Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Koláč, zmrzlina i šťáva. Zkuste pět receptů z černého rybízu

Jídlo

  7:00
Nejen, že obsahuje velké množství vitaminu C, ale také má blahodárné účinky na lidský organismus a řadí se také mezi rostlinné antioxidanty. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů, jak si v létě černý rybíz připravit.

Černý rybíz foto: Shutterstock

Díky vitaminu C a éterickým silicím se černý rybíz používá také v lékařství. Používá se při potížích se žaludkem, průjmům či artritidě. Díky flavonoidů, které nejvíce působí na cévy, má také ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a zvýšení hladiny antioxidantů.

Rybízový koláč

Koláč z černého rybízu

Na lehký rybízový koláč budete potřebovat 200 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 45 g másla, 1/5 kypřícího prášku, 3 lžíce podmáslí, 1 vajíčko a špetku soli. Z inrediencí uděláme těsto. Poté rozmícháte dva tvarohy se lžičkou vanilkového extraktu, dvěma žloutky a cukr. Na závěr do směsi zašlehejte dva bílky metlou. Nahoru nasypte rybíz. Pečeme čtyřicet minut.

Šťáva z rybízu
Příprava rybízové šťávy je jednoduchá. Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme očištěný a odstopkovaný rybíz a necháme přejít varem. Poté vložíme dva čajové sáčky a necháme louhovat. Poté vše přecedíme a osladíme třtinovým cukrem. Nápoj podáváme vychlazený s ledem.

Černý rybíz

Rybízová bublanina
Nejprve utřeme žloutky s cukrem a olejem, přidáme mouku a ke směsi pomalu přiléváme mléko. Do husté směsi vmícháme tuhý sníh z bílků, prášek do pečiva a cukr. Do máslem vymazaného pekáče nalijeme těsto (vymazaný pekáč nezapomeňte vysypat moukou). Na těsto pokládáme rovnoměrně kuličky rybízu. Poté pečeme zhruba hodinu.

Rybízová zmrzlina
Zkuste si připravit domácí rybízovou zmrzlinu. Budete potřebovat jen rybíz, smetanu a třtinový cukr. Nejprve rozmačkejte dostatečné množství očištěného rybízu a smíchejte jej s třtinovým cukrem. Do směsi přidejte smetanu a rozmixujte. Hotovou směs dejte do mrazáku minimálně na dvanáct hodin.

Ovocné koláčky šéfkuchaře Romana Pauluse

Ovocné koláčky.

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek bílého jogurtu, 1 vanilkový cukr,  1 prášek do pečiva, 1 hrnku oleje, 3 vejce, kůra z jednoho citronu,  korpusy z lineckého těsta

Postup: Všechny suroviny smícháme a těstem naplníme předem upečené misky z lineckého těsta (světlé). Ozdobíme libovolným čerstvým ovocem a pečeme při 180 stupních dozlatova (asi 20 minut).  Ještě horké potřeme rozehřátou meruňkovou marmeládou a necháme zchladnout.

Autor: