvělé a právě ony jsou jistě jedním z hlavních důvodů, proč si Aromi získalo tak ohromnou popularitu na pražské restaurační scéně. Každý den vám číšník přiveze ukázat vozík plný těch nejlahodnějších rybích pochoutek: obvykle nechybí mořský vlk, pražma, kamenáč či živí humři. Většina ryb se hodí pro dvě osoby a více. Personál restaurace vám navrhne postup přípravy, rádi ale udělají rybu i podle vašeho přání.

Jednou jsme si tady ve třech dali k večeři smuhu královskou neboli ombrinu pečenou v mořské soli (1870 Kč). Číšník rybu u našeho stolu očistil od tlusté vrstvy soli, odstranil kůži, vykostil ji a bílé maso, z nějž se ještě kouřilo, rozdělil na tři talíře.

ravioli s lilkem a sýrem burrata (345 Kč)

Příprava jídla před očima hostů je v Praze naprostá rarita – možná proto, že od obsluhy vyžaduje víc času a dovedností a nedovolí kuchyni žádné podvody, co se týče přísad. Pro stolovníky je to ale milé malé představení, díky němuž se v Aromi cítíte skoro jako doma.

Samotná ryba byla šťavnatá a trochu se lepila na zuby, což je znamení, že byla upečena správně (doporučuji jíst ji bez olivového oleje, který nám číšník nabízel, protože její chuť je dostatečně výrazná sama o sobě). Škoda že téměř všechny přílohy, které jsme si objednali – bramborovo-květákové pyré (65 Kč), dušené artyčoky (95 Kč) a čočka s pestem (65 Kč), dorazily na stůl vlažné.

Krabí mišmaš
Kuchyni by se daly vytknout i další věci. Salát z červené řepy se zrajícím sýrem (215 Kč) mohl být kyselejší a dýňové rizoto s klobásou a balzamikovým octem (275 Kč jako předkrm, 335 Kč jako hlavní chod) bylo zase trochu moc sladké. Že mi vyloženě nechutnalo, ale můžu říct jen o jediném jídle: o krabím salátu (365 Kč). Podávají ho ve sklenici na martini (asi kvůli želatinovým kostkám s příchutí bílého martini, které byly součástí salátu), což téměř znemožňuje jeho konzumaci, aniž by vám polovina obsahu popadala na stůl.

Ano, bylo tam čerstvé krabí maso v majonéze, ale zkombinovat ho s kousky oliv, lístky několika druhů zeleného salátu a oněmi želatinovými kostkami nebylo zrovna šťastné rozhodnutí. Moje rada proto zní: v Aromi se držte těch nejjednodušších pokrmů, a nebudete litovat.

Aromi

Mánesova 78, Praha 2
Tel.: 222 713 222
Po–So 12.00–23.00, Ne 12.00–22.00
www.aromi.cz

Laura Baranik
recenzentka restaurací www.praguespoon.com



Pokud ovšem nebudete mít smůlu na číšníka. Obecně se dá říct, že obsluha je tu dobrá, i když občas trochu příkrá (stejně ale dávám přednost strohé obsluze před číšníkem nebo servírkou, kteří celý večer brousí kolem stolu a nedají vám chvíli pokoj). Nedávno mi ale jeden starý známý mailem popisoval svůj velmi nepříjemný zážitek z večeře v Aromi a i já sama jsem tam byla obětí poněkud laxního přístupu k hostům. Ke konci neformálního, ale drahého jídla nám číšník sebral ze stolu talířky s nedojedenými dezerty a šálky s nedopitou kávou v jasné snaze nám naznačit, že je čas jít.

Na druhou stranu mě ale velice potěšilo, když se u našeho stolu (stejně jako u ostatních) o chvíli dříve zastavil sám pan Lucque, aby se poptal, jak nám chutnalo. A přesně díky tomu budou židle v Aromi i nadále obsazené – i přes občasné výpadky v kvalitě kuchyně a obsluhy a poněkud přemrštěné ceny.

Od února navíc Aromi každý měsíc pořádá čtyřhodinové kurzy vaření, každý zaměřený na jiný druh jídla (například mořský vlk, chřest, těstoviny). A zasvěcení si brousí zuby na nový podnik, který chce Riccardo Lucque otevřít už v dubnu v Platnéřské ulici na Starém Městě. Bude se jmenovat La Finestra a má se zaměřovat především na pokrmy z masa, které bude Lucque dovážet přímo z Itálie.

Jestli se tam bude vařit tak dobře jako v Aromi, tak bude mít i nová restaurace obrovský úspěch, a i bez mého požehnání. Přesto mu budu držet palce.

Laura hodnotí Aromi

celkový dojem - tři lžičky
jídlo - tři lžičky
obsluha - tři lžičky
atmosféra - tři lžičky

Vysvětlivky:
gurmánská bomba - čtyři lžičky
překvapivě dobré - tři lžičky
průměr - dvě lžičky
nic moc - jedna lžička
raději se vyhnout - žádná lžička

Recenze je nezávislá, náklady platí výhradně redakce Lidových novin.

  • 7Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz