Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Koláč, polévka i saláty. Přinášíme pět nej receptů s cibulí

Jídlo

  6:49
Cibuli používáme při vaření skoro pokaždé - jako základ. Omáčky či guláš si bez ní nedovedeme představit. S cibulí se dají ale připravit i saláty a polévky. Výborný je také cibulový koláč. Server Lidovky.cz přináší pět receptů, nechte se inspirovat.

Cibule (ilustrační foto) foto: Shutterstock

"Nejlepší je česká cibule, anebo aspoň cibule z naší zeměpisné šířky. U nás totiž roste při nižší teplotě, takže nevyroste tolik, jako třeba španělská cibule, a zůstane jí intenzivnější chuť. V teplejších krajích vypěstují obrovské, vodnaté cibule, není problém sehnat třeba půlkilový kousek. Jenomže chuť je slabá a množství vody zbytečně velké," říká Jana Florentýna Zatloukalová, zakladatelka Chuťopisu.cz.

Francouzská cibulačka
Francouzská cibulačka, ta opravdová, hustá, s mnoha kousky cibule, není jen zkouškou v krájení. Můžete si na ní také ověřit, jak důležitou roli má poctivé osmahnutí a jak podstatný je vývar i v domácí kuchyni, protože z vody byste tentokrát raději opravdu vařit neměli. Jsme ve francouzské kuchyni, která vývary, omáčky a polévky považuje za základní kuchařskou abecedu.

  • 4 střední cibule
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 1litr drůbežího vývaru
  • 300 ml suchého bílého vína
  • polovina francouzské bagety
  • 50 g tvrdého sýra
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a cibuli s česnekem na něm zpěňte. Jakmile zlehka zezlátne, přidejte mouku a prosmažte dozlatova.
Základ polévky zalijte vývarem a vínem, rozmíchejte a pozvolna nechte 20 minut vařit. Dochuťte solí a pepřem.

Bagetu nakrájejte na šikmé krajíce. Potřete je máslem a na pánvi nebo pod grilem je opečte dozlatova. Polévku rozlijte do misek, rozložte na ni opečené plátky bagety, zasypte sýrem a při 180 stupních zapečte 5 minut v troubě. Také můžete bagetu samostatně zapéct se sýrem, rozložit do misek a teprve poté zalít polévkou.
Před podáváním posypte polévku zelenou naťovou cibulkou, případně také osmaženými cibulovými kroužky, jen zlehka obalenými v hladké mouce.

Farmářské trhy - ilustrační foto.

Cibulový koláč z plechu
Variant náplní slaných koláčů najdete celou řadu, obvykle počítají s velkorysou dávkou smetany a vajec. Když tuhle náplň nepřepečete, což by vedlo ke sražení vaječných bílkovin, bude vám výsledkem jemný krémový koláč. Vlažný, kontrastující s křupavým korpusem, doplněný sklenkou vína, představuje půvabnou večeři i ve všední den.

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • velká špetka soli
  • 50 ml ledově studené vody

Na náplň:

  • 2-3 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 150 ml zakysané smetany (rozhodně kupte takovou, která nemá ve složení uveden škrob)
  • 1 žloutek
  • sůl
  • sušená majoránka

Máslo rozkrájejte na centimetrové kostky a smíchejte je s prosátou moukou, solí a cukrem. S pomocí dvou nožů máslo v mouce rozsekejte až na velikost čočky nebo půleného hrachu. Případně můžete použít robot s míchacím nástavcem, zapnutý na nejnižší rychlost. Jakmile se máslo v mouce rozdrobí a rozptýlí, přilijte dvě třetiny ledové vody a krátce zapracujte. Hotové těsto poznáte tak, že když ho stisknete mezi prsty, kupodivu dobře drží u sebe, i když zbytek směsi působí viditelně suše. Je-li však těsto i mezi prsty rozpadavé, přilijte ještě lžíci vody - tímto způsobem pokračujte až do dosažení finální konzistence.

Těsto rukama zformujte dohromady, vytvořte z něj menší placku, zabalte do folie a uložte nejméně na dvě hodiny, ale lépe do druhého dne, do lednice.Těsto rozválejte na tvar kruhu, vysokého kolem 4 mm. Přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Smetanu smíchejte se žloutky, špetkou soli a trochou rozemnuté majoránky. Tuto směs rozetřete na těsto, malý kousek podél okrajů nechte volný. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V míse je smíchejte s olejem a špetkou soli, potom rozprostřete na ochucenou smetanu. Vložte do trouby a pečte 25-30 minut, až okraje zezlátnou a cibule též. Podávejte vlažné.

Cibule.

Salát s cibulí
Cibuli oceníte i v salátu. Nakrájejte ji na tenké plátky, dochuťe solí, pepřem a červeným vinným octem. Cibuli můžete nechat i zkaramelizovat. Na másle opékejte 2 cibule nakrájené na plátky asi 10 minut. Přidejte k nim dvě lžíce třtinového cukru a 2 lžíce červeného vinného octa. Za stálého míchání čekejte, až šťáva zkaramelizuje. Cibuli vyjměte a na pánvi opečte 2 svazky přepůleného zeleného chřestu. Mezitím si nakrájejte čerstvý baby špenát a červenou papriku. Zeleninu smíchejte, zakápněte lžící olivového oleje a navrch dejte cibulku. Můžete nakrájet i sýr feta.

Zapékaná cibule
Na tento jednoduchý recept budete potřebovat asi 700 g cibule, 100 g šunky, 3 menší rajčata, rukolu, zeleninový vývar, 120 ml smetany a petrželovou nať, chilli, sůl a pepř. Plátky cibule naskládejte na dno zapékací mísy. Mezitím v misce smíchejte nakrájenou šunku, rajčata, petrželovou nať a drobně nasekanou rukolu a ochutíme solí, pepřem a chilli. Směs navršíme na cibuli. V hrnku rozšlehejte smetanu se zeleninovým vývarem a přelijte s ní připravovaný pokrm. Mísu vložte do trouby a pokrm zapékejte asi hodinu, dokud nebude cibule měkká.

Plněná cibule
Abyste mohli připravit plněné cibule, budete potřebovat co největší, pak také česnek, sušenou šunku, parmazán, smetanu, rozmarýn, bazalku, sůl a pepř. Cibuli nejdříve oloupejte, mírně seřízněte kořínky, aby držela pohromadě a dejte vařit do osolené vody. Po vyjmutí nechte cibuli vychladnout a vykrojte vnitřek - ten nasekejte, osmažte na másla, přidejte nakrájenou šunku, nastrouhaný parmazán a touto směsí cibuli naplňte. Cibuli s náplní můžete ještě posypat sýrem a nechat v troubě zapéct.

Autor: