Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kebab nahrazuje klobásy, je oblíbeným rychlým občerstvením Němců

Jídlo

  10:20
Zapomeňte na klobásy, currywurst a další druhy vuřtů. Pozici nejoblíbenějšího druhu rychlého občerstvení v Německu po tradičních uzenkách přebírá döner kebab.
Kebab - ilustrační foto.

Kebab - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Grilované maso zabalené do pity a vystlané salátem, rajčaty, česnekem a dresinky přinesli turečtí přistěhovalci v 70. letech minulého století do Berlína. Teď se prodává po celém Německu od Baltského moře až po bavorské Alpy. Nový trend zaznamenala agentura AP.

Studenti a noční tvorové si ho vychutnávají stejně jako zedníci, děti a zahraniční baťůžkáři s omezeným rozpočtem. "Předpokládáme, že döner kebab je nyní nejoblíbenějším rychlým občerstvením Němců," řekl Yunus Ulusoy, expert z essenského střediska tureckých studií.

Döner kebab.Tajemství úspěšného příběhu döneru nespočívá jen v jeho uspokojující grilované chuti, ale také ve velkých porcích a dostupnosti, domnívá se Ulusoy. Normální döner v pitě stojí jen mezi 2,50 a pěti eury (zhruba 60 až 130 korun).

Turecké sendviče s telecím nebo kuřecím masem jsou už oblíbenější než pizza, hamburgery, hranolky a dokonce i než klasické německé klobásky, vyplynulo v roce 2008 z průzkumu pro německou mutaci magazínu Men's Health.

"Vlastně už nemůžeme hovořit o tureckém jídlu, protože Němcům chutná ještě víc než Turkům," tvrdí Ulusoy, který šíření kulinářského fenoménu podrobně zkoumal.

Zhruba 15 tisíc prodejních míst kebabu v Německu prodá každý den 400 tun masa, uvedlo Sdružení výrobců tureckého döneru v Evropě (ATDID). Každoročně se v Německu pochoutky prodá za 2,5 miliardy eur a na její výrobě a zpracování se podílí zhruba 60 tisíc lidí.

Döner kebab

Slovo döner pochází z tureckého dönnmek, nebo-li otáčet. Označení poukazuje na to, že se maso hodiny griluje na otáčivém rožni a odřezávají se tenké plátky křehkého a dohněda propečeného masa.

V Turecku se tento pokrm původně připravoval z jehněčího masa a podával se výhradně na talíři. Podle legendy turecký gastarbeiter (zahraniční dělník) Mahmut Aygun vyrobil první döner v roce 1971, kdy prodal nakrájené maso v pitě s jogurtovým dresinkem ve stánku s rychlým občerstvením City-Imbiss poblíž hlavního západoberlínského nádraží Zoologischer Garten.

Od té doby kebab dobývá svět, a to dokonce i v tak vzdálených zemích jako je Vietnam. Tam se prodává jako "typické německé studentské jídlo", opakovaně připomíná německý tisk.


V Německu žije 2,7 milionu lidí tureckého původu. Odhadem 500.000 jich má německé občanství. Jestliže se jejich kulinářská specialita zpočátku prodávala hlavně v Berlíně, během 90. let se rozšířila po celém Německu. Zasloužila se o to druhá generace imigrantů, kteří zakládali své vlastní rodinné "dönerie".

Jako houby po dešti se vyrojili také dodavatelé masa na rožni, a to o velikosti od deseti do 80 kilogramů. V posledních 40 letech prodejci döner kebabu zjemnili chuť a přizpůsobili ji německému gustu. Zákazníci si mohou vybrat mezi česnekovým, jogurtovým a bylinným dresinkem.

Döner kebab na německý způsob.

"V Turecku se tato lahůdka podává bez dresinku, ale Němci prostě nedokážou sníst jakékoli maso bez omáčky," vysvětlil Ulusoy. V Německu bývá maso také mnohem kořeněnější než v zemi původu.
Recepty na vhodné koření se liší a bývají předmětem dobře střeženého tajemství. Maso se často marinuje v jogurtu a dochucuje pepřem, kmínem a novým kořením. Arabské podniky, které prodávají svou variantu kebabu zvanou šavarma, někdy přidávají skořici, koriandr a šťávu z granátového jablka.

Maso na kebab musí být nakrájené na velmi tenké plátky - na rozdíl od gyrosu, jak se správně nazývá řecká varianta z vepřového masa obsahující také oregano. "Když ho krouháte, musíte mít pro maso opravdový cit," upozorňuje Ismet Donmez, jenž 24 hodin denně provozuje Grill- und Schlemmerbuffet na rušném berlínském náměstí Rosenthaler Platz. "Umění je nakrájet maso natenko, ale netlačit nožem proti rožni, protože jinak vyteče všechen tuk a maso je vysušené," prozrazuje muž, který do Německa přišel před 20 lety.

Trvá na tom, aby jeho zaměstnanci maso krájeli ručně, dlouhými noži se zaoblenými špičkami. O elektrických nožích valné mínění nemá. "My nadále všechno děláme manuálně, tak je to nejlepší," trvá Donmez na svém. Dlouhá fronta zákazníků před jeho podnikem jako by mu dávala za pravdu.

Autoři: ,