15. srpna 2011 12:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Klasika pro vaši
babičku v Chateau Dobříš

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
„Biftek se smetanovou omáčkou a hříbky nasbíranými dnes ráno v colloredo-mansfeldských lesích“ na zdejším menu bohužel nenajdete. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy „Biftek se smetanovou omáčkou a hříbky nasbíranými dnes ráno v colloredo-mansfeldských lesích“ na zdejším menu bohužel nenajdete. | foto: Karolína Kamberská
Příjemné, byť konzervativní ovzduší dobříšské zámecké restaurace je sázkou na jistotu, která se vám vyplatí třeba u rodinné oslavy. Pokud ale hledáte nekonvenční, zajímavou kuchyni nebo chcete zažít večer plný erotického jiskření, byli byste v Chateau Dobříš zklamáni.

My pamětníci máme dobříšský zámek zakódovaný jako poněkud luxusní chalupu Svazu československých spisovatelů. To už ale dávno není pravda. Restituenti Colloredo-Mansfeldové o dědictví pečují s entuziasmem. A po anglickém parku se můžeme procházet i my, obyčejní smrtelníci, žijící v domnění, že PEN klub je společnost sběratelů propisek, jejímž čestným předsedou je Václav Klaus.

Posezení na nádvoří je kouzelné. Ke campari vám donesou zvlášť kolečko pomeranče, a jakmile dáma vytáhne z krabičky cigaretu, zjeví se vedle ní pozorný číšník se zapalovačem. Interiéry restaurace jsou elegantní, na můj vkus dost konzervativní. Tuším ale, že v tomhle je můj vkus menšinový.

Retro i na talíři
Horší je, že podobná konzervativnost zavane i z jídelníčku. Tady se nesází na kulinářské experimenty. Když čtete názvy teplých jídel, vyskočí vám v hlavě vzpomínka na nóbl kuchařskou knihu ze sedmdesátých let, podle které vařívala maminka, když čekala tetičku s rodinou. Restaurace záměrně ignoruje současné gastronomické trendy, takže místo jednoduchého krátkého jídelníčku ze sezonních surovin vám nabídne desítky a desítky jídel… Těžko si můžete představovat, že hříbky na steaku budou čerstvé a křupavé. Nebyly. Ale nepředbíhejme. Při první návštěvě jsme si jako předkrm objednali dvě podoby uzeného lososa. Vyhrál pokrm nazvaný "Tisíc lístků" (82 korun), a to díky své jednoduchosti. Kombinace listového těsta, lososa a kysané smetany fungovala dobře. Smíšené pocity vyvolal "Tataráček z lososa" (95 korun) – zdrobnělina v názvu budiž přičtena faktu, že oproti klasickému tataráku je vskutku zdrobnělý, jinak nás jídelní lístek podobného šišlání ušetřil. Tataráček bych si více užila, kdyby kuchař zachoval přirozenou chuť ryby a ubral na ochucujících ingrediencích.

Předkrm. Kombinace listového těsta, lososa a kysané smetany fungovala dobře.

Hvězdou večera se stal biftek se smetanovou omáčkou a pravými hříbky (265 korun). Maso bylo skvělé, podle požadavku správně syrové, omáčka lahodná a číšníkem doporučené kořeněné brambory se k ní dobře hodily. Hříbky z mrazáku byly sice chuťově výrazné, konzistencí bohužel blátivé. Pohádková varianta by zněla: "Biftek se smetanovou omáčkou a hříbky nasbíranými dnes ráno v colloredomansfeldských lesích naším sběračem."

Srnčí medailonky s jablky a (kompotovanými) brusinkami (225 korun) nezklamaly ani nenadchly, ale u čtvrtého jídla už nás zarazila stále se opakující zeleninová obloha: list salátu, plátek rajčete, dva plátky okurky, spirálka z pomeranče. U předkrmů se dala vnímat jako nejedlá ozdoba talíře (kuchař ji tak asi i zamýšlel, jinak by přece nenechal okurku neoloupanou). Ale když se vám ozdoba máčí ve smetanové nebo ovocné omáčce, rychle přestane být ozdobou.

Srnčí medailonky s jablky a (kompotovanými) brusinkami (225 korun) nezklamaly ani nenadchly.

Jedlá ozdoba by měla chuťově ladit s hlavním pokrmem na talíř, což v tomto případě neplatilo.

Mlynář by se divil
Buď jsme měli napoprvé štěstí, nebo napodruhé smůlu, Hodnocení restaurací (uni).každopádně další večer nás většina jídla zklamala. Rajčatový talíř s mozzarelou a bazalkou (75 korun), v podstatě klasické caprese s přidanými listy hlávkového salátu, by zasloužil šťavnatou, čerstvou bazalku. Krabí koktejl (60 korun) byl smutnou klasikou českých restaurací – "krabí tyčinky", kapie, šlehačka ze spreje.

Pak přišel hlavní propadák jménem "Candát na bylinkovém másle s limetkou" (190 korun). Candáta místy "zdobila" vrstva syrové sypké mouky, která se ani nedotkla pánve. Chuť ryby byla nevýrazná, a tak získala prim umělá pachuť nekvalitního tuku, na kterém byla ryba pečená. Po vrácení do kuchyně odtud přišlo milé poselství, že rybu bylo třeba posypat moukou, aby lépe držela pohromadě, a chuť šťávy vznikla kombinací másla a limetky... Děkuji. Člověk se celý život učí.

Partner si mezitím pochvaloval svůj tatarák (250 korun), který možno vřele doporučit. Stejně jako závěrečný čokoládový dort (55 Kč), který byl černý, vláčný a skvělý. Jeho prezentace byla navíc střízlivá a elegantní, bez obvyklých násilných ovocných ozdob.

Nevím, jaký tajný kodex obsahuje zákon, že rozlévané víno musí hrát obehraný kvartet "veltlín-müllerfrankovka-vavřinec". Každopádně Chateau Dobříš je součástí tohoto tajného spolku. Pro nás motorizované vesničany není jiná volba, celá láhev by pro jednoho byla moc. Vavřinec i veltlín byl pitelný i za lidovou cenu 20 korun.

Pokud bych měla něco vytknout obsluze, tak snad jen to, že v zájmu dobré pověsti podniku mohla arogantní vzkaz z kuchyně ohledně nepodařeného candáta taktně zamlčet… či ještě lépe jej transformovat v omluvu. Jinak byla při obou návštěvách bezchybná, při té první navíc i příjemně neformální.

Hodnocení - Chateau Dobříš 

Intimní večer bude dřina
Letmý pohled po restauraci potvrdil, že zámek je v Dobříši příjemným a oblíbeným místem rodinných večeří a vaši příbuzní, včetně babiček, tu najdou oblíbenou klasiku. Pokud ale toužíte po nekonvenční, zajímavé kuchyni, jděte někam jinam. V případě, že chcete večer plný erotického jiskření, v konzervativním ovzduší dobříšské zámecké restaurace to bude velká dřina. Třeba sem za pár let zavítáte, až pojedete se smečkou dětí na sobotní výlet na Brdy.

Karolína Kamberská
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.