13. července 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Koláč, zmrzlina i šťáva. Zkuste
pět receptů z černého rybízu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 7Diskuse
Černý rybíz  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Černý rybíz | foto: Shutterstock
Nejen, že obsahuje velké množství vitaminu C, ale také má blahodárné účinky na lidský organismus a řadí se také mezi rostlinné antioxidanty. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů, jak si v létě černý rybíz připravit.

Díky vitaminu C a éterickým silicím se černý rybíz používá také v lékařství. Používá se při potížích se žaludkem, průjmům či artritidě. Díky flavonoidů, které nejvíce působí na cévy, má také ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a zvýšení hladiny antioxidantů.

Rybízový koláč

Na lehký rybízový koláč budete potřebovat 200 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 45 g másla, 1/5 kypřícího prášku, 3 lžíce podmáslí, 1 vajíčko a špetku soli. Z inrediencí uděláme těsto. Poté rozmícháte dva tvarohy se lžičkou vanilkového extraktu, dvěma žloutky a cukr. Na závěr do směsi zašlehejte dva bílky metlou. Nahoru nasypte rybíz. Pečeme čtyřicet minut.

Šťáva z rybízu
Příprava rybízové šťávy je jednoduchá. Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme očištěný a odstopkovaný rybíz a necháme přejít varem. Poté vložíme dva čajové sáčky a necháme louhovat. Poté vše přecedíme a osladíme třtinovým cukrem. Nápoj podáváme vychlazený s ledem.

Rybízová bublanina
Nejprve utřeme žloutky s cukrem a olejem, přidáme mouku a ke směsi pomalu přiléváme mléko. Do husté směsi vmícháme tuhý sníh z bílků, prášek do pečiva a cukr. Do máslem vymazaného pekáče nalijeme těsto (vymazaný pekáč nezapomeňte vysypat moukou). Na těsto pokládáme rovnoměrně kuličky rybízu. Poté pečeme zhruba hodinu.

Rybízová zmrzlina
Zkuste si připravit domácí rybízovou zmrzlinu. Budete potřebovat jen rybíz, smetanu a třtinový cukr. Nejprve rozmačkejte dostatečné množství očištěného rybízu a smíchejte jej s třtinovým cukrem. Do směsi přidejte smetanu a rozmixujte. Hotovou směs dejte do mrazáku minimálně na dvanáct hodin.

Ovocné koláčky šéfkuchaře Romana Pauluse

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek bílého jogurtu, 1 vanilkový cukr,  1 prášek do pečiva, 1 hrnku oleje, 3 vejce, kůra z jednoho citronu,  korpusy z lineckého těsta

Postup: Všechny suroviny smícháme a těstem naplníme předem upečené misky z lineckého těsta (světlé). Ozdobíme libovolným čerstvým ovocem a pečeme při 180 stupních dozlatova (asi 20 minut).  Ještě horké potřeme rozehřátou meruňkovou marmeládou a necháme zchladnout.

apeAlena Pecháčková
  • 7Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!