"Nejlepší je česká cibule, anebo aspoň cibule z naší zeměpisné šířky. U nás totiž roste při nižší teplotě, takže nevyroste tolik, jako třeba španělská cibule, a zůstane jí intenzivnější chuť. V teplejších krajích vypěstují obrovské, vodnaté cibule, není problém sehnat třeba půlkilový kousek. Jenomže chuť je slabá a množství vody zbytečně velké," říká Jana Florentýna Zatloukalová, zakladatelka Chuťopisu.cz.
Francouzská cibulačka
Francouzská cibulačka, ta opravdová, hustá, s mnoha kousky cibule, není jen zkouškou v krájení. Můžete si na ní také ověřit, jak důležitou roli má poctivé osmahnutí a jak podstatný je vývar i v domácí kuchyni, protože z vody byste tentokrát raději opravdu vařit neměli. Jsme ve francouzské kuchyni, která vývary, omáčky a polévky považuje za základní kuchařskou abecedu.
- 4 střední cibule
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 4 lžíce přepuštěného másla
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 1litr drůbežího vývaru
- 300 ml suchého bílého vína
- polovina francouzské bagety
- 50 g tvrdého sýra
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a cibuli s česnekem na něm zpěňte. Jakmile zlehka zezlátne, přidejte mouku a prosmažte dozlatova.
Základ polévky zalijte vývarem a vínem, rozmíchejte a pozvolna nechte 20 minut vařit. Dochuťte solí a pepřem.
Bagetu nakrájejte na šikmé krajíce. Potřete je máslem a na pánvi nebo pod grilem je opečte dozlatova. Polévku rozlijte do misek, rozložte na ni opečené plátky bagety, zasypte sýrem a při 180 stupních zapečte 5 minut v troubě. Také můžete bagetu samostatně zapéct se sýrem, rozložit do misek a teprve poté zalít polévkou.
Před podáváním posypte polévku zelenou naťovou cibulkou, případně také osmaženými cibulovými kroužky, jen zlehka obalenými v hladké mouce.
Cibulový koláč z plechu
Variant náplní slaných koláčů najdete celou řadu, obvykle počítají s velkorysou dávkou smetany a vajec. Když tuhle náplň nepřepečete, což by vedlo ke sražení vaječných bílkovin, bude vám výsledkem jemný krémový koláč. Vlažný, kontrastující s křupavým korpusem, doplněný sklenkou vína, představuje půvabnou večeři i ve všední den.
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- velká špetka soli
- 50 ml ledově studené vody
Na náplň:
- 2-3 cibule
- 1 lžíce oleje
- 150 ml zakysané smetany (rozhodně kupte takovou, která nemá ve složení uveden škrob)
- 1 žloutek
- sůl
- sušená majoránka
Máslo rozkrájejte na centimetrové kostky a smíchejte je s prosátou moukou, solí a cukrem. S pomocí dvou nožů máslo v mouce rozsekejte až na velikost čočky nebo půleného hrachu. Případně můžete použít robot s míchacím nástavcem, zapnutý na nejnižší rychlost. Jakmile se máslo v mouce rozdrobí a rozptýlí, přilijte dvě třetiny ledové vody a krátce zapracujte. Hotové těsto poznáte tak, že když ho stisknete mezi prsty, kupodivu dobře drží u sebe, i když zbytek směsi působí viditelně suše. Je-li však těsto i mezi prsty rozpadavé, přilijte ještě lžíci vody - tímto způsobem pokračujte až do dosažení finální konzistence.
Těsto rukama zformujte dohromady, vytvořte z něj menší placku, zabalte do folie a uložte nejméně na dvě hodiny, ale lépe do druhého dne, do lednice.Těsto rozválejte na tvar kruhu, vysokého kolem 4 mm. Přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Smetanu smíchejte se žloutky, špetkou soli a trochou rozemnuté majoránky. Tuto směs rozetřete na těsto, malý kousek podél okrajů nechte volný. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V míse je smíchejte s olejem a špetkou soli, potom rozprostřete na ochucenou smetanu. Vložte do trouby a pečte 25-30 minut, až okraje zezlátnou a cibule též. Podávejte vlažné.
Salát s cibulí
Cibuli oceníte i v salátu. Nakrájejte ji na tenké plátky, dochuťe solí, pepřem a červeným vinným octem. Cibuli můžete nechat i zkaramelizovat. Na másle opékejte 2 cibule nakrájené na plátky asi 10 minut. Přidejte k nim dvě lžíce třtinového cukru a 2 lžíce červeného vinného octa. Za stálého míchání čekejte, až šťáva zkaramelizuje. Cibuli vyjměte a na pánvi opečte 2 svazky přepůleného zeleného chřestu. Mezitím si nakrájejte čerstvý baby špenát a červenou papriku. Zeleninu smíchejte, zakápněte lžící olivového oleje a navrch dejte cibulku. Můžete nakrájet i sýr feta.
Zapékaná cibule
Na tento jednoduchý recept budete potřebovat asi 700 g cibule, 100 g šunky, 3 menší rajčata, rukolu, zeleninový vývar, 120 ml smetany a petrželovou nať, chilli, sůl a pepř. Plátky cibule naskládejte na dno zapékací mísy. Mezitím v misce smíchejte nakrájenou šunku, rajčata, petrželovou nať a drobně nasekanou rukolu a ochutíme solí, pepřem a chilli. Směs navršíme na cibuli. V hrnku rozšlehejte smetanu se zeleninovým vývarem a přelijte s ní připravovaný pokrm. Mísu vložte do trouby a pokrm zapékejte asi hodinu, dokud nebude cibule měkká.
Plněná cibule
Abyste mohli připravit plněné cibule, budete potřebovat co největší, pak také česnek, sušenou šunku, parmazán, smetanu, rozmarýn, bazalku, sůl a pepř. Cibuli nejdříve oloupejte, mírně seřízněte kořínky, aby držela pohromadě a dejte vařit do osolené vody. Po vyjmutí nechte cibuli vychladnout a vykrojte vnitřek - ten nasekejte, osmažte na másla, přidejte nakrájenou šunku, nastrouhaný parmazán a touto směsí cibuli naplňte. Cibuli s náplní můžete ještě posypat sýrem a nechat v troubě zapéct.