16. listopadu 2016 6:47 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Klasika, která neomrzí. Jak na plněné knedlíky se zelím?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Plněné bramborové knedlíky se zelím a cibulkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Plněné bramborové knedlíky se zelím a cibulkou | foto: Ivana Jindřichová
Kdykoliv pracujete s bramborovým těstem, je nutné se řídit jedním pravidlem: Voda čeká na knedlíky. Bramborové těsto totiž rychle řídne a pokud si nepospíšíte, knedlíky se vám rozvaří. Než začnete knedlíky připravovat, vždy si dejte nejdříve vařit vodu.

Plněné bramborové knedlíky se zelím a cibulkou

(na 30-35 knedlíků)

  • 700 g uzené krkovice
  • 1 střední cibule
  • 30 g sádla / slunečnicový olej
  • 1 kg vařených brambor (ideálně varný typ A)
  • 320 – 340 g hrubé mouky
  • 3 vejce vel. L
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička soli

Na zelí:

  • 500g kysaného zelí
  • máslová jíška (postup níže)
  • 1 malá cibule
  • sádlo / slunečnicový olej
  • cukr
  • sůl

Na cibuli:

  • 2 velké cibule
  • sádlo / slunečnicový olej

Připravte si uzenou krkovici. Já osobně mám ráda, když je uzené uvnitř knedlíků namleté. Používám na to mlýnek na maso FGA, který mám k robotu KitchenAid. Samozřejmě si můžete maso také nakrájet na malé kostičky. Knedlíky se pak ovšem trochu hůře balí. Cibulku nakrájejte na jemno, na pánvi si rozpalte sádlo nebo olej, a osmahněte cibulku dokud se „nerozvoní“. Poté přidejte mleté nebo nakrájené maso a osmahněte, dokud nebude cibulka zlatavá. Stáhněte z ohně a nechte zchladnout.

Předem uvařené brambory oloupejte a pomocí kuchyňského robotu KitchenAid s použitím krouhacího nástavce nastrouhejte na jemno (jemný krouhací buben ze sady MVSC). Nastrouhané brambory vsypte do mísy kuchyňského robotu, posypejte moukou, doprostřed vyklepněte vejce, přidejte sůl a škrob, a pomocí hnětacího háku zpracujte v těsto. To pak rozdělte na 4 části a každou z nich vyválejte na plát o tloušťce 5 mm, ze kterého následně vykrajujte cca 10 cm kolečka. Do každého kolečka zabalte asi 1 lžíci připraveného uzeného.

Knedlíky vařte po částech tak, aby se vešly vedle sebe a moc se nemačkaly.

Samozřejmě čím více uzeného, tím lepší výsledek, ale není třeba to přehánět. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte 2 lžičkami soli a vložte připravené knedlíky. Vařte cca 10 – 12 minut. První knedlík vyzkoušejte tak, že jej rozkrojíte. Pokud bude struktura knedlíku stejná jak zvenku, tak zevnitř, je knedlík vařený. Pokud bude uvnitř ještě mazlavý, chce to ještě pár minut nechat vařit. Knedlíky vařte po částech tak, aby se vešly vedle sebe a moc se nemačkaly.

Zelí
Nejdříve si připravte jíšku. Pravidlo je jednoduché: 1 lžíce másla (30 g) a 1 lžíce hladké mouky. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a smažte na středním plamenu, dokud nebude krásně vonět. Trvá to asi 2 minuty. Jíška by měla zůstat světlá. Poté ji přelijte do misky a nechejte vychladnout.

Cibulku nakrájejte na jemno. Na sádle nebo oleji ji osmažte, dokud se nerozvoní. Ze zelí vylijte šťávu do hrníčku a vysypte jej do rendlíku s cibulí. Podlijte vodou pouze do 2/3, osolte a nechejte dusit pod pokličkou. Bude to trvat asi 15 – 20 minut, než zelí změkne. Poté přidejte vychladlou jíšku (cca 1⁄2 či podle potřeby, zelí by mělo být zahuštěné tak akorát :-)) a přilijte také tekutinu ze zelí – pokud tedy není příliš kyselá a je chutná. Nechejte provařit ještě 15 minut. Nakonec zelí podle chuti oslaďte a osolte. Já ho dělám hodně nasládlé a trošku hustší.

Do každého kolečka zabalte asi 1 lžíci připraveného uzeného. Samozřejmě čím více uzeného, tím lepší výsledek, ale není třeba to přehánět
Plněné bramborové knedlíky se zelím a cibulkou

Cibule
Cibuli rozkrojte na dvě poloviny a nakrájejte na stejně velké proužky. Sádlo nebo olej rozehřejte na vyšším plamenu a vyzkoušejte teplotu kouskem cibule (nebo změřte teploměrem, olej by měl mít kolem 180 stupňů). Cibuli osmažte dozlatova a děrovanou naběračku přesuňte na papírovou utěrku. Knedlíky servírujte na lůžku ze zelí a posypejte je cibulkou.

Brambory je ideální uvařit den předem. Měly by být zcela vychladlé, těsto se tak lépe zpracovává a drží při sobě. Škrob je lepší přidat, aby těsto drželo lépe při sobě. Pokud však máte k dispozici varný typ brambor A, je možné jej zcela vynechat.

Recept pro KitchenAid.cz vytvořila Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz